Kurkistus meidän tablettiin: Tältä näyttää alle kouluikäisen lapsen laadukas pelivalikoima

Pelien valinta lasten älylaitteille ei ole aina helppoa. Varsinkin kiireessä on hankala löytää hyvää ja varmasti lapsiturvallista ladattavaa. Hutilatauksia on tullut tehtyä, myönnetään.

Siksi digilelujen kannattaakin olla hyvissä ajoin hankittuna ja hyvässä järjestyksessä omassa kansiossaan esimerkiksi ennen auto- tai lentomatkaa.

Jaan ohessa vinkkinä oman pädini tämänhetkisen lastenkansion. Minulla on tabletissa aina valmiina ennakkoon valittuja digileluja pieniä lapsivieraita varten, vaikka oman perheeni jälkikasvu on jo kasvanut alle kouluikäisten lapsosten peleistä yli.

Pelejä lapsille

Mielestäni alle kouluikäisen lapsen käyttämän sovelluksen pitää olla rauhallinen, ehkä jopa kuvakirjamainen eikä niinkään kilpailullinen tai sillä tavalla pelimäinen millaisiksi pelit useimmiten mielletään. Siksi mikä tahansa hauskannäköinen äppi sovelluskaupan valikoimasta ei käy.

Valitsemani pelit eivät sisällä kolmansien osapuolten mainontaa, lisämaksuja tai muutakaan lasten näkökulmasta hämärää toimintaa. Lisäksi tässä listassa on vain joko ilmaisia tai kertamaksullisia pelejä, koska kuukausimaksut eivät olisi järkeviä tilanteessa, jossa pelejä pelataan vain harvakseltaan.

Näiden äppien parissa viihtyy pidemmänkin tovin ja leikki on takuulla opettavaista ja turvallista.

 

Mini Morfi Math

Tässä pelissä matematiikkaa opetellaan hauskojen korkkiukkelien kansoittamassa leikkimaailmassa, joka on rakentunut tutun näköisistä rakennusaineista kuten jäätelötikuista. Ukkeleiden taloja tökkäämällä löytyy leikkisää puuhaa autonrakentamisesta pizzan valmistukseen.

Kaikessa tekemisessä on hauskanpidon lisäksi vaivihkaa mukana matematiikkaa; muotojen tunnistamista, mittaamista, symmetriaa ja lajittelua sekä lukumäärien hoksaamista.

Lukea tai laskea ei pelatakseen etukäteen tarvitse osata, joten peli sopii mitä mainioimmin alle kouluikäisille lapsille.

Lue pelistä lisää tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Mini Morfi Math
Androidille se löytyy täältä: Mini Morfi Math

Pikku Kakkosen sovellus

Pikku Kakkosen sovellus sisältää kehittävää, opettavaista ja viihdyttävää digitaalista puuhaa sekä taaperoille että isommille lapsille. Sovellus on suomeksi puhuttu ja siinä on paljon värikästä tutkittavaa, monta minipeliä sekä lastenohjelmista tuttuja hahmoja.

Erinomainen (ja ilmainen) valinta ihan pienimmille pelaajille! Aikuisen avustuksella sisältöä voi käyttää vaikkapa värien tai kellonaikojen opetteluun.

Lataa iOS-laitteellesi tästä: Pikku Kakkonen
Androidille sovellus löytyy täältä: Pikku Kakkonen

 

Eläinten juhlat

Värikkäässä ja mukavan verkkaisesti etenevässä pelissä kuunnellaan ihania eläinloruja ja harjoitellaan tunnistamaan riimejä minipelien avulla. Lukutaitoa ei tarvita, sillä sovellus on suomeksi puhuttu.

Peli kehittää lapsen kielitajua ja auttaa tunnistamaan, mikä rimmaa vaikkapa korun tai vaarin kanssa. Heti ei tarvitse osata, vaan yrittää saa uudelleen ja uudelleen. Palkinnoksi onnistumisista pääsee kuuntelemaan aina uusien eläinten nimikkorunoja.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Eläinten juhlat
Androidille se löytyy täältä: Eläinten juhlat

Nampa Train

Värikkäässä Nampa-maailmassa lapsi pääsee leikkimään roolileikkejä, haaveilemaan lomasta sekä värittämään seinämaalausta. Mainiot eläinystävät matkaavat junalla juuri sinne, minne lapsen sormi osoittaa: rannalle, luonnon helmaan, karkkitehtaalle – tai sitten vain kotiin hengailemaan.

Nampa Train sopii alle 5-vuotiaille, ja se on vanhemmankin näkökulmasta mitä parhainta puuhaa pienille. Peliä saa testata ilmaiseksi, minkä jälkeen se lunastetaan kertaostona.

Kun peli on kerran maksettu, on leikki täysin huoletonta ja häiriötöntä.

Lue pelistä lisää täältä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Nampa Train
Androidille se löytyy täältä: Nampa Train

 

Pepi Hospital 2: Flu Clinic

Kukaan ei varmasti tykkää flunssasta, joten koskaan ei tee pahaa muistella käsihygienian ja virusten leviämisen saloja. Ja tämänkin oppiminen käy tietysti leikin kautta!

Hauskassa ja futuristisessa leikkisairaalassa pelaaminen on vapaata ja luovaa. Monien erilaisten pelihahmojen avulla lapsi voi eläytyä haluamaansa leikkiin joko lääkärinä tai potilaana. Sairaalassa on myös paljon tutkittavia vempaimia ja löydettäviä esineitä.

Leikin lomassa pannaan merkille, miten pöpöt siirtyvät ihmisestä toiseen ja millä keinoin paraneminen onnistuu.

Peliä saa testata ilmaiseksi ennen ostopäätöstä.

Lue pelistä lisää tästä!

Voit hankki pelin iOS-laitteellesi tästä: Pepi Hospital 2: Flu Clinic
Androidille se löytyy täältä: Pepi Hospital 2: Flu Clinic

 

Avokiddo Emotions

Hauskassa eläinpelissä lapset pääsevät havainnoimaan, mitä tunteita eri tilanteet pelihahmoissa herättävät.

Ensin valitaan yksi neljästä eläimestä. Sitten sille aletaan tarjoilla ruokaa, vaatteita ja esineitä. Kullakin eläimellä on omat mieltymyksensä ja ne reagoivat tarjoiluihin kukin omalla tavallaan ilmeilemällä ja ääntelemällä. Peli on humoristinen, mutta samalla se opettaa huomaamaan toisen tunnereaktiot.

Arjenkin tunnetaidot voivat kehittyä, kun joutuu pelissä pohtimaan, tykkääkö seepra kakusta ja mitä mieltä lammas on aurinkolaseista. Samalla lapsen kanssa voi pohtia, mistä asioista hän itse pitää. Kaikki kun eivät tykkää samoista jutuista.

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Avokiddo Emotions
Androidille peli löytyy täältä: Avokiddo Emotions

 

Thinkrolls: Kings & Queens

Thinkrollsien personaalliset pallurat panevat aivonystyrät raksuttaman. Tarkoitus on ratkaista pulmia ja selvittää oman palluransa reitti läpi kinkkisten esteiden.

Tämän pelin teemana ovat kuninkaalliset, mutta Thinkrolls-sarjaan kuuluu myös esimerkiksi avaruusaiheinen sovellus. Älypelissä on kaksi vaikeustasoa ja todella paljon pelattavaa. Pulmista riittää kehittävää tekemistä monen ikäiselle pelaajalle, haastetta on viisivuotiaalle ja vielä pienelle koululaisellekin.

Lue koko arvio

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesit tästä: Thinkrolls: Kings & Queens
Androidille peli löytyy täältä: Thinkrolls: Kings & Queens

 

Tongo Music

Pienimmille pelaajille sopii rauhallinen ja värikäs meno. Erityisen tästä pelistä tekee se, että sen taustalla soi klassinen musiikki.

Tongo Music -peliä osaa pelata jokainen. Kaikki hoituu vain ruutua tökkimällä. Mitä tapahtuu, kun kosketan kissaa? Entä mikä kappale käynnistyy siiliä tökkäämällä? Värikkäät hahmot heräävät eloon ja musiikki soi. Tongo Musicin päämäärä ei ole nopeus tai pisteiden kerääminen, vaan rauhallinen katselu ja kuuntelu.

Pelille on tehty myös jatko-osa, Tongo Circus, joka sopii niin ikään hyvin pikkuisille.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tongo Music
Androidille peli löytyy täältä: Tongo Music

 


Pango One Road

Värikäs eläinaiheinen pulmapeli vaatii lapsilta ongelmanratkaisukykyjä ja loogista ajattelua.

Pelin idea on johdattaa pelihahmon tie lähtöpisteeltä maaliin reitti etukäteen suunnitellen. Vaikka sovelluksen tarkoitus lienee kevyesti tutustuttaa lapset koodauksen maailmaan, koodia ei vielä luoda käskyjonoilla, vaan ihan vain sormella ruudulle piirtämällä.

Kullakin tasolla eteen tulee erilaisia esteitä, jotka pitää ratkaista. Palkinnoksi onnistuneista suorituksista saa asusteita ja uusia pelihahmoja.

Pelattavaa on paljon, mutta tasot ovat niin lyhyitä, että pelaamisessa on helppo pitää koska vain taukoja. Sovellus on suunnattu yli 4-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pango One Road
Androidille se löytyy täältä: Pango One Road
Tarjolla myös Amazonin sovelluskaupassa

 

Unicorn Glitterluck

Tästä ei heppapeli parane! Laukkaa halki pilvipuutarhojen ja karkkimaailmojen timantteja keräten. Pelihahmona toimii suloinen yksisarvinen, jonka saa värittää ja koristella itse!

Pelaaminen on helppoa, poni ravaa itsekseen ja sitä hyppyytetään ruutua koskettamalla. Tason lopuksi lasketaan kerätyt timantit esimerkiksi englanniksi tai espanjaksi, joten leikin lomassa voi oppia vähän kieliäkin.

Tämä peli ei ehkä häikäise vanhempia opettavaisuudellaan tai ”järkevyydellään”, mutta monen pikkuisen mielestä se on ollut aivan ihana. Siksi silläkin on tässä pelivalikoimassa paikkansa.

Lue lisää

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Unicorn Glitterluck
Androidille peli löytyy täältä: Unicorn Glitterluck

 

Pepi Super Stores

Pepi Super Stores on tavarataloon sijoittuva nukkekotipeli. Kyseessä ei siis ole mikä tahansa pikkulasten kauppaleikki, vaan monipuolinen leikkiympäristö, jossa voi paitsi “ostella” kaikkea mahdollista ruoasta koruihin ja soittimiin, myös leikkiä pukuleikkejä, kampaajaa ja ravintolaa.

Tutkittavaa on valtavasti ja hahmovalikoimakin on mukavan moninainen. Peliä voi pelata yksin tai kaverin kanssa yhdessä ”nukeille” tarinoita keksien.

Peli sopii noin 4-9-vuotiaille.

Lue lisää tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pepi Super Stores
Androidille sovelluksen voi hankkia tästä: Pepi Super Stores
Tarjolla myös Amazonin sovelluskaupassa

Nampa Town

Kun ollaan hankkimassa sisältöä ihan pienimpien taapertajien pädeihin, ei Nampa-pelien kanssa voi mennä vikaan. Pelisarjan supersymppikset eläinhahmot ovat ihanan positiivisia leikkikavereita pienelle lapselle.

Nampa Townissa pelaaja pääsee kirkkaanväriseen pikkukaupunkiin keksimään ihan omia tarinoita siitä, mitä eläimet voivat eri liikkeissä ja kaupungin kaduilla puuhata. Hahmoja liikutellaan sormella raahaamalla ja paikkoja tutkitaan tökkimällä. Lapsen johdolla eläimet käyvät syömässä, autoajelulla ja vaikka tanssimassa!

Kerrassaan ihastuttava sovellus on myös vanhemman mieleen, sillä on se on täysin lapsiturvallinen ja pikkuisen voi antaa leikkiä sillä huoletta ihan itse.

Lue lisää tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Nampa Town

 

monsteri3

Tinybopin Monsterit

Tässä pelissä keräillään hirviöitä sekä askarrellaan niitä myös itse.

Monsterikartanon hirviöt taistelevat ja majailevat seinille ripustetuissa tauluissa. Ensin oma mörkö pitää kuitenkin koota osista, värittää ja äänittää sille oma mörinä.

Tinybopin hirviöpelin aihe voi kuulostaa hurjalta, mutta lapsille sopivasta on kuitenkin kyse. Hirviöstä voi tehdä ihan kauhean tai sitten vähän söpömmän. Eikä se pelota yhtään niin paljon, kun sen laittaa laulamaan heleällä lapsen äänellä!

Mikrofonin käyttö ja mahdollisuus äänittää omaa ääntä on oivallinen lisä 6–8-vuotiaille suunnattuun sovellukseen. Eikä tämä leikki nuoremmillekaan liian pelottava ole. Alkuun pääseminen vaatii ehkä kuitenkin aikuisen apua.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Monsterit

 

Moka Mera Lingua

Pienille lapsille tehty kotimainen Moka Mera Lingua opettaa lapsille kieliä. Oikein roppa kaupalla. Ja ilmaiseksi!

Värikkäästä ja monipuolisesta sovelluksesta löytyvät kielet ovat arabia, englanti, espanja, kiina, ranska, saksa, ruotsi, suomi, tanska, norja, islanti, venäjä ja ukraina. Näistä voi vapaasti valita haluamansa kombon niin, että toiseksi kieleksi valitaan lapsen äidinkieli ja toiseksi opittava kieli.

Lapsi pääsee leikkimään söpöön puutaloon kahdella pelihahmolla, joista toinen puhuu opittavaa kieltä ja toinen lapsen äidinkieltä. Leikin lomassa tulee opittua arkista sanastoa, vessajuttuja unohtamatta!

Lue lisää tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Moka Mera Lingua
Androidille se löytyy täältä: Moka Mera Lingua

 

Toca Nature

Rauhallinen ja kaunis Toca Nature on hyvä hankinta ainakin sellaiseen perheeseen, jossa on kyllästytty meluisiin ja liian vauhdikkaisiin lastentuotteisiin. Tästä pelistä nimittäin todellakin puuttuu vauhti ja vaaralliset tilanteet, eikä se ole lainkaan huono juttu!

Pelimaailmaan luodaan luontoa sormella ”värittämällä”. Pitkälle kehittyneitä motorisia taitoja ei tarvita, joten pienikin lapsi onnistuu pelaamisessa itse.

Värittämällä syntyneistä metsistä, vuoristoista ja vesistöistä tulee koti eri eläimille, joiden elämää tarkkaillaan ja joita ruokitaan metsän antimilla. Kaikki tapahtuu seesteisissä tunnelmissa helposti sormea ruudulla liikuttamalla.

Metsän äänimaisema on niin ikään rauhallinen käen kukuntoineen ja veden solinoineen.

Peli sopii noin 2-6-vuotiaille.

Huom! Peli löytyy nykyisin ainoastaan Toca Bocan kuukausimaksullisesta Piknik-kokonaisuudesta, jossa on muitakin sarjan pelejä.

 

 Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, Opetuspelit, Pelit, Sovellukset, Vinkkipankki

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *