Mikä ihmeen Fortnite? Faktat, jotka vanhemman kannattaa pelistä tietää

Fortnite on tällä hetkellä lasten(kin) keskuudessa todella kova juttu.

(Jos et vielä tiedä, minkälaisesta pelistä on kyse, hyppää jutun loppupuolelle, missä pelin henki on selvitetty!)

Meidän perheessämme pelistä on keskusteltu paljon, sillä monet lapseni eka- ja tokaluokkalaisista kavereista saavat pelata PEGI12-merkinnällä varustettua peliä, ja omakin mukelo haluaisi tietysti kovasti mukaan peliporukoihin.

Mediassa Fortniten haitallisuutta on käsitelty monien juttujen verran. Mielestäni varoittelu on ollut vähän yliampuvaa. Kyseessä nyt kuitenkin on vain yksi peli monien muiden vastaavien joukossa.

On silti täysin eri asia, paneutuuko Fortniten maailmaan aikuinen, teini vai pieni koululainen.

Mielestäni peli ei sovi ihan vielä meidän tokaluokkalaiselle, ainakaan yksin pelattavaksi. Tästä kielii ihan jo se ikärajakin, joka ei ole mikään pelkkä suositus, vaan perustuu asiantuntijoiden näkemykseen pelin sisällöstä.

Lue myös: Peli voi olla lapselle tärkeä sosiaalisia suhteita tukeva hengailupaikka

Olen itse testannut Fortnitea, ja se on oikein hauska ja todella koukuttava. En silti pidä ajatuksesta, että lapset pelaisivat peliä keskenään koulun jälkeen ilman valvontaa. Siinä menisi nimittäin tunti jos toinenkin ja läksyt ja ulkoilut jäisivät takuulla hoitamatta.

Ainakin oma lapseni tarvitsee vielä vanhemman apua peliaikansa rajoittamiseen näin hektisen pelin kanssa.

Vanhemman kanssa yhdessä pelaten voidaan ikärajoista aikuisen harkinnan mukaan käyttää kolmen vuoden ikäjoustoa. Tätä kannattaa harkita, jos lapsi on kovin innostunut pelistä.

Me ratkaisimme Fortnite-kiistan niin, että olemme katselleet Youtubesta pelistä tehtyjä videoita sekä pelanneet peliä hieman yhdessä kotona. Näin lapsi voi puhua ”asiantuntevasti” Fortnitesta kavereidensa kanssa sekä ottaa pelin aiheita leikkeihinsä. Tämä on ainakin tähän asti ollut varsin toimiva kompromissi.

Pikku hiljaa iän karttuessa lapsi saa tietenkin halutessaan alkaa pelata peliä vapaammin. Fortniten sosiaalinen aspekti voi nimittäin olla kaverussuhteiden kannalta tärkeä juttu. Itse pelaamisen lisäksi koko Fortnite-kulttuuri hahmoineen ja tansseineen voi olla iso asia lasten maailmassa.

VINKKI: Lego Fortnite sopii vähän nuoremmillekin lapsille!

 

Jos peli ei ole vielä tuttu, tässä lyhyt tietoisku:

 

1. Fortnite on peli, jossa liikutaan vapaalla pelialueella taistelemassa muita pelaajia vastaan. Viimeinen henkiin jäänyt voittaa.

 

2. Pelin saa ladata ilmaiseksi, mutta hahmoilleen voi ostaa maksullisia lisävarusteita. ”Skinit”, tanssit ja varusteet ovat oleellinen osa lasten Fortnite-kulttuuria, vaikka ne eivät itse pelaamiseen vaikutakaan.

 

3. Pelin ikäraja on 12 vuotta. Ikärajassa on elokuvien tapaan kolmen vuoden jousto alaspäin vanhemman seurassa ja harkinnan mukaan.

 

4. Peliä voi pelata ystävien kanssa yhdessä, ja mukana on myös vieraita pelaajia.

 

5. Pelissä on mahdollisuus keskustella muiden pelaajien kanssa, myös niiden vieraiden. Tämän ominaisuuden saa kuitenkin myös pois päältä.

 

6. Yksi pelisessio Fortniten Battle Royalea eli taisteluosiota kestää 20 minuuttia, mutta pelaaja tulee tietysti sitä paremmaksi, mitä enemmän hän pelaa.

 

7. Fortnitea voi pelata tietokoneella tai konsolilla.*

 

8. Koska pelin idea on taistella, siinä on tietysti myös väkivaltaa. Kuvitus on kuitenkin sarjakuvamaista eikä kovin raakaa tai pelottavaa.

 

9. Peruspelin lisäksi Fortnite järjestää virtuaalisia live-tapahtumia, joihin kokoontuminen voi olla pelaavalle lapselle valtavan iso asia. (Vaikka tapahtuma olisikin Suomen aikavyöhykkeellä vanhempien mielestä epäedullisina kellonaikoina.)

 

10. Jos lapsen ikä ei riitä pelin pelaamiseen, voi hän fanittaa sitä ottamalla pelin teemoja leikkeihinsä tai hankkimalla oheistuotteita. Se, että lapsi puhuu paljon jostakin pelistä, ei ole vaarallista, vaan ihan mukava juttu, joka kielii yksinkertaisesti lapsen kovasta innostuksesta.

 

11. Battle Royalen taisteluiden lisäksi pelissä on myös luovempi puoli. Pelaajat voivat rakentaa Fortniteen omia maailmojaan eli mappeja. Mapit voivat pitää sisällään esimerkiksi minipelejä, lautapelejä, ajelua ja sitä perinteistä taistelua myös.

 

*Huom! Fortnitea pystyi ennen pelaamaan myös mobiililaitteilla, mutta pelin kehittänyt Epic Games on sittemmin poistanut sovelluksensa sekä Applen App Storesta että Googlen Play-kaupasta.

Lue Viihdevintiöiden jutut myös muista lasten suosikkipeleistä:

Mikä ihmeen Brawl Stars

Mikä ihmeen Among Us

Mikä ihmeen Minecraft?

Mikä ihmeen Roblox?Kategoriat:Yleiset artikkelit

Avainsanat:

1 vastaus

 1. Meillä ollaan paljon käyty näitä samoja keskusteluja, tutkittu ja pohdittu paljon asiaa eri näkökulmista yhdessä perheen lasten ja nuorten kanssa. Olemme lopulta tulleet siihen tulokseen, että tässä maailmassa on väkivaltaa ihan riittävästi muutenkin, joten emme halua sitä enää omaan kotiimme ehdoin tahdoin tuoda. Jos/kun nyt opetamme lapsille, että väkivalta ei missään nimessä ole hyväksyttävää, miksi sitten haluaisimme heidän pelaavan pelejä, jossa tavoitteena on tappaa muita ihmisiä lyömällä heitä hakulla päähän? Välillä kuulee peliä pelaavien lasten ja nuorten puhuvan tappamisesta täysin normaalina ilmiönä puheessaan, mikä kuulostaa huolestuttavalta. Monitahoinen aihe toki, mutta meillä ollaan päädytty tähän ratkaisuun.

  • Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että teillä on asiaa pohdittu yhdessä lasten kanssa.

   Itse en osaa taistelupeleihin suhtautua kauhean jyrkästi, sillä pelaan sellaisia toisinaan itsekin. Mutta totta kai pelin luonteen ja sisällön pohtiminen on sitä tärkeämpää, mitä nuorempi pelaaja on kyseessä. Lisäksi ihmiset ovat keskenään erilaisia, jollekin hurjakin meno sopii ja toiselle ei.

   • Moi! Kiitos vastauksestasi! Kommenttini oli näemmä päätynyt HS:n Granny-juttuunkin. Haluaisin vielä korostaa, että en sinänsä kommentissani kritisoinut tappamispelejä, vaan kerroin ainoastaan että meillä perheessä on pohdittu Fortniten pelaamista ja yhdessä lasten kanssa päädytty siihen että emme halua itse ehdoin tahdoin kotiimme tai ajatusmaailmaamme väkivaltaa pelienkään muodossa, koska sitä näkee ja kuulee mielestämme maailmassa liiaksi muutenkin. Tästä syystä emme myöskään katso väkivaltaleffoja. En sinänsä kommentillani ottanut kantaa tappamispeleihin yleisesti. 😊

 2. Suosittelen kyllä vanhempia löytämään aikaa ja istua yhdessä alas juttelemaan aiheesta. Lapsia on turha syyllistää. Isoimmat ongelmat (ja tämä ei ole mikään uusi ongelma), tulee juuri niiden vanhempien puolelta joita ei kiinnosta yhtään seurata mitä lapset pelaa ja/tai välittää ikärajoista yhtään.

  Kaikenmaailman ”kun X pelaa Fortniteä, ei tähän saa mitään yhteyttä” on nyt ihan luonnollista sille kun ihminen keskittyy siihen mitä tekee, mutta jos Fortnitestä mitään tajuaa voi vaikkapa sopia, että ”pelaat vielä yhden erän ja sitten lopetat”. Ymmärrys peleistä auttaa myös ymmärtämään ne järkevät taukopaikat.

  Case in point – oma 8-vuotias skidini:
  – Pidettiin yksi ilta luokan kaikkien vanhempien kanssa dinneri jossa juteltiin nämä asiat läpi. Koska teen itse pelejä, oli aika helppo opastaa mitä tapahtuu jos A) Vanhempi ei tajua peleistä mitään B) Vanhempi antaa lapsen pelata pelejä joissa on korkeat ikärajat. Tähän kun avasi vielä sitä mitä ongelmia tuollainen aiheuttaa muissa perheissä ja kaverisuhteissa, ei illan päätteeksi kellekään ollut epäselvää miksi kenenkään ei tulisi Fortniteä pelata.
  – Lapsen 24-henkisellä luokalla ei tällä hetkellä kukaan pelaa Fortniteä, siitä ei jutella koulun pihalla – se ei vaan ole minkäänlainen juttu.
  – Kun lapset vierailee kavereillaan, pääasiallinen palaute näistä sessioista on, että lähinnä leikittiin.
  – Tämä toki kuulostaa aika diktatuurilta, mutta sitä se ei ole. Tämä on selitetty lapsillekin ja lapset saavat kyllä pelata pelejä, jotka näille sopivat. Dinnerit muiden vanhempien kanssa jatkuvat ja aina puolen vuoden välein pidetään pieni päivitystilaisuus näiden suhteen ja jutellaan mm. synttärilahjoista – meillä on ainakin se ongelma, että lapsilla on tätä nykyä kaikkea, joten ketään ei oikein kiinnosta ostaa muoviroinaa lisää, joten ollaan käytännössä siirrytty siihen, että synttärilahjat on elämysjuttuja, leffalippuja sun muita. Mutta se nyt ei liity tähän.

  Kaikki lähtee vanhemmista ja siitä, että kaikki suhtautuvat vanhemmuuteen vastuullisesti.

 3. Kiitos kommentistasi. Puhut paljon, mutta asiaa! 🙂 Vanhempien on todellakin tarpeen tietää ainakin vähän peleistä jo ihan siksikin, että ymmärtäisi, mitä on rajoittamassa ja miksi. Ja sitä tietoahan saa helpoiten omalta lapselta kysymällä.

  Luokan vanhempien tapaaminen peliaiheiden merkeissä on ihan superloistava juttu! Ja yhteinen sävel vieläpä löytyi! Vau! Täytyypä ehdottaa itsekin seuraavassa vanhempainillassa jotain vastaavaa.

  Se, että ystäväpiirin lapsilla on täysin eri säännöt pelaamisen suhteen, aiheuttaa väistämättä hankaluuksia kaverisuhteissa ja kyläilyissä.

 4. No itse olen tosiaankin 13v joten saisin tätä pelata jos kiinnostaisi. Kyseessä mielestäni yliarvostettu peli parin videon perustteella, mitä olen nähnyt : ) Itse tosiaan pelaan lähinnä Simsiä (k12) ja Minecraftia (k7).
  Sarjoista kyllä seuraan American Horror Storya, jonka ikäraja sitten on 16-18… Mutta joo :/ Itse jos olisin vanhempi antaisin 9-vuotiaasta eteenpäin pelata k12-pelejä (Toki riippuu ihan pelistäkin mutta esim. Mainitsemani Sims ei paha ole, aloitin sen pelaamisen tosiaan 9v)

  5-6v pelailin lähinnä tietokoneelta löytyvää lasten Purble Place-peliä : D Siitä vuos niin aloin kiinnostumaan ja pelaamaan lasten onlinemaailma-pelejä (panfu, howrse, moviestarplanet yms.) Mitä 2012-vuonna olikaan.

 5. Fortnite on hyvä peli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *