Mikä ihmeen Among Us? Faktat, jotka vanhemman kannattaa pelistä tietää

Among Us ikäraja

Alakoululaisten keskuudessa kohistaan nyt Among Us -nimisestä pelistä. Kyseessä on InnerSlothin kehittämä, jo parisen vuotta vanha indie-peli, joka on viime aikoina pelitubettajien ansiosta herättänyt monien suomalaislastenkin kiinnostuksen.

Meillä peliä on pelattu tietokoneella ja kännykällä. Lisäksi pelin voi hankkia myös Nintendo Switchille.

Lapsi pelaa sitä sekä kavereidensa että perheen kanssa. Näkemykseni mukaan kyseessä on hauska ja sosiaalinen peli, jossa kuitenkin on yleisen chatin kokoinen sudenkuoppa.

Jos peli ei ole entuudestaan tuttu, tässä infopaketti aiheesta!

Lue myös: Among Us on lasten suursuosikki – Miksi se on niin hyvä?

1. Among Us on nettipeli

Among Us on avaruusalukseen sijoittuva moninpeli, jota voi pelata verkossa vieraiden ihmisten kanssa tai vain kotona omalla porukalla samassa verkossa olevien kavereiden kanssa. Myös näiden yhdistelmä onnistuu. Pelin pelaamiseen tarvitaan siis nettiyhteyttä.

 

2. Oveluuteen kannustava murhamysteeri

Kyseessä on murhamysteeri. Peliin osallistuvien joukosta arvotaan pelin aluksi murhaaja tai murhaajia, joita muut pelaajat yrittävät pelin kuluessa paljastaa.

Yksi peli ei ole kovin pitkä. Käytännössä peliukkeleilla liikutaan vapaasti pelialueella ja koetetaan olla herättämättä kanssapelaajien epäilyksiä. Murhaaja murhailee muita ukkeleita salaa ja muut yrittävät päästä jyvälle siitä, kuka murhaaja on.

Oleellinen (ja hauska) osa peliä on yrittää ohjata pelikaverien epäilykset viattomiin ja päästä itse pälkähästä.

Among Us ikäraja

3. Chat-käyttäytyminen haltuun

Pelaajat kommunikoivat keskenään chatin kautta. Jos peliä pelaa vieraiden kanssa, vanhemman kannattaa ottaa huomioon, että chattiin voi tulla kuka vain sanomaan lapsille oikeastaan mitä tahansa.

Kokemukseni mukaan keskustelu pysyy kuitenkin yleensä aiheessa eli pelissä. Pelaajat ovat kuitenkin oikeita ihmisiä, joten koskaan ei voi tietää, mitä kukakin päättää kirjoittaa. Myös oman lapsen kanssa on hyvä jutella hyvästä chat-etiketistä. 

Lue myös: Peli voi olla lapselle tärkeä sosiaalisia suhteita tukeva hengailupaikka

 

4. Mitä maksaa?

Among Us on mobiililaitteille ilmainen, mutta ilmaisversiossa eteen voi tulla mainoksia. Mainokset saa halutessaan ostaa pois reilulla parilla eurolla. Lisäksi pelihahmolleen on mahdollista ostaa asusteita ja varusteita oikealla rahalla. Hieman kannattaa siis varautua pulittamaan!

Tietokoneella ja Nintendo Switch -konsolilla  pelattavat versiot pelistä maksavat muutaman euron.

Lue myös: Mitä vanhempien pitää tietää ilmaispelien mainonnasta?

5. Kenelle Among Us sopii?

Pelin ikäraja on pelikaupasta riippuen 7-10 vuotta.

Mielestäni Among Usia voi pelata koululainen, joka osaa lukea ja kirjoittaa ja jolle chat-asiat on selitetty. Yleisessä verkossa pelatessa keskustelu käydään englanniksi, jonka alkeiden taitamista siis tarvitaan myös. (Muitakin kielivaihtoehtoja on, mutta suomi puuttuu joukosta.)

Aiheestaan huolimatta Among Us ei ole kovin hurja tai väkivaltainen peli vaan pikemminkin sosiaalinen ja humoristinen. Pelihahmot ovat värikkäitä pikku-ukkoja, eivät siis yhtään realistisia, eikä ”murhaaminenkaan” ole mikään väkivaltanäytös vaan enemminkin leikkiä.

Huom! Turvaa vieraiden kanssa netissä pelaamiseen tuo se, jos lapsen kanssa mukana samassa pelissä on oma kaveri tai vanhempi. Tällöin hieman nuorempikin lapsi voi omasta mielestäni vanhemman harkinnan mukaan peliin tarttua.

 

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Among Us
Androidille se löytyy täältä: Among Us

Among Us löytyy myös mm. Steamista sekä Nintendo eShopista.

 

Lue Viihdevintiöiden jutut myös muista lasten suosikkipeleistä:

Mikä ihmeen Brawl Stars

Mikä ihmeen Minecraft?

Mikä ihmeen Fortnite?

Mikä ihmeen Roblox?

 

 Kategoriat:9-12-vuotiaille, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , , ,

1 vastaus

  1. Kirjoituksessa kannattaisi mainita, että tietokoneelle Among Us ei ole ilmainen. Teksti antaa kuvan, että peli on sekä puhelimelle, että tietokoneelle ilmainen, sisältäen mainoksia. Tietokoneella tietenkin peli maksaa eikä sisällä mainoksia.

  2. Among Us on paras peli!

  3. On tietokoneelle kina ilmainen, siis verkkoversio. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *