Mikä ihmeen Minecraft? Faktat, jotka vanhemman täytyy tietää ennen pelin hankintaa

img_2942

Jutteleeko lapsesi jatkuvasti creepereistä ja timanttimiekoista? Pelaavatko ”kaikki muut” Mineä?

Ei huolta, Minecraft on loistava peli, joka parhaimmillaan antaa alustan paitsi uskomattomien maailmojen myös sosiaalisten suhteiden rakentamiseen.

Mielestäni peli sopii lapsille suurin piirtein viidestä ikävuodesta ylöspäin. Lapset ovat kuitenkin yksilöitä, joten paras asiantuntijuus pelin sopivuudesta on aina omalla vanhemmalla. Virallinen ikäraja on 7 vuotta, mikä johtunee pelin nikkarointipuolta jännemmästä selviytymisosiosta.

Itse aloitimme Minen pelaamisen sallitun kolmen vuoden ikäjouston turvin hieman ennen lapsen 6-vuotissynttäreitä. Aluksi peliä pelattiin ainoastaan yhdessä vanhemman kanssa rakennellen. Vähitellen lapsi alkoi pelata myös itsenäisesti ja lopulta yhdessä ystäviensäkin kanssa.

Kokosin Minecraftista faktat, jotka vanhemman täytyy tietää ennen pelin hankintaa. Jutun lukemisen jälkeen voit helposti valita juuri omalle lapsellesi sopivan tavan pelata Mineä.

 

Lue myös: Peli voi olla lapselle tärkeä sosiaalisia suhteita tukeva hengailupaikka

 

1. Minecraft on avoin pelimaailma, joka koostuu kuutionmuotoisista palikoista.

Palikoiden avulla voi rakentaa mitä vain, jopa kokonaisia kaupunkeja. Rakennelmien lisäksi maailmasta löytyy eläimiä, ihmisiä ja erilaisia mystisiä monstereita. Myös kaikki hahmot koostuvat palikoista, joten pahinkaan hirviö ei näytä kauhean pelottavalta.

 

2. Mineä voi pelata kännykällä, tabletilla, konsolilla tai tietokoneella. 

Tutustu huolellisesti oman laitteesi turva-asetuksiin ennen pelin antamista lapselle.

 

3. Minecraft on sekä rakentamista että taistelua.

Peliä voi pelata kahdella tavalla: Nikkarointi- eli creative-pelissä rakennellaan vapaasti ilman stressiä. Selviytyjä- eli survival-puolella sen sijaan on jännitystä ja siinä voi kuolla. Nuorimpien kannattaa aloittaa pelaaminen ensin mainitusta, sillä selviytymispeli taisteluineen voi äityä pelottavaksi ja vaatii jo enemmän osaamista.

 

4. Peliä voi pelata yksin tai yhteisessä maailmassa muiden pelaajien kanssa.

Turvallisinta on aloittaa yksinpelistä. Jos lapsen kanssa haluaa pelata yhdessä eri laitteilla, kannattaa tätä varten luoda yksityinen maailma, johon vierailla ei ole asiaa. Pienen lapsen ei pidä antaa pelata verkossa vieraiden ihmisten kanssa.

img_3960

5. Mineen menee aikaa

Minecraftia ei kannata alkaa pelata jos aikaa on vain kymmenen minuuttia. Jotkut isot rakennusprojektit vievät päiviä, jopa viikkoja. Auta lasta hallitsemaan ajankäyttöään ja ole ymmärtäväinen. Mineä voisi verrata jättimäisen Lego-talon rakentamiseen. Tokihan sitä haluaa jatkaa mahdollisimman usein saadakseen sen valmiiksi!

 

6. Tulet yllättymään

Pyydä lasta esittelemään peliään. Vaikutut takuulla tarinoista ja teknisistä ratkaisuista, joita hän on aivan itse keksinyt. Apua rakenteluhommiin löytyy myös Minecraft-opaskirjoista, joten pelin varjolla pääsette myös retkelle kirjastoon!

 

7. Pelivideoiden katselu kuuluu asiaan.

Vinkkejä omaan pelaamiseen saa myös muiden pelaajien tekemistä pelivideoista. Turvallisia lapsille sopivia Mine-videoita YouTubeen tekee esimerkiksi Ippe. Älä kuitenkaan koskaan jätä pientä lasta YouTuben ääreen yksin!

 

HUOM: Xbox Live -tilien avulla samaa maailmaa voi pelata useampi kaveri yhdessä kukin omalla laitteellaan. Tili mahdollistaa myös oman pelin jatkamisen kännykän lisäksi vaikkapa tietokoneella sekä lisäosien ostamisen peliin. Hienoja ominaisuuksia, jotka tuovat lisäpotkua pelaamiseen!

Tilin käyttöä täytyy kuitenkin valvoa ja asetukset säätää niin, ettei lapsi päädy vahingossa pelaamaan tuntemattomien kanssa. Ainakin iPadilla ja iPhonella tilille kirjautunut pelaaja pääsee suoraan klikkaamaan itsensä yleiseen moninpeliin, jollei moninpeliä ole erikseen tilin asetuksista estetty.

Alkuun pääsee hyvin ilman tiliäkin. Tällöin peli toimii esim. tabletissa myös ilman nettiyhteyttä. Minecraftin mobiiliversion voi ladata tästä:

iOS: Minecraft
Android: Minecraft

 

Lue Viihdevintiöiden jutut myös muista lasten suosikkipeleistä:

Mikä ihmeen Brawl Stars

Mikä ihmeen Among Us

Mikä ihmeen Fortnite?

Mikä ihmeen Roblox?

 Kategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *