Mikä ihmeen Brawl Stars? Faktat, jotka vanhemman kannattaa pelistä tietää

Brawl Stars on Supercellin julkaisema mobiilipeli, jota voi pelata sekä iOS- että Android-laitteilla.

Sosiaalinen ja alati päivittyvä peli tuntuu olevan varsin suosittu paitsi aikuisten myös alakouluikäisten lasten keskuudessa. Niinpä kokosimme nuoren pelaajani kanssa pelistä perustiedot, joiden avulla voitte pohtia, sopisiko Brawl Stars teidän perheenne käyttöön.

 

Brawl stars ikäraja 7-10

1. Mikä Brawl Stars?

Brawl Stars on värikäs ja humoristinen pelimaailma, jossa on tarkoitus ”mähistä” eli leikkimielisesti tapella ja kilpailla porukalla muita pelaajia vastaan. Pelimuotoja on useita. Välillä pelataan jalkapalloa, toisinaan yritetään saada vastapuolen kassakaappi rikki ja joskus kerätään kilpaa jalokiviä. Pelisessiot ovat vauhdikkaita ja rämäpäiksi kutsutut hahmot hauskoja.

2. Kenelle sopii?

Brawl Stasin ikäraja on virallisesti PEGI7. Tämä siis koskee ainoastaan pelin sisältöä, joka ei kauhean jännä olekaan. App Storessa ikäraja on 9+ ja Common Sense Media suosittelee sitä yli 10-vuotiaille.

Vaihtelevat näkemykset ikärajasta johtuvat siitä, että ilmaiseksi ladattava peli tarjoaa lisäostoja. Lisäksi pelissä on chat, jossa on mahdollista keskustella myös vieraiden pelaajien kanssa.

Peli sopii siis sisältönsä puolesta periaatteessa jo pienellekin koululaiselle, jos hänen kanssaan on keskusteltu rahan käytöstä ja chateistä pelien sisällä tai jos vanhemmat tavalla tai toisella vahtivat lapsen pelaamista.

Supercell itse ilmoittaa vanhempien oppaassaan, että sen kaikki pelit on suunniteltu yli 13-vuotiaille. Tämä johtunee siitä, että lainsäädännössä on erityisiä turvallisuusvaatimuksia lastenpeleille, joita Supercellin pelit eivät siis virallisesti ole.

Brawl stars ikäraja 7-10

3. Onko pelaaminen väkivaltaista?

Joissain pelimuodoissa yritetään ampua vastapuolta pyssyillä ja räjäytellä pommeilla, mutta koska pelihahmot ovat hassuja sarjakuvaukkeleita, ei pelaaminen äidy kamalan jännittäväksi eikä veri lennä.

Väkivaltaa siis on, mutta se on esitetty sarjakuvamaisesti ja humoristisesti. Oman näkemykseni mukaan pelin väkivalta ei kovin paljon eroa esimerkiksi Lego Ninjago -sarjan tappeluista.

 

4. Kenen kanssa pelataan?

Brawl Starsia voi pelata yksin, kaksin tai tiimissä. Mukaan voi ottaa omat kaverit tai pelata vieraita vastaan. Kavereiden kanssa on mahdollista koota oma joukkue, jonka kanssa haastetaan yhteistuumin muita joukkueita.

Brawl Starsin pelaaminen voi siis olla kaveripiirin yhteinen sosiaalinen juttu, jota pelataan esimerkiksi luokkakaverien kanssa koulun jälkeen. Tästä syystä peliin mukaan pääseminen voi olla lapselle erityisen tärkeää.

 

5. Mitä maksaa?

Pelin saa ladata ilmaiseksi, mutta pelin sisällä tarjotaan eri hintaisia lisäostoksia. Pelissä on tarkoitus kerätä uusia rämäpäitä, joita saa paitsi pelaamalla myös oikealla rahalla. Eri erikoistaidoilla varustettujen hahmojen kerääminen onkin pelissä oleellista ja erityisesti lapsista hauskaakin. Oikealla rahalla saa ostaa myös muita pelin kannalta hyödyllisiä varusteita.

Brawl Starsia on siis mahdollista pelata täysin ilmaiseksi, mutta ei kannata yllättyä, jos lapsen synttärilahjatoiveissa alkaa olla sovelluskaupan lahjakortteja pelin aloittamisen jälkeen.

(Ainakin iPhonessa on mahdollista estää kaikki laitteella tapahtuvat sovelluksen sisäiset ostot. Tämä ominaisuus löytyy Ruutuaika-osiosta.)

6. Miten pääsee alkuun?

Hyvin nuoren pelaajan kanssa aikuisen kannattaa aluksi pelata yhdessä tai ainakin katsoa peliä vieressä.

Samassa tiimissä pelatessa on helppo jutella pelin ominaisuuksista ja tutustua niihin yhdessä. Esimerkiksi chat-asiat kannattaa katsoa kuntoon niin, että lapsi juttelee vain omien tuttujensa kanssa.

Kyseessä on hauska ja sosiaalinen peli, josta riittää iloa pitkäksi aikaa ja joka sopii erinomaisesti vaikka perheen yhteiseksi tekemiseksi! Yksi ottelu on sen verran lyhyt, että aikaa pelaamiselle on helppo löytää.

Huom! Peli tarvitsee toimiakseen nettiyhteyden. Brawl Starsin nettisivut löytyvät täältä!

 

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Brawl Stars
Androidille se löytyy täältä: Brawl Stars

 

Lue Viihdevintiöiden jutut myös muista lasten suosikkipeleistä:

Mikä ihmeen Among Us

Mikä ihmeen Minecraft?

Mikä ihmeen Fortnite?

Mikä ihmeen Roblox?Kategoriat:7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:,

 1. Hei!
  Ykkösluokkalainen poikamme kertoi, että peliä pelaavat ystävät huutelevat nyt välituntien jalkapallopelissä ”Mä murhaan sut”, ja kuulemma tämä huudahdus on tästä pelistä. Osaatko sanoa, kuuluuko tähän peliin siis palloa pitelevän tappaminen? Olen niin pihalla näistä peleistä, ja uusi maailma on tämä meidän ykkösluokkalaisellekin…

  • Moikka!

   Pelissä kyllä tosiaan yritetään ”tappaa” vastustajatiimin pelaajia, mutta murhaamishuutoon en ole tässä yhteydessä törmännyt.

   Tappaminen ei tässä pelissä ole kauhean väkivaltaista tai veristä, ainakaan sillä tavalla, mikä aikuiselle tulee helposti tappamista ajatellessa mieleen, vaan pelihahmo syntyy hetimiten uudelleen ja pääsee jatkamaan peliä. Ekaluokkalaisen kanssa kyllä silti pelaisin Brawl Starsia vielä yhdessä. Se ei ihan pienten peli nimittäin ole.

   Murhaamishuutelut välitunneilla on kyllä tosi kurjaa kuunneltavaa, vaikka kyse olisi leikistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *