Mikä ihmeen Valheim? Faktat, jotka vanhemman kannattaa pelistä tietää

Valheim ikäraja

Alkuvuodesta 2021 julkaistu Valheim on noussut nopeasti suureen suosioon – myös lasten keskuudessa.

Iron Gate Studion viikinkiteemainen selviytymispeli on vielä kehitysvaiheessa eikä sillä ole virallista ikärajaa. Vanhemman on siis hankala tehdä päätöstä siitä, voiko alakouluikäisen antaa peliä pelata.

Testasin Valheimiä 11-vuotiaan kanssa yhdessä ja kokosin alle huomioita, jotka ehkä helpottavat päätöksen tekemistä teidän perheessänne.

 

Selviytymistä ja craftaamista

Jos Minecraftin selviytymisosio on tuttu, pääsee Valheimistakin pian jyvälle. Kyseessä on selviytymispeli, jossa taistellaan mörköjä vastaan, kerätään materiaalia ja rakennetaan esimerkiksi aseita ja työkaluja.

Valheim on kuitenkin selkeästi vanhemmille suunnattu kuin Minecraft, sillä se on grafiikaltaan verisempi ja hieman vaikeamman tuntuinen pelata.

 

Pelataan tietokoneella

Valheim on tällä hetkellä saatavilla Linuxille ja Windowsille. Sen voi ostaa Steamista, missä se onkin noussut viidenneksi kaikkien aikojen eniten pelattujen pelin joukossa. Kännykällä sitä ei ainakaan toistaiseksi voi pelata.

 

Pelataan yhdessä

Peliä voi pelata yksin tai yhdessä, joko vieraiden tai omien kavereiden kanssa. Nuoremmille pelaajille suosittelen tietenkin tuttujen kaverien kanssa pelaamista.

 

Ikäraja

Valheimilla ei ole vielä virallista ikärajaa. Nettikeskustelujen sekä oman arvioni mukaan on hilkulla, olisiko PEGI-ikäraja 12 vai 16. Grafiikaltaan Valheim ei ole mitenkään superrealistinen, mutta ihmishahmoineen se on silti selkeästi vähemmän lapsekas kuin esimerkiksi jo mainittu Minecraft. Hahmon kuollessa näkyy veriroiskeita, ja yön pimeydessä hirviöitä vastaan taisteleminen voi tuntua pelottavalta.

Selkeää vastausta ikärajakysymykseen ei siis voi antaa, vaan asia jää oman lapsensa tuntevan vanhemman harkintaan. Peliä kannattaa pelata alkuun yhdessä ja keskustella lapsen kanssa pelaamisen herättämistä tunteista ja ajatuksista.

 

Mitkä seikat vaikuttavat pelin sopivuuteen omalle lapselle?

Yhteisen testaushetken jälkeen annoin oman 11-vuotiaani pelata Valheimia. Päätökseen vaikutti se, että lapsi on jo entuudestaan kokenut pelaaja eikä Valheim tuntunut muun muassa Minecraftin ja Fortniten jälkeen erityisen jännittävältä tai raa’alta.

Lapsi myös pelaa peliä ainostaan kavereidensa kanssa eli ei joudu nettipelissä kontaktiin vieraiden (aikuisten) kanssa eikä toisaalta pelaa yksin, jolloin pelaaminen voisi tuntua stressaavammalta.

Vanhemmat ovat lisäksi pelaamisen aikana läsnä samassa tilassa, mikä on mielestäni ihan yleisestikin oleellista, jos pelien virallisista ikärajoista halutaan käyttää kolmen vuoden ikäjoustoa.

Koska Valheim on vielä ns. early access -vaiheessa, siihen on todennäköisesti tulossa vielä muutoksia. Näin ollen vanhemman täytyy pysyä skarppina ja katsoa, ettei peli lähde päivitysten myötä luisumaan kohti PEGI16-materiaalia.

Tällä hetkellä ja edellä mainituilla spekseillä pidän kuitenkin peliä sopivana myös alakoulun ylimpiä luokkia käyville esiteineille.

 

Lue Viihdevintiöiden jutut myös muista lapsia kiinnostavista peleistä:

Mikä ihmeen Minecraft?

Mikä ihmeen Brawl Stars?

Mikä ihmeen Among Us?

Mikä ihmeen Fortnite?

Mikä ihmeen Roblox?Kategoriat:9-12-vuotiaille, Pelit, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *