Miten hyödyntää älylaitteita lasten kanssa reissatessa?

Olemme matkustaneet lapsen kanssa paljon. Älylaitteet ovat aina matkassa mukana, vaikkei koko loman toki soisikaan kuluvan pelaamisen parissa.

Kännyköitä ja tabletteja voi reissussa käyttää kuitenkin moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin pelaamiseen. Lisäksi niistä on paljon iloa esimerkiksi pitkillä lennoilla.

Kokosin omien kokemusteni perusteella vinkkilistan älylaitteiden hyöty- ja viihdekäyttöön lasten kanssa matkustettaessa. Jos teidän perheellänne on jokin timanttinen lisävinkki, kuulisin mielelläni myös siitä!

Lue myös: Tabletti mukaan matkalle – 25 parasta lastensovellusta, jotka eivät vaadi nettiä

lapsille tekemistä lennoille, äänikirja

Lataa lentoja varten monipuolista tekemistä

Lennolle ei tarvita välttämättä mukaan laukullista leluja, sillä moni hauska tekeminen kulkee mukana kännykässä tai tabletissa. Useita lastenpelejä voi pelata ilman nettiä. Ne vain pitää muistaa ladata etukäteen.

Taiteellisen inspiraation iskiessä voi piirustus- tai värityssovellus olla kätevä. Eikä pari äänikirjaakaan tabletissa pahaa tee.

Reissussa voi katsoa myös lastenohjelmia offline-tilassa esimerkiksi Netflixin kautta. Omat ohjelmat ovat kivoja vielä hotellissakin, jos ulkomaan tv:n lastenohjelmien kieltä ei ymmärrä. (Muista ottaa lennolle tai junamatkalle kuulokkeet mukaan.)

Lue myös: Näin katsot Netflixiä ilman nettiä

Tee nähtävyyksistä kiinnostavampia

Lapset eivät osaa ehkä odottaa nähtävyyksiä samalla tavalla kuin aikuiset. Joskus voikin olla hyvä idea tutustua netissä jo etukäteen paikkoihin, joihin ollaan menossa. Itse reissussa lasta kannattaa kannustaa valokuvaamaan häntä itseään kiinnostavia asioita. (Ne voivat olla hyvinkin erilaisia kuin aikuisten kiinnostuksenkohteet).

Jos valokuvauksesta haluaa leikkisämpää, voi järjestää kohteiden bongauskilpailun. Meillä lapsi jaksoi esimerkiksi hienosti monen tunnin vaelluksen vuoristossa, kun mukana oli lista suoritettavia valokuvatehtäviä ja oma älypuhelin.

VINKKI: Pokémon Gon pelaaminen tutustuttaa kuin varkain paikallisiin nähtävyyksiin! Itse olemme napanneet pokémoneja muun muassa Pisan kaltevan tornin juurelta. (Jos pelaatte paljon, muista vara-akku!)

Lue myös: 10 syytä pelata lapsen kanssa Pokémon Gota

Kaverit mukaan virtuaalisesti

Lapselle tärkeät kaverit kulkevat mukana matkoilla viestien, puheluiden ja jopa pelien muodossa.

Meillä pelataan reissussa usein Minecraftia yhdessä kaverin kanssa. Tämä onnistuu, vaikka lapset olisivat eri mantereilla! (Kannattaa jo kotona testata, että pelaaminen yhdessä varmasti toimii mukaan otettavalla laitteella.)

Myös kuvia ja viestejä on lähetelty matkoilta tiuhempaan kuin perinteisiä postikortteja. Ja kuvapuheluiden avulla kaverille voi näyttää ihan kunnolla, missä milloinkin ollaan ja jopa laittaa leikin pystyyn.

Lue myös: Kännykkä käteen ja menoksi! Näin koululainen innostui kaupunkiloman nähtävyyksistä

Maantietoa kartan avulla

Uuteen paikkaan on helppo tutustua avaamalla älylaitteen karttasovellus. Samalla kartan käyttö tulee muutenkin tutuksi. Oman sijainnin näkyminen auttaa hahmottamaan maailmaa paremmin. Kuinka kaukana kotoa nyt ollaankaan? Miltä näyttää tuleva lomakohde Googlen Street Viewissä?

Reittien etsiminen eri paikkoihin luo mielikuvaa siitä, missä ollaan ja mihin ollaan menossa. Tämä voi lapsen innostuksesta riippuen olla hyvinkin mielekästä puuhaa.

Takapenkkiläisten ei tarvitse koko ajan kysellä, koska ollaan perillä, jos kädessä on oma Google Maps ja hallussa sen käyttötaito. (Muista opettaa lapselle kartan peruskäyttö ennen matkaa!)

Mitäs jos lapsi eksyy?

Jos lapsella on oma kännykkä, joka kulkee jo omassa taskussa mukana, voi paikannussovelluksen lataaminen olla  mielenrauhan kannalta järkevä idea.

Meillä on koko perheellä käytössä iOS-laittelle löytyvä Find My Friends, sillä vaikka eksyneelle lampaalle voisi soittaa, hän ei ehkä itse osaisi kertoa, missä on. Sovellus toimii tosin tarkasti vain ulkotiloissa, joten esimerkiksi tavaratalossa erilleen joutuessa täytyy edelleen turvautua perinteisiin etsintäkeinoihin.

(Kukaan porukasta ei ole toistaiseksi eksynyt, mutta ei vara venettä kaada.)

Mistä netti?

Mobiililaitteiden nettikäytön hinta ulkomailla kannattaa selvittää omalta operaattorilta jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Jos satunnaiset wlanit hotellin ulkopuolella eivät houkuta, voi harkita netin jakamista hotspotin avulla perheenjäsenten kesken.

Meidän perheessämme vanhemmilla on sellaiset liittymät, että Euroopan reissuilla nettiä saa käyttää suht vapaasti pelkän perus kuukausimaksun hinnalla. Kotimaanmatkoilla asiaa ei tarvitse edes miettiä.

Lapsen iPadiin on siis saatu nettiyhteys esimerkiksi automatkoilla jakamalla se vanhemman kännykästä. (Tämä onnistuu puhelimen asetuksista ”oma yhteyspiste” -kohdasta.)Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *