Kännykkä käteen ja menoksi! Näin koululainen innostui kaupunkiloman nähtävyyksistä

Perheemme matkustaa suhteellisen paljon, ja lapsi on tietysti kulkenut reissuilla mukana pienen ikänsä. 

Rantalomilla ja huvipuistoissa perillinen viihtyy ihan automaattisesti, mutta viime vuosina haasteena on ollut saada koululainen innostumaan kaupunkilomistakin.

Dubrovnikissa kuvattiin sekä Game of Thronesia että Viihdevintiöiden lomavideota.

Usein lapsi olisi mieluummin hotellihuoneessa katsomassa YouTubea kuin lähtisi kävelylle vanhaan kaupunkiin, ja vaikka junan ikkunasta näkyisi millainen vuoristomaisema, on jälkikasvulla kännykässä lähes poikkeuksetta ”peli kesken”.

Kävimme alkukesästä viikon mittaisella Välimeren risteilyllä, jossa pysähdyttiin joka päivä eri satamassa, toinen toistaan kiinnostavammissa paikoissa kuten Venetsiassa, Dubrovnikissa sekä useammalla Kreikan saarella.

Kefaloniassa elää luonnonvaraisia merikilpikonnia.

Mietimme puolison kanssa jo etukäteen, kuinka saisimme lapsen innostumaan muustakin kuin herkuista, uimisesta ja kännykästä. Rentoutumisen lisäksi matkailu voisi myös opettaa jotakin. Ja olisihan se kiva, että kohteista jäisi jotain lapsen mieleenkin.

Päätimme antaa 9-vuotiaalle haasteen: Vähemmän YouTubea ja pelaamista, enemmän omaa videointia.

Käteen yleensä liimautunutta kännykkää ei edes yritetty ottaa pois tai kieltää pelaamista vapaahetkinä. Täytyyhän lomalla ehdottomasti saada rentoutua!

Ainoa vaatimus oli, että lapsi kuvaisi joka päivä parin minuutin mittaisen videon, jossa esittelisi päivän aikana näkemäänsä ja kertoisi, mitä ollaan tehty.

Suunnittelu- ja kuvaushetki laivan parvekkeella.

Tiukkoja sääntöjä emme antaneet, mutta vihjaisin, että videota kannattaa suunnitella vaikka kynällä ja paperilla etukäteen sekä kirjoittaa ja piirtää muistiin näkemäänsä ja kokemaansa.

Pienen mutinan jälkeen, lapsi suostui tehtävään ja muutaman muistutuksen ja maanittelun jälkeen jopa innostui siitä.

Viikon aikana syntyi noin puolen tunnin mittainen, aivan hulvaton videonpätkä, jossa mukelo selittää ihan innoissaan ja vähän sarkastisestikin loman etenemisestä ja vanhempien puuhia.

Kotiin jäi katsottavaksi muutama video.

Videolla esitellään niin risteilylaivaa kuin kohdesatamiakin. Maisemien lisäksi kuviin ovat tallentuneet esimerkiksi omat piirustukset, ruoka-annokset, matkamuistoesineet sekä kosolti kohellusta.

Äidin iloksi mukana on myös opittuja nippelitietoja: Rooma on Italian pääkaupunki, Korfu on saari, Dubrovnikissa kuvattiin vanhempien mielisarjaa, jossa on lohikäärmeitä.

Tietenkään lopputuloksella ei olisi ollut mitään väliä. Tekeminen ja paikoista innostuminen oli pääasia.

Viikon loman lopuksi YouTubessa odotti 154 katsomatonta videota eri tubettajilta. Niitä ehtii vahdata nyt sitten loppulomalla kotona.

VINKKI: Yhdistimme iPhonella kuvatut videopätkät yhdeksi elokuvaksi ilmaisella iMovie-ohjelmalla, jota lapsi osaa itsekin käyttää.

Lue myös: Tabletti mukaan matkalle – näitä lastenpelejä voi pelata ilman nettiyhteyttäKategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *