YouTube Kids on tarjolla myös Suomessa

Alle 13-vuotiaille suunnattu YouTube Kids -sovellus mahdollistaa videoiden turvallisemman katselun pikkuihmisille.

Palvelu on varmasti helpotus monelle lapsiperheelle, jossa videoiden katselusta käydään kädenvääntöä. Perinteinen YouTube kun sisältää kivojen lastenohjelmien lisäksi todella paljon myös kuraa eikä pienten lasten päästäminen sinne videosurfailemaan ole todellakaan hyvä idea.

Lue myös: Diginatiaiset ja YouTube – ei hyvä yhdistelmä

Yhdysvalloissa YouTube Kids -sovellus on ollut tarjolla iOS- ja Android-laitteille jo useamman vuoden. Suomessa palvelu starttasi vuoden 2019 alkupuolella.

Lähinnä lastenohjelmia sisältävästä palvelusta videoita voi hakea ääniohjauksella, joten lukutaidotonkin voi itse etsiä palvelusta lemppariohjelmaansa. Toisaalta hakuominaisuuden saa kokonaan poiskin, jolloin vanhempi voi kontrolloida tarkemmin, mitä lapsi katselee.

YouTube Kidsin tarkoitus onkin, että vanhempi hallinnoi käyttöä ja luo omalle lapselleen sopivat käyttöasetukset palveluun kirjautumalla. Perheen lapsille voi muun muassa luoda omat iänmukaiset käyttäjäprofiilit ja videoiden katselulle voi asettaa aikarajan.

Jos palvelusta puuttuu lapsen suosikkitubettaja, voi vanhempi käydä omilla tunnuksillaan mahdollistamalla tietyn videon tai kanavan näkymisen YouTube Kidsin puolella.

YouTube Kidsiä ei voi katsella nettiselaimen kautta, vaan sitä varten on ladattava erillinen sovellus. Palvelua voi katsoa esimerkiksi iOS- tai Android-puhelimella.

Palvelu on mainosrahoitteinen eli sen saa ladata ilmaiseksi. Kuratoidusta sisällöstään huolimatta se on kerännyt myös kritiikkiä. Ja niinhän se on, ettei mikään nettipalvelu ole idiootinvarma, ellei sisältöä sitten valikoida sinne täysin ihmisvoimin ja yksitellen.

Itse suosittelisin varmuuden vuoksi kaikkein pienimmille ilman valvontaa ohjelmia katseleville vain Ylen ilmaista Lasten Areenaa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: YouTube Kids
Androidille se löytyy täältä: YouTube KidsKategoriat:Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, ,

 1. Hyvää kehitystä ja iso parannus nykytilanteeseen Suomessa.

  Vielåköhän kuitenkin taannoin paljon esillä ollut ns. Elsagate-ilmiö on voimissaan? Siinähän ongelmana oli juurikin, että algoritmeja ”häkkäämällä” ja SEO-kikkailulla pääsi nimenomaan _YouTube Kids_-sovelluksesta läpi paljonkin lapsille sopimatonta sisältöä.

  https://www.nytimes.com/2017/11/04/business/media/youtube-kids-paw-patrol.html?_r=0

  https://www.thelondoneconomic.com/news/elsagate-disturbing-videos-masquerading-childrens-favourites-youtube-kids/11/11/

  https://toronto.citynews.ca/2017/11/14/graphic-content-slipping-youtube-kids-safety-filters/

  Vuoden 2018 isoimman kohun jälkeenhän YouTube lupasi tehdä asialle monia toimenpiteitä, mutta myönsivät itsekin tilanteen olevan todella haastava kilpajuoksu, koska sisältöä tuotetaan sellaista vauhtia, että mitkään ihmisresursait tai edes nykyiset AI-ratkaisut eivät siihen riitä.

  Aiheesta ei ole vähään aikaan uutisoitu, joten en tiedä mitä ilmiölle nyt kuuluu. Aiheellinen muistutus kuitenkin vanhemmille perusasioista, jotka mainitsit postauksessakin: vanhempi hallinnoi käyttöä ja edes sinänsä oikein hyvää palvelua YT Kidsiä ei kannata jättää lapsenvahdiksi tai lapsen vapaasti itse käytettäväksi (kuten aika moni tuntuu tekevän jopa yleisen YT:n suhteen), vaan vanhemman kannattaa aina katsoa videot mieluusti etukäteen tal ainakin yhdessä lapsen kanssa.

  • Ihan totta. Erittäin hyvä huomio!

   Vaikka ongelmaan on puututtu, täydelliseksi systeemiä tuskin saa oikein millään ja riski kiusavideoiden läpi pääsemiseen on olemassa.

   Itse katsoisin kyllä vähän lasten perään tässä palvelussa, (kuten itse asiassa kaikissa muissakin sovelluksissa, joita lapset käyttävät). Tämän kuitenkin tohtii pienille käyttöön yleensä antaa, toisin kuin ”aikuisten YouTuben”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *