YouTube Kids: Näin lisäät palveluun lapsesi suosikkitubettajat

Muutama vuosi sitten Suomen markkinoille tullut YouTube Kids on ollut tervetullut lisä turvaamaan lasten videoiden katselua.

Täysin ongelmaton se ei kuitenkaan ole ollut, ei vanhempien eikä lastenkaan mielestä.

Kun vanhemmat ovat olleet huolissaan videoiden joukkoon mahdollisesti livahtavasta epäasiallisesta sisällöstä, on lapsia harmittanut erityisesti suomalaisten suosikkitubettajien puuttuminen rajatun sisällön joukosta.

Nyt jälkimmäiseen ongelmaan on tullut ratkaisu! Kerron postauksen loppupuolella kuvien kera, miten videoiden tai kokonaisten kanavien lisääminen YT Kidsiin onnistuu tavallisen YouTuben puolelta.

Mutta ensin vähän juttua itse palvelusta.

Kyseessähän on alle 13-vuotiaille suunnattu ilmainen videopalvelu, jossa sisältö on perinteistä YouTubea rajatumpaa. Mukana on lastenohjelmia, esimerkiksi Pikku Kakkosen sisältöä, sekä musiikki- ja pelivideoita.

YouTube Kidsiä ei voi katsella nettiselaimen kautta, vaan sitä varten on ladattava sovelluskaupasta erillinen appi. Palvelua voi katsoa esimerkiksi iOS- tai Android-puhelimella.

YouTube Kidsin tarkoitus on, että vanhempi hallinnoi käyttöä ja luo omalle lapselleen sopivat käyttöasetukset palveluun kirjautumalla. Perheen lapsille voi muun muassa luoda omat iänmukaiset käyttäjäprofiilinsa ja videoiden katselulle voi asettaa aikarajan.

Palvelu on mainosrahoitteinen eli sen saa ladata ilmaiseksi. Näennäisen kuratoidusta sisällöstään huolimatta se on kerännyt jonkin verran myös kritiikkiä, kuten tästä Common Sense Median jutusta voi käydä lukemassa.

Ja niinhän se on, ettei mikään nettipalvelu ole idiootinvarma, ellei sisältöä sitten valikoida sinne täysin ihmisvoimin käsin ja yksitellen.

Ihan pienimmille lapsille, jotka katsovat videoita ilman aikuisen valvontaa, suosittelenkin edelleen Ylen Lasten Areenaa. Siellä ei ole mainoksia eikä muutenkaan mitään epäilyttävää sisältöä.

Mutta mitä isompi muksu on, sitä enemmän tubehommat tietenkin kiinnostavat, joten kyllä YT Kidsillekin paikkansa on.

Jos palvelusta nyt siis puuttuu lapsen suosikkitubettaja, voi vanhempi käydä omilla tunnuksillaan mahdollistamassa tietyn videon tai kanavan näkymisen myös YouTube Kidsin puolella oman lapsen profiilissa.

 

Videoiden lisääminen käy näin:

1. Oleellista on, että aikuinen on kirjautunut samoilla tunnuksilla sekä YouTubeen että YT Kids -palveluun ja luonut Kidsin puolelle lapselleen oman profiilin.

2. Tämän jälkeen mennään sinne aikuisten YouTubeen ja etsitään video, joka halutaan lapselle jakaa. Videon vierestä painetaan kolmea pistettä.

3. Kolmesta pisteessä avautuu valikko, josta valitaan jaa-nappi.

 

4. Avautuu jälleen uusia vaihtoehtoja. Some-tilien sijaan napautetaan ”lapselle”-painiketta. Valittavaksi tulee YouTube Kidsiin luodut lapsiprofiilit, joista valitaan, keille perheen lapsista video halutaan näyttää.

5. Nyt jaetun videon pitäisi löytyä YouTube Kids -sovelluksesta Jaettu-kohdan alta.

Jos lapsi on ehtinyt jo tottua YouTuben rajattomaan valikoimaan, voi Kids-äppiin olla hankala sopeutua, vaikka tämä uusi ominaisuus siellä nyt onkin. Ainakaan omalle isolle lapselleni tätä palvelua on turha enää ehdotella.

Hieman nuorempien kanssa YT Kids voi sen sijaan olla hyvä kompromissi, jos palo päästä tubevideoiden pariin on kova, mutta vanhempien valvontakapasiteetti ei vielä riitä päästämään lasta rajoittamattoman internetin maailmaan.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: YouTube Kids
Androidille se löytyy täältä: YouTube Kids
Ja Kindle Firelle täältä: YouTube KidsKategoriat:Android, Ilmaiset, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

  1. Kiitos, tämäpä mielenkiintoista. Meillä lapsi haluaisi YouTubesta jotain katsoa, mutta ei ole nyt vielä saanut. Ehkäpä tässä olisi ratkaisu 🤔

    • Itse ajattelisin, että tämä on ehdottomasti kokeilun arvoinen juttu. Juuri tätä ominaisuutta olisin muutama vuosi sitten tähän palveluun kaivannut, kun lapseni aloitti YouTuben käyttöä.

      Jonkin verran olen kuullut juttua, että lastenohjelmien sekaan olisi joskus päässyt jotain sopimatonta. Mutta varmasti sitä sopimatonta on normaalissa YouTubessa paljon enemmän.

  2. Meillä toiminut kivasti kyllä tää YouTube Kids, suosittelut myös täältä! 🙂

  3. Hyvä ohjeistus tämä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *