Koodausta lapsille opettavassa pelissä ohjataan kilpa-autoja

Koodamisen opettamisesta lapsille puhutaan paljon, mutta miten opettaminen konkreettisesti tapahtuu?

Lasten kanssa aihetta ei tietenkään kannata lähestyä yksittäisen ohjelmointikielen ulkoaopettelulla, vaan koodamisen periaatteita opetellaan leikin ja satujen kautta.

Tästä hyvä esimerkki on Linda Liukkaan Hello Ruby -satukirja.

koodausta lapsille

Tietokoneelle puhumista voi opetella myös pelaamalla. Opettavaisia pelejä tekevän Edoki Academyn  Code Karts -pulmapeli onkin oikein oivallinen tapa opettaa koodausta lapsille.

Pelin ideana on saattaa kilpa-auto rataa pitkin maaliin antamalla sille käskyjä sen mukaan, mihin suuntaan milloinkin radalla pitää kääntyä.

Pelin toisessa osassa kilpaillaan tietokoneen ohjastamaa toista autoa vastaan ja haasteena on etsiä radalta nopein reitti maaliin.

koodausta lapsille

Tarkoitus on raahata ruudulla näkyviä kuvakkeita käskyjonoksi, jota auto radalla noudattaa. Käskyjono aloitetaan aina avainkuvakkeella, jotta auto lähtisi käyntiin. Sen jälkeen vuorossa ovat nuolikuvakkeet sen mukaan, mihin suuntaan auton haluaa radalla kääntyvän. Jos auto ajaa vikasuuntaan, täytyy kääntymiskäskyjä muuttaa.

Ensimmäisillä kentillä pelaaja saa vielä vinkkejä, mutta peli vaikeutuu nopeasti. Myöhemmin vastaan tulee portteja, ponnahduslautoja, öljyläiskiä ja muita esteitä, joita autoa ohjatessa täytyy ottaa huomioon.

Yhteensä erilaisia ratoja on yli 70.

img_2305

Code Kartsin saa ladata ilmaiseksi ja kymmenen ensimmäistä kenttää ovat kaikille avoimia kokeilukenttiä. Koko pelin saa maksamalla reilut kaksi euroa. Maksullisessa versiossa ei enää tarjota lisäostoja.

Peli on tarkoitettu lapsille neljästä ikävuodesta ylöspäin. Melkein seitsemänvuotias Testitenava tarvitsi aluksi hieman neuvoja pelin logiikan tajuatakseen, mutta innostui sitten pelaamaan itsenäisesti.

”Pitkä reitti on nopeampi, jos lyhyellä on öljyläiskiä.”

Tasoja selvitettiin yrityksen ja erehdyksen kautta. Joskus vääränlainen käsky sai auton törmäilemään, mutta se vasta lapsen mielestä hauskaa olikin. Sitten vain piti etsiä ”koodista” virheitä ja korjata ne.

Pelasimme peliä jonkin verran myös yhdessä, kun lapsi tuli pyytämään vaikeaan kenttään pähkäilyapua.

img_2310

Jos lapsi pitää muutenkin pulmapeleistä, on Code Karts hyvä hankinta. Peli kehittää ongelmanratkaisukykyä sekä opettaa hienosti sen, miten tietokoneen kanssa kommunikoidaan. Koneelle annettavien ohjeiden kun täytyy olla tarkkoja. Se tekee täsmälleen niin kuin ihminen käskee, ei enempää eikä vähempää.

Lue myös muista koodausta lapsille opettavista lastenpeleistä!

Voit hankki pelin iOS-laitteellesi tästä: Code Karts
Androidille sovellus löytyy täältä: Code KartsKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *