Vinkki: Näin netitönkin lapsi pääsee mukaan YouTube-porukkaan 

”Kaiken kivan” kieltäminen kasvattaa luovuutta. Lapsi keksi ihan itse, miten YouTube-videoita voi katsella kavereiden kanssa pihalla, vaikka vanhemmat olivat rajoittaneet netin käyttöä.

Ratkaisu löytyi kännykän kamerasta.

Melkein 7-vuotiaalla Testitenavalla on ollut oma kännykkä vajaan puolen vuoden ajan.

Puhelin hankittiin, koska lapsi on alkanut liikkua kodin lähistöllä hieman jo itsekseen. Lisäksi sopiva käytetty älyluuri sattui vapautumaan juuri passelisti, kun joulupukki muisti lapsen mummaa uudella kännykällä.

Lapsen kännykällä voi soittelun ja tekstailun lisäksi valokuvata ja käyttää ajastinta, mutta pelejä luurissa ei vielä ole. Nettiselainkin poistettiin, jottei pihalla tulisi surffailtua ilman valvontaa.

Kiista syntyi YouTubesta. Aika monella lapsen kaverillakin näyttäisi olevan jo kännykkä mukanaan pihalla. Osalla on pelejä, jopa YouTube-sovellus. Ja sellainenhan olisi pitänyt Tenavallekin saada.

Katsokaas, kun YouTube-videoiden katselu on tooosi kova juttu pikkuihmisten keskuudessa. Lapsi katsoo tuubista pelivideoita, Lego-videoita ja jopa videoita, joissa joku avaa Kinder-munia, mutta näitä ei todellakaan meidän perheessämme surffailla etsimään ilman aikuisen valvontaa.

Tietysti lapsi haluaisi näyttää kotona vanhempien kanssa löytämiään videoaarteita omalla kännykällään kavereille, mutta kun sinne pihalle ei nettiä heru.

”Oo hiljaa äiti! Sun puhe kuuluu mun videoon!”

Lapsi keksi taannoin kuvata sillä ”ihan huonolla” kännykällään äidin läppärin näytöltä parhaat löytämänsä videopätkät. Tuotokset pystyi näyttämään puhelimen kuvakansiosta pihakavereille offline-tilassa.

Kompromissi sopi molemmille osapuolille: Minä pääsin valvomaan YouTuben käyttöä kotona, mutta lapsi sai silti leveillä kavereilleen yllätysmunavideoilla ilman, että aikuinen hengitti niskaan.

Lapsen käytössä olevan kännykän muisti on niin rajallinen, ettei kovin montaa videota voi onneksi yhdellä kertaa pihalle mukanaan kantaa.

Ja jos jotakuta jäi mietityttämään, niin suunnilleen tällaista matskua ne ipanat keskenään katselevat:Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *