Hello Ruby opettaa lapsen ajattelemaan kuin koodari

Koodaamisesta puhutaan nykyisin vähän joka paikassa, ja eihän se ihme ole. Tietokoneohjelmat ovat jatkuvasti yhä suurempi osa ihmisten arkea, joten olisihan se ihan hauska itsekin tietää, miten ohjelmat toimivat.

Lapsille ohjelmointivalmiuksia opettaa erinomaisesti koodausaktivistiksikin tituleerattu Linda Liukas, joka on kirjoittanut ja kuvittanut ”maailman parhaan koodisatukirjan”, Hello Ruby.

Alun perin Liukas keräsi kirjalleen rahoitusta joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa. Yleisö ihastui ideaan niin, että tavoitesumma täyttyi jo muutamassa tunnissa. Nyt Rubyn käännösoikeudet on myyty useisiin maihin Japania myöten. Suomessa kirjan kustantaja on Otava.

Kirja kertoo pienestä Ruby-tytöstä, jonka isä on järjestänyt tyttärelleen aarteenetsintäleikin. Ruby etsii isänsä jättämiä vinkkejä ja selvittää tiensä aarteiden luo nokkeluutensa ja ongelmanratkaisukykynsä ansiosta. Reissullaan hän tapaa uusia ystäviä, esimerkiksi vaikeaselkoisia pingviinejä, ohjeita kaipaavia kettuja ja epäjärjestystä inhoavan lumileopardin.

IMG_5234

Jos tässä vaiheessa nyt tuntuu omaa lasta ajatellessa siltä, että on täysin naurettavaa opettaa vaikkapa 5-vuotias hakkaamaan koodia ennen kuin edes kirjaimet ovat hallussa, ei huolta. Kirja ei opeta mitään ohjelmointikieltä. Sen sijaan tarinan ja tehtävien avulla opitaan periaattetta siitä, miten koneelle annetaan selkeitä käskyjä, jotta sen saisi tekemään haluamiaan asioita.

Rubyn parissa oppii siis tietokoneen käskytyksen logiikkaa ihan vain sadun sivutuotteena. Kirjan lopussa on jo 5-vuotiaallekin sopivia tehtäviä sekä ohjelmointiin liittyvä pieni sanasto (jota ei meillä jaksettu vielä lukea kokonaan läpi).

IMG_5235Itse pidin kirjasta kovasti. Kaikki nerokkaasti sadun sekaan piilotettu oppi tietysti miellyttää aina äitiä, mutta myös Testitenava tykkäsi tarinasta, hahmoista ja tehtävistäkin kovasti. Jotkut tehtävistä menivät vielä yli hilseen, mutta usean joukostahan sitä sopii valita juuri oman lapsensa kehitystason mukaisia pähkinöitä ratkottavaksi.

Tietokoneistuva maailma vaatii ihmisiltä uudenlaista ajattelutapaa ja ymmärrystä, siksi ohjelmoinnin opettaminen lapsille tuntuu itsestäni tärkeältä. Aiheseen aletaan perehtyä koulussakin vähitellen ekaluokalta alkaen, mutta Hello Rubyn avulla jo alle kouluikäinenkin pääsee leikin ja sadun keinoin hommasta jyvälle.

Niin ja pitää vielä mainita, ettei vanhemman tarvitse tarinaan tarttuessaan tietää koodauspuuhista yhtikäs mitään.

Lue myös:
Toinen Hello Ruby avaa lapselle nerokkaasti tietokoneen salat
Koodaamista opettavassa lastenpelissä ohjataan kilpa-autojaKategoriat:Kirjat

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *