Viihdevintiöt suosittelee: Parhaat lastenkirjavinkit joululoman ratoksi

kirjoja alakoululaiselle

Olemme syksyn aikana lukeneet 12-vuotiaani kanssa yhdessä ja erikseen paljon hyviä lastenkirjoja. Kokosimme niiden joukosta kuusi erilaista, uudehkoa teosta, jotka ovat aiheeltaan meitä kiehtovia ja innostavat lapsia lukemaan.

Nappaa siis tästä hyviä kirjoja alakoululaiselle!

Osa kirjoista on saatu kustantajilta, osa ostettu itse ja osa lainattu. Tarkempi tieto tästä löytyy jokaisen kirjan kohdalla erikseen.

 

Pysäyttämätön ihminen: Kuinka valloitimme maailman

Yuval Noah Harari, Ricard Zaplana Ruiz, WSOY (Kirja ostettu itse.)

Tiedettä ansiokkaasti aikuisille popularisoineen Yuval Noah Hararin lasten tietokirja etenee kirjailijalle tunnustomaisen lennokkaasti. Ihmiskunnan historia ja homo sapiensin kehitysvaiheet käydään läpi vauhdilla ja samastuttavilla tarinoilla maustaen.

Luimme kirjaa lapsen kanssa vuorotellen ääneen ja monessa kohtaa olimme haltioituneen äimistyneitä siitä, mitä kaikkea lajimme onkaan puuhannut. Tämä kirja todistaa, että historia ON kiinnostavaa ja mielikuvitusta kutkuttavaa.

Kirja sopii itse luettavaksi alakoulun yläluokilta eteenpäin, ja aikuinenkin voi aidosti siitä innostua.

Lapsen kommentti: Kiinnostava kirja, joka kertoo oikeasta maailmasta ja on siksi erityisellä tavalla mielenkiintoinen. Kirjan pääasia on kertoa oikeaa tietoa hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla.

Suosittelen kirjaa 7-18+-vuotiaille.

 

kirjoja alakoululaiselle

Anni Kaverinkesyttäjä suolaisilla vesillä

Kaisa Paasto, Mari Ahokoivu, Tammi (Kirja saatu.)

Kaisa Paaston ihana Anni-sarja kuvaa mehukkaasti perhearkea lapsen näkökulmasta. Kirjojen kantava teema ovat tunne- ja kaveritaidot. Sarjan viimeisimmässä osassa Anni matkustaa lomalle ja joutuu hieromaan tuttavuutta hitusen rasittavan serkkunsa kanssa. Kuinkahan siitä selvitään?

Jos sarja ei ole tuttu, kannattaa aloittaa ihan ensimmäisestä Anni kaverinkesyttäjä -nimisestä kirjasta.

Lapsen kommentti: Tykkään Anni-kirjoista, koska kirjat kertovat tavallisesta perheestä, johon kuuluu vanhempien ja lasten lisäksi possu. Pidän myös kovasti kirjan piiroksista.

 

Maailman paras puumaja -sarja

Andy Griffiths, Terry Denton (Kirjat ostettu itse tai lainattu.)

Tässäpä kirjasarja, josta voin rehellisesti myöntää, etten itse ole lukenut ensimmäistäkään. Lapseni on kuitenkin ahminut sarjan kaikki osat ja toivoo aina uusinta lahjaksi heti tuoreeltaan. Ja näitähän tulee lisää ihan koko ajan.

Jos kirja tekee 12-vuotiaista pelaajista lukijoita, se ei voi olla huono, joten suosittelen.

Lapsen kommentti: Tämä on varmaan paras kirjasarja, jota olen lukenut. Kirjoista tekee hyvän se, että tarinoissa tapahtuu ihan outoja ja hassuja asioita, joita ei oikeassa elämässä voisi tapahtua. Päähenkilöiden puumajassa on esimerkiksi uima-allas, jossa on haita.

Kuvia on paljon, mikä on myös kiva juttu. Suosittelen kirjoja kaikille alakoululaisille. 

 

Zeta: Uskallatko pelata

Heli Koskinen, Mari Luoma, Kustannus Mäkelä (Kirja saatu.)

Tykkään kovasti siitä, että lastenkirjojen maailmaan on saatu monelle nuorelle kovin tärkeää peliteemaa. Heli Koskisen esikoisteos käsitteleekin digitaalista pelaamista monipuolisesti eri näkökulmista, mikä tuo lukijallekin ehkä uutta ajattelemisen aihetta.

Tarina oli lapsen mukaan mukavan, ja aluksi jopa yllättävän, jännittävä.

Lapsen kommentti: Ennen lukemista kirja tuntui minusta vähän tylsältä, mutta tarina osoittautui jännittäväksi ja mielenkiintoiseksi. Kirjaa piti lukea nopeasti, koska koko ajan jännitti, mitä päähenkilölle seuraavaksi tapahtuu.

Kirjan aluksi päähenkilö joutui laitokseen, jossa sai pelata vain shakkia eikä puhelintakaan saanut käyttää. Se oli aika randomia.

 

kirjoja alakoululaiselle

Aikamatka. Miten telefoonista tuli älykäs

Pinja Meretoja, Tammi (Kirja lainattu.)

Älypuhelimen historia – mikä mainio aihe lastenkirjalle! Ja mikä mainio tilaisuus tarinoida lapselle oman nuoruusajan teknologiasta!

Kirjassa käydään tarinan kautta läpi sitä, mitä kaikkea nykyiset älyluurit pitävät sisällään ja millaisia kapistuksia puhelinten lukuisiin toimintoihin on käytetty ennen vanhaan. Kirjassa käsitellään myös esimerkiksi kirjoistustaidon ja kuvaamisen historiaa.

Vaikka kyseessä on kuvakirja, on runsas sisältö kiinnostavaa isommallekin lapselle. Mukana on paljon historiallista faktaa sekä tietoa itselle tarpeettomiksi tulleiden esineiden kierrätyksestä.

Tarina ja oikea tieto limittyvät luontevasti yhteen, ja informatiiviset ja hienot kuvat tukevat molempia.

 

kirjoja alakoululaiselle

Matkani somen huipulle

Roni Back, Otava (Äänikirja kuunneltu itse maksetun palvelun kautta.)

Jos etsii kirjoja alakoululaiselle, joka ei innostu lukemisesta aina ihan täysillä, on Roni Backin uutuus pehmeä lasku lukemisen maailmaan.

Näistä tubettajien kirjoista saattaa hyvinkin olla apua, kun lukeminen on vähän hankalaa. Ja jos opuksen laittaa vielä pyörimään äänikirjapalvelusta, ei kirjallisuudelta voi välttyä.

Kirjassa käydään läpi suosikkitubettajan vaiheita nuoruudesta nykypäivän aikuisuuteen. Ja mikä parasta: Roni lukee äänikirjansa itse!

Lapsen kommentti: Jos tietää, kuka on Roni Back, kirja on tosi hyvä. Jos ei tiedä, ei kannata lukea. Kirjan tarinoita oli mielestäni hauska kuunnella, koska muistan itse katsoneeni monta videota, joista Roni kirjassa kertoo.

Lähetin kirjan kuunneltuani viestin Roni Backille, ja hän vastasi!



Kategoriat:Kirjat, Muut

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

%d bloggaajaa tykkää tästä: