Kirja: Toinen Hello Ruby avaa lapselle nerokkaasti tietokoneen salat

hellorubyHello Ruby -sarjan toinen osa, Matka tietokoneeseen on paitsi opettavaista myös kerrassaan ihastuttavaa luettavaa.

Kun ensimmäinen Linda Liukkaan Ruby-kirja opasti lapsia kevyesti kohti koodaamista, esittelee toinen tietokoneen sisuksia.

Raikkaan värikkäästi kuvitettu kirja jakautuu kahteen osaan: tarinaan ja tehtäviin. Tarinassa Ruby-tyttö sukeltaa hiiren kanssa tietokoneen uumeniin ratkaisemaan kadonneen osoittimen arvoitusta.

Tujussa ja kattavassa tehtäväosiossa taas on kunnon oppimisen meininki, joskin kevyen leikkisin keinoin. Ensin askarrellaan kirjan mukana tulleista tarpeista oma pahvinen tietokone, sitten pohditaan tietokoneen luonnetta, osia ja käyttötarkoituksia.

”Toi nuoli on mulle ihan tuttu. Sillä osoitellaan kaikkea!”

Hello Rubysta jo aiemmin ihastunut Testitenava, 6, innostui Matka tietokoneeseen -kirjasta valtavasti jo ensi vilkaisulla. Satu oli aivan pakko ahmia siltä istumalta. Tehtävien parissa kului sitten ilta jos toinenkin. Osa jäi vielä tekemättäkin.

Oli huikea huomata, miten nopeasti lapsi oivalsi tietokoneen toiminnan ideaa, vaikkei hän kauheasti pöytäkoneita tai läppäreitä ole käyttänytkään.

Kirjaa lukiessa tulin itsekin vasta ajatelleeksi, miten monissa paikoissa tietokoneita nykyisin on. Lapsen kanssa yhdessä pohdimme, missä kaikissa esineissä tietokoneita voisi vielä tulevaisuudessa olla ja sitäkin, voiko tietokoneella olla tunteita.

Myös ohjelmiston ja laitteiston ero selvitettiin ja tutustuttiin muisteihin, prosessoreihin ja hyviin salasanoihin.

img_2100

Tarvitseeko vanhempi sitten kirjaa varten ennakkotaitoja? Tietokoneen toiminta ei ainakaan itselleni ole kauhean tuttua. Koulun ATK-tunneistakin on vierähtänyt jo yli 20 vuotta. Bitti ja muisti ovat etäisesti tuttuja sanoja, mutta siinä se.

Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut. Otin kirjan kevyenä katsauksena aiheeseen, johon voi myöhemmin tutustua lapsen kanssa syvällisemmin. Rubyn avulla lähinnä tehtiin termistöä tutuksi ja mietittiin tietokoneita yleisellä tasolla.

img_2110Molempien Ruby-kirjojen kiva puoli on se, että ne laittavat lapsen (ja aikuisenkin) luennoinnin sijaan itse pohtimaan. Lisäksi ne tuovat miehisiksi koetut ja monelle vaikeasti hahmotettavat aiheet, koodaamisen ja tietokoneet kaikille helposti lähestyttävään muotoon.

Ei voi muuta sanoa kuin että Linda Liukas on nero!

Mielestäni molemmat kirjat ovat eskari-ikäiselle ja pikku koululaiselle ihan must luettavaa.

VINKKI: Hello Rubyn nettisivuilta löytyy muun muassa printattava versio askarreltavasta tietokoneesta. Kätevää lainakirjan lukijoille!

VINKKI 2: Kirjaa kannattaa lukea lukutaitoisellekin lapselle ääneen, sillä se voi herättää kysymyksiä, joihin on hauskempaa etsiä vastauksia yhdessä.

Lue myös: Hello Ruby opettaa lapsen ajattelemaan kuin koodariKategoriat:Kirjat, Muut

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *