Koodausta, matikkaa, musiikkia, kieliä ja lukemista – Pikku Kakkosen Eskari opettaa tärkeät taidot pelaten

Nyt on niin oivallista sisältöä viskarien ja eskarien pädeihin tarjolla, ettei tiukimmallakaan aikuisella pitäisi olla pelaamiseen poikkipuolista sanaa.

Kirjoitin vasta Luki-valmiuksia harjoittavan Pikku Kakkosen Eskarin uudesta isosta musiikkipäivityksestä. Nyt sovellusta on päivitetty jälleen ja mukaan saatu matematiikkaa, englantia, koodausta ja viimeisimpänä tähtitiedettä opettavat kokonaisuudet.

Uusien päivitysten myötä näyttää siltä, että kun lapsen älylaitteeseen lataa Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen, ei ihan heti muita oppimispelejä tarvitakaan.

Pikku Kakkosen julkaisemat sovelluksen ovat ilmaisia ja silti mainoksettomia ja lapsiystävällisiä. Lisäksi niissä puhutaan suomea.

Lue myös: Lataa lapsen älylaitteelle ilmainen Yle-paketti

Pikku Kakkosen Eskari koostuu nyt siis viidestä opettavaisesta osiosta. Kaikkien pelaaminen on värikästä hauskaa ja palkitsevaa. Kokosin lyhyet yhteenvedot niistä kaikista. Jos sovellus ei ole vielä tuttu, niin kannattaa ehdottomasti esitellä tämä omille muksuille.

 

Pikku kakkosen eskari

Matematiikka

Pikku Kakkosen Eskarin ruokateemaisessa matematiikkaosiossa harjoitellaan muun muassa lukumäärien ja numeroiden tunnistaista. Pelaaminen on lapsentasoista ja pelissä lähdetäänkin aivan alkeista, värien ja muotojen tunnistamisesta sekä pienimmän ja suurimman etsimisestä.

Pikku hiljaa opitaan laskemaan yhdestä kahteenkymmeneen sekä ymmärtämään kirjoitetun numeron ja lukumäärän välinen yhteys.

Pelaajan on tarkoitus edetä tehtävästä toiseen, mutta epäonnistumisesta ei rangaista. Yrittää saa kunnes onnistuu. Tehtävissä on mukavasti vaihtelua ja yleistunnelma kannustava, joten oppiminen käy kuin leikki.

 

Musiikki

Musiikkipelissä tutustutaan muun muassa sävelasteikkoihin ja rytmeihin sekä tehdään omaa musiikkiakin.

Pelissä edetään tasolta toiselle säveliä kuunnellen ja nuotteja mallin mukaan valiten. Pelihahmo pomppii eteenpäin, kunhan vain pelaaja valitsee kuulemansa nuotin äänen perusteella oikein.

Tehtäviä on paljon ja ne vaikeutuvat vähitellen. Alkuun pääsee silti helposti sellainenkin pelaaja, joka ei tiedä musiikista tuon taivaallista.

Kokeilla voi niin monta kertaa kuin haluaa eikä virheistä rangaista. Pelissä menestyy, kun osaa keskittyä rauhassa kuuntelemaan ja on tarkkakorvainen.

 

Pikku Kakkosen eskari

Lukeminen

Kirjainosiossa on tehtäviä, joiden tarkoitus on valmentaa lasta lukemaan oppimiseen, kirjaimiin ja äänteisiin. Se on toteutettu yhteistyössä Ekapelistäkin tutun Niilo Mäki Instituutin kanssa.

Pelatakseen ei tarvitse osata lukea tai kirjoittaa, vaan peliohjeet tulevat puhuttuina suomen kielellä. Tarkoitus on tunnistaa sanoja ja äänteitä sekä myöhemmässä vaiheessa koota tavuista sanoja.

Lapsi pääsee pelaamaan tarjolle tulevia tehtäväkokonaisuuksia täysin omaan tahtiinsa, ja peli etenee vaikeustasosta seuraavaan pelaajan kehityksen mukaan. Onnistumisista palkitaan ja harjoitusta vaativia osioita toistetaan.

Englanti

Englantia opettavassa osiossa tutustutaan kuvien ja puheen avulla kielen perussanastoon. Käytännössä pelistä kuuluu sana ”cat” ja lapsen tehtävä on tökätä ruudulla näkyvää kissan kuvaa. Oppiminen käy runsaan toiston kautta.

Kielen harjoittelu aloitetaan eläinten nimistä, numeroista ja näiden yhdistämisestä. Jo parin pelikerran jälkeen voi odottaa lapsen ymmärtävän esimerkiksi, mitä ”four dogs” tarkoittaa. Alkuun pääseminen voi ummikolle olla hankalaa, mutta peli on kannustava ja aikuinenkin voi tietysti hieman alkuun osallistua pelaamiseen.

Koodaus

Sovelluksen koodauskokonaisuus opettaa lapsille pelien avulla muun muassa algoritmien luomista, ongelman pilkkomista osiin ja virheen löytämistä.

Käytännössä tehtävät alkavat yksinkertaisilla jaottelutehtävillä, joissa tunnistetaan muotoja ja värejä. Peleissä myös pohditaan, mikä ei kuulu joukkoon sekä ohjataan robottia eri suuntiin ohjeen mukaan. Vähitellen, opin karttuessa edetään yhä vaikeampiin ja tarkkuutta vaativampiin tehtäviin.

Luku- tai kirjoitustaitoa ei tarvita, sillä ohjeet tulevat suomeksi puhuttuna.

 

Kielikasvatus

Kielikasvatus-osiossa tutustutaan uusien kielien sanastoihin kepeästi leikin avulla. Aluksi valitaan haluttu kieli, jotka tällä hetkellä ovat suomi, ranska, saksa ja espanja.

Itse peli on esineiden etsimistä piilokuvaleikissä. Kun esine löytyy kuvasta, sitä tökätään ja sen nimi kuullaan toistettuna useampaan kertaan valitulla kielellä. Kun esineitä on löytynyt tarpeeksi, siirrytään seuraavan kuvan pariin.

Mukana on arkista sanastoa: perheenjäseniä, kodin esineitä, eläimiä, ruokia ja niin edelleen. Oppimisen tehostamiseksi lapsen kanssa voi yhdessä toistaa sanoja pelin puheen perässä. Tai sitten voi antaa hänen leikkiä ja tutkiskella sanoja itsekseen.

Tähtitiede

Osiossa matkataan aurinkokuntamme planeetoille sekä tutustutaan avaruuden mittasuhteisiin lapsentasoisesti.

Lapsi pääsee kierrättämään Maata Auringon ympäri oman ikänsä verran sekä oppii, että ”Venuksessa on kuuma kuin pizzauunissa”.

Aurinkokunnan halki reissataan monivalintakysymyksiin vastaten ja avaruusalusta ohjaten. Matkan päätteeksi pitäisi olla suurin piirtein planeetat ja niiden ominaisuudet hallussa sekä runsaasti muutakin tietoa avaruusvempaimista tähtikuvioihin.

 

VINKKI: Sovellukseen saa oman profiilin useammalle pelaajalle, näin kukin pelaava lapsi saa edistää omaa peliään rauhassa ja omaan tahtiinsa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pikku Kakkosen Eskari
Androidille peli löytyy täältä: Pikku Kakkosen EskariKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, Ilmaiset, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *