Nämä pelit opettavat lasta ratkaisemaan ongelmia ja koodaamaan

Koodausvalmiuksia voi hyvin harjoitella jo alle kouluikäisenä. Hyvä koodauspeli antaa lapsille kyvyn ratkaista yksinkertaisia pulmia ja kehittää loogista ajattelua. Monet pelit myös auttavat yksinkertaisten käskyjonojen avulla hahmottamaan koodaamisen ideaa.

Kokosin yhteen lapsille sopivia sovelluksia, joiden avulla voi harjoitella koodauksen kannalta tärkeitä taitoja, ja mikä parasta, pelit ovat myös hauskoja!

Koodausäpsit sopivat vaikka jo alle kouluikäiselle ja ovat oivallisia myös aikuisen ja lapsen yhteiseksi ajanvietteeksi.


Code the Robot. Save the Cat

Tässä pelissä koodataan robotti kulkemaan rataa pitkin kissan luo. Tarkoitus on raahata sormella erilaisia käskynappuloita jonoksi niin, että robotti kääntyy oikeista paikoista ja pääsee lopulta maaliin.

Pulmat vaikeutuvat vähitellen. Yksinkertaisten suuntanuolten lisäksi pitää miettiä, miten radalla olevista esteistä selvitään. Toisinaan täytyy myös selvittää, miten koodia voisi lyhentää, jotta se näyttäisi mukavan siistiltä ja mahtuisi samalle riville.

Ongelmanratkaisukykyjä siis tarvitaan kosolti! Peli on suunniteltu yli 5-vuotiaille ja haastetta riittää vielä koululaisellekin.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Code the Robot. Save the Cat
Androidille se löytyy täältä: Code the Robot. Save the Cat


Pango One Road

Jos robottipeli tuntuu vielä vaikealta, on tässä hieman helpompi vaihtoehto. Värikäs eläinaiheinen pulmapeli vaatii lapsilta ongelmanratkaisukykyjä ja loogista ajattelua.

Pelin idea on johdattaa pelihahmon tie lähtöpisteeltä maaliin. Koodia ei vielä luoda käskyjonoilla, vaan ihan vain sormella ruudulle piirtämällä.

Kullakin tasolla eteen tulee erilaisia esteitä, jotka pitää ratkaista. Palkinnoksi onnistuneista suorituksista saa asusteita ja uusia pelihahmoja.

Pelattavaa on paljon, mutta tasot ovat niin lyhyitä, että pelaamisessa on helppo pitää koska vain taukoja. Sovellus on suunnattu yli 4-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pango One Road
Androidille se löytyy täältä: Pango One Road
Tarjolla myös Amazonin sovelluskaupassa

 

ScratchJr koodauspeli lapsille

ScratchJr

ScratchJr on suurin piirtein 5-7-vuotiaille lapsille suunnattu koodaussovellus, jossa ei tarjolle tulekaan valmiita tehtäviä, vaan lapsen on luotava jotakin itse.

Tarkoitus on askarrella valmiista elementeistä, hahmoista ja käskyjonoista omia tarinoita sekä pieniä animaatioita. Toisin kuin monet muut koodauspelit, ScratchJr painottaa ongelmanratkaisun lisäksi myös koodauksen luovaa puolta sekä ohjelmoinnin avulla syntyvää valmista työtä.

Sovelluksen käyttöönotto voi tuntua työläämmältä kuin valmiita pelillisiä tehtäviä tarjoavien sovellusten käytön aloittaminen, mutta vaivannäkö kannattaa!

ScratchJr sisältää myös hyvän ohjevideon, jonka ymmärtämiseen ei tarvita luku- tai kielitaitoa. Suosittelen kuitenkin, että ensimmäisellä käyttökerralla on aikuinen mukana neuvomassa.

Sovellus on ilmainen.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: ScratchJr
Androidille se löytyy täältä: ScratchJr
Tarjolla myös Amazonin sovelluskaupassa

 


Busy Shapes

Tässä pelissä harjoitetaan loogista ajattelua palikoiden ja saman muotoisten kolojen muodossa.

Pelin idea on liikkua tasolta toiselle pulmatehtäviä ratkoen. Tarkoitus on raahata sormella ruudulla näkyviä kappaleita oikeanmuotoisiin aukkoihin. Kaikki ei kuitenkaan käy ihan leikiten. Välillä aukko on piilossa esteen alla, välillä sen luokse päästäkseen on käytettävä apuvälineitä.

Pelattavaa riittää aikuiselle yhdeltä istumalta noin puoleksi tunniksi, mutta leikki-ikäisen on tarkoitus palata pulmien pariin useammalla pelikerralla.

Lue lisää tästä

Voit ladata pelin iOS-laitteellesi tästä: Busy Shapes

Koodauspeli lapsille
Thinkrolls 2

Thinkrollsit ovat useammassakin eri pelissä seikkailevia pikkuisia pallerohahmoja, joiden kulkua pelaajan täytyy auttaa esteitä tieltä poistaen. Lapsen on siis itse keksittävä, millä keinoin reitti saadaan selväksi, ja samalla tutuksi tulevat leikin kautta muun muassa jotkin fysiikan lait. Tynnyri kelluu vedessä ja kananmuna hajoaa korkealta pudotessa. Välillä ajoitus on kaikki kaikessa.

Piste tai aikarajoja (kuten ei vihjeitäkään) pelissä ole, joten välillä työstetään älynystyröiden lisäksi myös kärsivällisyyttä. Pelattavaa on todella paljon, yli 200 kenttää, ja vaikeustasoja kaksi. Peli sopii 3-9-vuotiaille.

Jos Thinkrolls-pelisarja ei ole lapselle vielä tuttu, tämä on helpoin appi aloittelijalle.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Thinkrolls 2
Androidille peli löytyy täältä: Thinkrolls 2

Koodauspeli lapsille
Thinkrolls Play & code

Thinkrollsien varsinainen koodauspeli on monipuolisempi ja haasteellisempi kuin edellä mainittu Thinkrolls 2, mutta kuukausimaksullisena se on myös kalliimpi. Kun aiemmat Thinkrollsit tarjoavat pulmaratoja suoritettavaksi, tässä sovelluksessa pääsee kokoamaan ratoja myös itse.

Apissa on muitakin lisätehtäviä kuten “mikä ei kuulu joukkoon” -tunnistamista ja tietenkin niitä perinteisiä pulmatehtäviä, joissa hauskat pallerot kuljetetetaan ratoja pitkin maaliin esteitä älyn voimalla selvittäen.

Pelatessa tulee harjoitettua loogista ajattelua ja ratkaistua monimutkaisiakin ongelmia. Erilaisten pallurahahmojen tunnistaminen taasen harjoittaa tarkkaavaisuutta ja muistia.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Thinkrolls Play & Code

Koodauspeli lapsille
Code Karts

Jos etsinnässä on koodauspeli lapsille, jotka pitävät autoista, on tässä oikea valinta! Autoa ohjataan antamalla sille kääntymiskäskyjä radalla. Lapsen ongelmanratkaisukyky kehittyy ratoja ratkaistessa, ja käskyjonojen luominen pohjustaa myös koodaamaan oppimista. Peli muistuttaa käyttöliittymältään aiemmin mainittua Code the Robot. Save the Cat -peliä.

Peli on helppokäyttöinen kääntymiskäskyjä vain raahataan sormella jonoksi, mutta kentät ovat sen verran haastavia, että pienimmät pelaajat saattavat tarvita jossain vaiheessa aikuisen apua.

Peli sisältää yli 70 kinkkistä rataa. Ensimmäisiä niistä saa kokeilla ilmaiseksi.

Lue lisää tästä

Voit hankki pelin iOS-laitteellesi tästä: Code Karts
Androidille sovellus löytyy täältä: Code Karts

 

Pikku Kakkosen Eskari

Ilmaisessa Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksessa on paljon opettavaista pelattavaa lapsille. Oma laaja osionsa on myös koodauksen harjoitteluun. Sovelluksen koodauskokonaisuus opettaa lapsille pelien avulla muun muassa algoritmien luomista, ongelman pilkkomista osiin ja virheen löytämistä.

Käytännössä tehtävät alkavat yksinkertaisilla jaottelutehtävillä, joissa tunnistetaan muotoja ja värejä. Peleissä myös pohditaan, mikä ei kuulu joukkoon sekä ohjataan robottia eri suuntiin ohjeen mukaan. Vähitellen, opin karttuessa edetään yhä vaikeampiin ja tarkkuutta vaativampiin tehtäviin.

Luku- tai kirjoitustaitoa ei tarvita, sillä ohjeet tulevat suomeksi puhuttuna.

Lue lisää tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pikku Kakkosen Eskari
Androidille peli löytyy täältä: Pikku Kakkosen EskariKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *