Saiko lapsesi oman puhelimen? – katso video mediataitojen harjoitteluun!

Mediakasvatus

Turvallinen Oulu -hankkeen videossa seikkailee digitaitojen supersankari.

Kesällä monelle pienelle koululaiselle tai tulevalle sellaiselle hankitaan ensimmäinen kännykkä. Ja voi sitä onnen päivää, kun omaan luuriin pääsee viimein käsiksi!

Lapsi osaa varmasti käyttää teknisesti luuria heti hienosti, mutta vanhempaa saattaa vähän huolettaa. Mitä sisältöä kännykkään hankitaan? Osaako lapsi toimia netissä? Jokainen aikuinen, joka on joskus käynyt internetissä, tietää varmasti kaikki kauhutarinat ja vaarat joihin kokematon surfaaja voi digitaalisessa maailmassa törmätä.

Siksi ennen kännykän itsenäistä käyttöä vaaditaan yhteisiä hetkiä turvataitojen harjoitteluun. Kun lapselle hankitaan puhelin, on myös mediakasvatus välttämätöntä.

Vanhemman onneksi tarjolla on runsaasti ilmaista materiaalia kasvatuksen tueksi.

 

1. Turvallinen Oulu -hanke tarjoaa ilmaista materiaalia vanhempien avuksi mediakasvatukseen

Älä säikähdä Oulua, tämä materiaali on ihan kaikille ja tarjolla ilmaiseksi!

Turvallinen Oulu -hanke on tuottanut nettiin runsaasti laadukasta materiaalia kotien mediakasvatuksen ja turvataitojen harjoittelun tueksi.

Erityisen kätevä on vain reilun minuutin pituinen Digiturvataitojen supersankariksi -video, jonka yhdessä katsomalla pääsee matalalla kynnyksellä keskustelun alkuun. Videossa kerrotaan ikärajoista, netissä pyörivistä vaarallisista aikuisista ja siitä, miten omalta tutulta aikuiselta voi hakea apua puhelimenkäyttöön liittyvissä asioissa.

Video on selkeä ja animaatiohahmot saanevat kiireisemmänkin muksun keskittymään aiheeseen.

Video löytyy suomen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi, pohjoissaameksi, arabiaksi, somaliksi ja dariksi.

Hankkeen nettisivuilta löytyy animaation lisäksi usealla kielellä myös ilmainen opasvihkonen turvataitojen harjoitteluun lapsen kanssa. Oppaassa on paitsi vinkkejä aikuisille myös tehtäviä, joita voi lapselle antaa.

Jos kännykkä ja turvallisuus tuntuvat aiheena hankalilta ja alkuun pääseminen nihkeältä, auttavat nämä materiaalit jo pitkälle. Tykkäsin erityisesti siitä, että tehtävät ja videot on tarkoitettu nimenomaan aikuisen ja lapsen yhdessä tutustuttaviksi.

Materiaalit löydät tästä linkistä! Suomenkielisen version videosta pääset katsomaan alta.

 

 

2. Kasvatuksellista tietoa Mannerheimin lastensuojeluliitolta

MLL:n nettisivut ovat luottokohde, minne suuntaan aina, kun mieleen tulee jokin kasvatuksellinen pulma. Mannerheimin lastensuojelu tarjoaa monia hyviä artikkeleita myös lasten media-arjesta eri ikäkausina, ilmaiseksi tottakai.

Artikkeleita löytyy niin digihyvinvoinnista kuin nettikiusaamisesta ja lapsille haitallisesta mediasisällöstäkin. Lisäksi vanhemman on mahdollista tilata Ruutujen lumo -uutiskirje, jossa lasten medialaitteiden käyttöä käsitellään säännöllisesti eri näkökulmista.

MLL:n materiaalit löytyvät täältä!

Apple Arcade lapselle

3. Viihdevintiöiden juttuja, jotka pikku koululaisen perheessä kannattaa katsastaa

Olen käsitellyt lasten puhelimen käyttöä ja mediakasvatusta runsain mitoin myös täällä Viihdevintiöillä.

Vuosien varrella olen lähestynyt aihetta eri näkökulmista aina sen mukaan, mitä haasteita tai uusia tilanteita omassa perheessäni on mediasisältöjen suhteen tullut eteen.

Näistä linkeistä pääset lukemaan omia ajatuksiani aiheesta!



Kategoriat:Pelit, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , , ,

  1. Mediakasvatus on tärkeä homma ja toivon mukaan sitä ei jätetä, kun kännykkä ollut lapsella tovin. Nopeasti unohtuu suositukset ja kännymaailma täynnä houkutuksia. Mahtavaa, kun Oulu tuottanut tällaista materiaalia!

    • Olen ihan samaa mieltä. Mediakasvatus on pitkä projekti läpi lapsuuden, eikä tee pahaa näin aikuisellekaan! Tosi mahtavaa, että tällaista ilmaista materiaalia on vanhempien avuksi tarjolla.☺️

  2. Erittäin tärkeä artikkeli, jossa on valtavasti vanhemmille tarpeellisia asioita tietoon. Meille usein ei tule mieleenkään, että puhelin on lapselle ovi suuren maailmaan, ja siinä voi törmätä mihin vaan. Digiturvallisuus on asia, jonka jokaisen vanhemmat on tutkittavaa ja opittavaa ensin itse, ja sitten opetettavaa lapsilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *