Lasten suosimassa pelissä näkyi kannabismainos – mitä vanhempien pitää tietää ilmaispelien mainonnasta?

img_3798-1

Mobiilipelien mainokset tuottavat kasvattajille päänvaivaa. Vaikka peli olisi muuten lapsille sopiva, voivat ilmaispeleissä tiuhaan pyörivät mainosvideot olla pelottavia tai muuten vain sopimattomia.

Aiheesta uutisoi taannoin Helsingin Sanomat, jonka mukaan eräs isä oli bongannut 7-vuotiaan lapsensa kännykästä kannabisaheisen pelin mainoksen.

Mainos oli ilmestynyt kesken lapsen pelaaman Talking Tom -pelin, joka sopii sovelluskaupan mukaan yli 4-vuotiaille.

 

”Piirretyssä kuvassa oli kannabiskasveja. Hampun lehti oli selkeästi tunnistettavissa. Mainoksessa luki englanniksi jotakin, että kasvata oma ruohosi, perusta oma farmi”, kuvailee isä mainosta Helsingin Sanomien mukaan.

Jutun mukaan toisessa lapsen pelaamassa, alle yhdeksänvuotiailta kielletyssä Sling Kong -pelissä oli ollut mainosvideo, jossa oli kuvattu oikeita kannabiskasveja.

Pienellä selaamisella huomaa, että ainakin App Storessa on useampi farmipeli, jossa tarkoitus on kasvattaa kannabista.

 

Olen kirjoittanut ennenkin pelien mainoksista ja siitä, että kaikki lapsille suunatun oloiset pelit eivät välttämättä ole lapsille sopivia. Ikäraja ei kerro pelistä kaikkea.

Ilmaispelit ovat aidosti ilmaisia vain hyvin harvoin. Yksi suosittu ansaintamalli on laittaa ilmaispeleihin mainoksia, jolloin pelin tekijät saavat palkkansa mainostajilta. (Lisää pelien rahoitusmalleista voit lukea täältä.)

Pelifirmat eivät kuitenkaan aina itse valvo, mitä mainoksia heidän peleihinsä päätyy. Vaikka kannabiskasvin näkeminen ei sinällään varmastikaan ole asioita traumatisoimimmasta päästä, voi mainoksissa näkyä muuta haitallista, esimerkiksi väkivaltaa.

Pelien mainospaikkoja ostetaan yrityksistä ympäri maailman. Lainsäädännöt vaihtelevat, eikä mainoksen tekijä todennäköisesti edes ajattele tekevänsä mainosta, joka näkyy myös lasten suosimassa pelissä.

 

Kukaan ei valvo kokonaisuutta, joten vastuu on vain ja ainoastaan vanhemmilla.

Itse vältän lataamasta lapselleni pelejä, joissa on niin sanottuja kolmannen osapuolen mainoksia. Myös Viihdevintiöissä esitellään ainoastaan mainoksettomia pelejä. Se, että lastenpelifirma mainostaa pelissä pienimuotoisesti omia pelejään, on vielä ihan ok ja oikeastaan joskus kivakin juttu.

Ikuisesti lasta ei tietenkään voi mainoksilta suojella, ja olemmekin nyt koululaisen kanssa jutelleet mahdollisuudesta törmätä netissä pelottavaan tai ihan vain outoon sisältöön. Ihan pienimpiä täytyy kuitenkin haitalliselta sisällöltä suojella.

”Lastenpelin” mainoskatkolla kun voidaan ihan hyvin mainostaa vaikkapa realistisen näköistä sotapeliä, eroottista nettisivustoa tai näköjään myös kannabista.

VINKKI: Huomioi pelin hankinnan yhteydessä mainosten mahdollisuus. App Storessa yli 4-vuotiaille sopivaksi ilmoitetussa pelissä voi pyöriä mainoksia jopa peleistä, joiden ikäraja on 17+.

On parempi maksaa muutama euro pelistä tai hankkia kirstullinen pelitimantteja, kun laittaa lapsi katsomaan aikuisten mainoksia. Jos mainokset eivät sinällään haittaa, lue sovelluskauppojen esittelyteksti pelistä. Joskus niissä luvataan, että pelissä on ainoastaan lapsille sopivia mainoksia.Kategoriat:Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

1 vastaus

  1. Kannabis ei ole laillinen tuote, joten ei voi olla edes aikuisten mainos.

    • Totta, Suomessa näin onkin. Lainsäädännöt vain vaihtelevat maittain ja näitä pelejä tehdään, julkaistaan ja mainostetaan jossain ihan muualla kuin Suomessa. Siksi poliisin lienee liki mahdoton puuttua.

      Aikuiselle tällaisen mainoksen näkeminen ei onneksi kuitenkaan ole kovin vaarallista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *