Tiedä mitä lapsesi pelaa – pelikin voi olla sosiaalinen media

Moni vanhempi on sitä mieltä, ettei sometus ole lasten heiniä. Silti lapsi saattaa pelata pelejä, joissa on sosiaalisen median elementtejä.

Sosiaalinen media kun kattaa tänä päivänä paljon muutakin kuin ne vanhempien käyttämät Facet, Twitterit ja Instat. Joissain mobiilipeleissä on esimerkiksi chat-osio, jonka avulla toisilleen entuudestaan tuntemattomat pelaajat voivat jutella pelin sisällä keskenään.

Chat-ominaisuus löytyy esimerkiksi Growtopiasta, Clash Royalesta sekä Minecraftin moninpelistä.

Lue myös: Momio on lasten some – mitä vanhemman pitää siitä tietää?

Lisää vinkkejä kirjassa: Kuinka kasvattaa diginatiivi (S&S 2017)

img_3823

Chatit ja sosiaalisuus eivät sovelluksissa ole sinällään huono juttu. Todennäköisesti lapsi juttelee pelissä kavereidensa kanssa ja pelaaminen on hauskaa yhdessäoloa. Siis hyödyllistä ja sosiaalista puuhaa, joka vieläpä kehittää nuorimpien osalta luku- ja kirjoitustaitoakin.

Vanhemman täytyy silti olla tietoinen, mitä ominaisuuksia lapsen käyttämissä sovelluksissa on. Lapsen kanssa on hyvä keskustella, miten netissä jutellaan, mitä tietoja vieraille annetaan (tai oikeammin ei anneta) ja miten mahdollisissa ongelmatilanteissa toimitaan.

 

”Peleissä keskustelee myös aikuisia.”

 

Riskejä ei kannata liioitella, mutta ei niitä täysin unohtaakaan voi. Pelien chat-keskusteluja ei yleensä valvota reaaliaikaisesti, ja jokainen aikuinen osaa kuvitella, millaista jälkeä yksikin pahantahtoinen pelaaja voi saada aikaan.

Täytyy myös muistaa, että näitä pelejä ei tavallisesti ole tehty kovin nuoria lapsia silmällä pitäen, vaan kohderyhmää ovat yleensä teinit ja aikuiset. Jutut chateissä voivat olla sen mukaisia.

Joissain peleissä chatin käyttöä voi rajoittaa. Tämä selviää pelin asetuksiin tutustumalla. Ja tokihan sinne sovellukseen voi kirjautua itsekin mukaan pelaamaan ja katselemaan, millaista keskustelua siellä käydään.

mitapelaa

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, ettei sovelluskaupan ilmoittama ikäraja aina välttämättä kerro kaikkea pelin sopivuudesta ihan pienimmille lapsille. Jännityksen ja väkivalla lisäksi peleissä voi olla muitakin lapsiin vaikuttavia ominaisuuksia.

Mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sitä hanakammin suosittelen pelejä, jotka toimivat ilman nettiyhteyttä. Eli mukana ei ole mainoksia, lisäostoja, chattiä tai linkkejä pelin ulkopuolelle.

Näin pelaamisen iloista ja hyödyistä pääsee nauttimaan mahdollisimman turvallisesti.Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

%d bloggaajaa tykkää tästä: