Greta Thunberg pelihahmona – kirjamainen lastenpeli kertoo innostavien naisten tarinoita

Ainutlaatuiset naiset on sovellus, joka esittelee  menestyneitä naisia tarinoineen Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjan hengessä. Mukana on muun muassa J. K. Rowling ja Greta Thunberg. (Lista kaikista hahmoista jutun lopussa.)

Sovellus on jatkoa Learny Land -lastenpelifirman Naiset, jotka tekivät historiaa -pelille, josta olenkin kirjoittanut jo aiemmin.

Sankaritarinoita tytöille

Molemmat sovellukset ovat ehkä enemmänkin luokiteltavissa kirjoiksi kuin peleiksi. Kauniit, vain hieman animoidut kuvat, hillitty äänimaailma sekä yksinkertaiset minipelit lisäävät kyllä kiinnostusta tarinaan, mutta tekstien lukeminen on sovelluksessa ehdottomasti pääasia.

Jos siis halajaa lapselleen vauhtia ja helppoa viihdettä, ei tämä peli ole oikea valinta. Kokemusteni mukaan opettavaisten pelien pariin lasta pitää joskus kannustaa hieman voimallisemminkin, mutta lopputulos on usein palkitseva.

Pelit voivat nimittäin tarjota paljon tietoa ja uusia taitoja, vaikka oppimispelien parissa saa vain harvoin nopeita palkintoja.

Ainutlaatuiset naiset kertoo yhdeksän naisen elämäkerrat erittäin lyhyessä, lapsille muokatussa muodossa. Tarinat ilmestyvät ruudulle pienissä tekstinpätkissä, suomeksi.

Teksti on selvästi englannista käännettyä ja virkkeet hitaalle lapsilukijalle joissain kohdin vähän pitkiä, mutta muuten kieli on ihan kelvollista. Jos sovellusta tutkii lapsen kanssa yhdessä ja lukee hänelle tekstit, menee ”pelaaminen” yhteisestä lukuhetkestä. Aikuisen lukiessa lapsi voi tutkia kuvia.

Vaikka pelaaja lukisi jo itse, on silti hyvä olla lukuhetken jälkeen läsnä, sillä lapsi voi kaivata lisätietoa pelin yhteiskunnallisista aiheista kuten ilmastonmuutoksesta tai apartheidista.

tyttöjen peli

Sovelluksen etusivulta valitaan tarinat yksitellen, ja ne voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Tarinan jälkeen luettavaksi tulee faktasivu, jossa on vielä lisätietoa ja valokuva kohteesta.

Tarinoiden lisäksi sovelluksessa on ”Kuka minä olen” -osio, jossa pelaaja saa itse koota oman tarinansa piirtäen ja kirjoittaen esimerkiksi lempikirjoistaan ja inhokkiruoistaan. Lukijan itsensä ottaminen mukaan peliin menestyneiden hahmojen joukkoon on mielestäni mukava ja kannustava lisä.

Sovellus mahdollistaa luomaan profiilit useammalle pelaajalle, joten sisarukset voivat koota kukin oman tarinansa, vaikka lapset pelaisivat samalla laitteella.

Toinen  voimaannuttava lisä sovelluksessa on infolaatikko pelin tekijöistä, joiden joukossa on niin ikään nuoria taitavia naisia, jotka ovat erilaisten taitojensa kautta päätyneet pelialalle töihin.

Ainutlaatuisten naisten voisi siis sanoa olevan todellinen ”tyttöjen peli”, vaikka en tästä termistä yleensä pidäkään. Kaikki pelit ovat tietysti kaikille, jotka ovat niistä kiinnostuneita.

Ainutlaatuiset naiset kertoo seuraavien naisten tarinat: Ada Lovelace, J. K. Rowling, Aimee Mullins, Miriam Makeba, Mary Anning, Gertrude Ederle, Junko Tabei, Carmen Amaya ja Greta Thunberg.

Learny Land on lastenpelifirma, joka on erikoistunut opettavaisiin, hieman kirjamaisiin peleihin. Muut arvioimani Learny Landin apit löydät TÄÄLTÄ.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Ainutlaatuiset naiset 
Androidille se löytyy täältä: Ainutlaatuiset naiset Kategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *