Tarinoita uskomattomista naisista – nyt myös pelinä

Viime vuosina on julkaistu useita lastenkirjoja, jotka kertovat eri tavoin menestyneiden naisten tarinoita. Itsekin olen aiheesta kirjoittanut.

Innostuinkin kovasti, kun huomasin, että opettavaisia lastenpelejä tekevä espanjalainen Learny Land on luonut pelin, joka niin ikään kertoo upeiden esikuvien tarinoita lapsille.

Naiset, jotka tekivät historiaa -sovellus yhdistää kivalla tavalla pelaamisen ja lukemisen, jotka mielestäni ihan liian usein laitetaan lasten lukutaito -keskusteluissa vastakkain.

Joskus nimittäin sopiva peli voi suorastaan kannustaa lukemaan!

Osaavien ja omalla tavallaan menesyneiden naisten oma peli sisältää kahdeksan visuaalisesti kaunista, pelillistä tarinaa, jotka kertovat 14 naisen suomeksi tekstitetyt vaiheet.

Mukana on niin ihmisoikeustaistelija, luonnonsuojelija, taiteilija kuin avaruusmatkaajiakin. (Katso lista naisista jutun lopusta!)

Kukin tarina etenee verkkaiseen tahtiin tuomalla ruudulle pieniä animaatioita sekä tekstipätkiä. Välillä tarinaa vie eteenpäin pelillinen elementti kuten monivalintakysymys tai palapeli.

Pelaajan täytyy esimerkiksi ratkaista, ryhtyikö Malala Yousafzai talebanien kaveriksi vai vastustiko hän heitä saadakseen tytöt kouluun, sekä pelastaa Marie Curie kaikkien sukunsa saamien palkintojen alta.

Tarinat ovat opettavaisia ja hauskojakin. Suomennos on paikoin kömpelöhköä, mutta kokonaisuudessaan ihan toimiva.

Kuvitus on kaunista ja pelin taustalla soi rauhallinen musiikki. Tarinan lisäksi jokaisesta tarinan päähahmosta on vielä faktakortti, jossa on lisätietoa ja oikeita valokuvia.

Peli sopii mielestäni yli 5-vuotiaille lapsille, mikäli vanhemmat lukevat tekstit, mutta eniten siitä saa irti koululainen, joka osaa jo itse lukea. Tarinoiden yhteiskunnallinen sisältökin on enemmän isommalle lapselle kuin leikki-ikäisille kiinnostavaa.

Tekstipätkät ovat hyvin lyhyitä, mutta lopulta luettavaa tietoa tulee kuitenkin suhteellisen paljon.

Oma 9-vuotiaani testasi sovellusta mielenkiinnolla, mutta totesi pian, ettei se pelinä ole kovin vauhdikas. Mieli kuitenkin muuttui, kun kysyin lukisiko hän mieluummin kirjan vai pelaisi tämän sovelluksen läpi. Tällöin pelillinen tarina vei kirkkaasti voiton.

Sanoisinkin, että peli voi olla hyvä kokeilu sellaisessa perheessä, missä jälkikasvua on hankalampi saada perinteisen kirjan ääreen. Joillekin tarinaan keskittyminen on helpompaa, kun teksti tulee pienissä pätkissä ja välillä voi tehdä käsillään jotakin.

Itse pelaaminen ei ole vaikeaa aloittelijallekaan, mutta ihan aina ei ole täysin selvää, miten tarinaa saa vietyä eteenpäin. Ruutua tökkimällä asia kuitenkin useimmiten selviää. Suosittelenkin pelaamista tabletilla, koska kuvituksen yksityiskohtia ja tekstiä on helpompi tiirata isommalta näytöltä.

VINKKI: Peli on saatavilla suomen lisäksi useammalla muullakin kielellä, esimerkiksi englanniksi, ruotsiksi ja ranskaksi. Ehkäpä edistyneempi oppilas voisi hyödyntää peliä myös kielten opiskeluun!

Sovelluksessa perehdytään seuraavien naisten tarinoihin: Rosa Parks, Amelia Earhart, Marie Curie, Jane Goodall, Wangari Maathai, Frida Kahlo, Malala Yousafzai, Valentina Tereshkova, Svetlana Savitskaya, Sally Ride, Mae Jemison, Margaret Hamilton, Peggy Whitson ja Liu Yang, Katherine Johnson.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Naiset, jotka tekivät historiaa
Androidille se löytyy täältä: Naiset, jotka tekivät historiaaKategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *