Älynystyrät töihin – hauskoja pulmapelejä lapsille

Pienetkin lapset voivat kaivata pelatessaan hieman haastetta. Kokosin listan peleistä, jotka tarjoavat aivojumppaa lapsille sopivassa muodossa.

Älypelit eivät ole hektisiä eivätkä ne tarjoa turhaa naputtelua tai nopeita palkintoja. Niiden parissa pääsee treenaamaan paitsi ongelmanratkaisukykyä myös kärsivällisyyttä.

Kaikki listan pulmapelit sopivat myös hienosti yhdessä pähkäiltäviksi!

Lue myös: 10 hauskaa matematiikkasovellusta lapsille

Busy Shapes

Pelin idea on liikkua tasolta toiselle ”palikkatestejä” tehden. Toisin sanoen sormella raahataan ruudulla näkyviä kappaleita oikeanmuotoisiin aukkoihin. Kaikki ei kuitenkaan käy ihan leikiten. Välillä aukko on piilossa esteen alla, välillä sen luokse päästäkseen on käytettävä hyppyriä tai hissiä. Toisinaan palikka on laitettava liukuhihnan vietäväksi, toisinaan taas liikkumisen ajoittaminen on jutun juju.

Noin 4-8-vuotiaille suunnattu älypeli on jo jonkin vuoden vanha, mutta yhä toimiva ja kokeilemisen arvoinen.

Lue lisää tästä

Voit ladata pelin iOS-laitteellesi tästä: Busy Shapes

 

Thinkrolls 2

Thinkrollsit ovat useammassakin pelissä seikkailevia pikkuisia pallerohahmoja, joiden kulkua pelaajan täytyy auttaa esteitä tieltä poistaen. Lapsen on siis itse keksittävä, millä keinoin reitti saadaan selväksi, ja samalla tutuksi tulevat leikin kautta muun muassa jotkin fysiikan lait. Tynnyri kelluu vedessä ja kananmuna hajoaa korkealta pudotessa. Välillä ajoitus on kaikki kaikessa.

Piste tai aikarajoja (kuten ei vihjeitäkään) pelissä ole, joten välillä työstetään älynystyröiden lisäksi myös kärsivällisyyttä. Pelattavaa on todella paljon, yli 200 kenttää, ja vaikeustasoja kaksi. Peli sopii 3-9-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Thinkrolls 2
Androidille peli löytyy täältä: Thinkrolls 2

 

Crazy Gears

Tässä pelissä tutustutaan mekaniikan saloihin tasolta toiselle liikkuen. Tarkoitus on yhdistellä ketjuja, tankoja ja hammaspyöriä niin, että yhden liikkuvan väkipyörän voima onnistuu vetäisemään koko näytön aina seuraavalle tasolle.

Idea on siis koota jokaisella tasolla tarjolla olevista osasista yrityksen ja erehdyksen kautta kokonainen liikkuva kone.

Peli on suunnattu noin 5-9-vuotiaille, mutta mielestäni sitä voi ihan hyvin kokeilla kojeista innostuneen 4-vuotiaan nokkelikonkin kanssa.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Crazy Gears

 

Monument Valley 2

Monument Valley 2 on kaunis ja rauhallinen pulmapeli, joka paitsi laittaa aivot solmuun myös herättää tunteita. Se sopii sekä aikuiselle että lapselle.

Tarkoitus on liikuttaa äiti- ja lapsihahmoja läpi sokkelon. Esteitä raivataan tieltä palikoita liikuttamalla ja uusi reittejä keksimällä. Välillä seiniä ja lattioita täytyy käännellä sopiviin asentoihin. Toisinaan taas on etsittävä uutta näkökulmaa optisia illuusioita ratkomalla.

Pelin ikärajaksi on App Storessa merkitty 4+ ja Google Play -kaupassa PEGI7. Peli ei ole väkivaltainen, mutta se saattaa nostattaa herkimmillä tunteita pintaan. Suosittelenkin pelaamista pienimpien kanssa aluksi yhdessä.

Huom! Koska kyseessä ei ole suoranaisesti lastenpeli, ei pelissä ole lapsilukkoja.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Monument Valley 2
Androidille peli löytyy täältä: Monument Valley 2

 

Puzzle Shapes

Nämä puzzlet sopivat aivan pienimmillekin pelaajille! Tarkoitus on tunnistaa värejä ja muotoja sekä rakentaa mallin mukaan yksinkertaisia 3D-rakennelmia. Laskemistakin tulee harjoiteltua.

Tehtävänä on esimerkiksi raahata pinkki tähden muotoinen kappale sormella samanlaisen palikan päälle tai yhdistää palikat, joissa on yhtä monta pistettä. Pitkälti pelissä on siis kyse parien tunnistamisesta. Epäonnistuminen ei haittaa eikä virheitä lasketa. Kokeilla voi niin monta kertaa, että onnistuu.

Tehtäviä on yli 200 ja ne vaikeutuvat vähitellen. Peli sopii yli 2-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Puzzle Shapes
Androidille peli löytyy täältä: Puzzle Shapes

 

Elder Goo – Möllit

Koko perheen pulmapeli Möllit on Pikku Kakkosen julkaisema ja siksi ilmainen. Tarkoitus on keksiä keino kuljettaa neljä öttiäistä läpi esteisen labyrintin. Juju piilee pelihahmojen erilaisissa ominaisuuksissa, joita kaikkia tarvitaan, jotta pulmat ratkeaisivat.

Peliä voi pelata yksin tai yhdessä kaverin kanssa, ja sen avulla voi siis harjoitella ongelmanratkaisun lisäksi myös yhteistyötaitoja.

Laadukasta pelattavaa on todella paljon ja pulmien ratkaisemiseen voi käyttää niin paljon aikaa kuin tarve vaatii. Pisteitäkään ei lasketa, mutta nokkelimmat pelaajat keräävät pelikentiltä talteen timantit, joilla saa lisäpalkintoja.

Peli sopii sisältönsä puolesta kaikenikäisille, mutta sanoisin, että itsenäisesti tämän kanssa pärjäävät 4-5-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset. Nuorimmat pelaajat tarvinnevat kinkkisissä kohdissa aikuisen apua.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Möllit
ja Androidille tästä: MöllitKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *