Hauskoja matematiikkasovelluksia lapsille

Ehkä parhaita keinoja yhdistää huvi ja hyöty, on laittaa lapsi tekemään hypnoottisella tabletillaan jotakin opettavaista. Ja mikä olisi kehittävämpää kuin matematiikan opiskelu?

Kokosin yhden otsikon alle useamman keskenään erilaisen lasten matikkapelin, joiden parissa oppiminen on varmasti ruutuvihkoon raapustamista hauskempaa. Näistä on hyvä valita juuri oman lapsen ikään, taitoihin ja tarpeisiin sopiva sovellus.

Olemme testanneet pelit iPadilla ja iPhonella, mutta iso osa peleistä löytyy myös Androidille.

Lue myös: Nämä pelit opettavat lapselle loogista ajattelua ja koodausta!

 

leiki numeroilla mikko mallikas

Matikkaa Mikko Mallikkaan kanssa

Alle kouluikäisille suunnattu Mikko Mallikas -aiheinen matikkapeli opettaa numeroiden kirjoittamista sekä lukumäärien hahmottamista ruoanlaiton kautta. Peli on tarjolla useammalle kielelle ja siinä puhutaan suomea.

Sovellus muistuttaa saman sarjan kielipeliä. Sen on kehittänyt ruotsalainen Gro Play yhdessä Helsingin yliopiston kasvatus- ja opetusalan asiantuntijoiden kanssa.

Pelinä Mikko Mallikas on helposti lähetyttävä. Oppiminen tapahtuu leikin kautta ja on varmasti pienten Mikko-fanien mieleen.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Leiki numeroilla, Mikko Mallikas
Androidille peli löytyy täältä: Leiki numeroilla, Mikko Mallikas

 

Matikkaa Pikku Kakkosen tapaan

Ilmainen Pikku Kakkosen Eskari tarjoaa lapsille paljon opittavaa pelaamisen muodossa. Sovelluksen ruokateemaisessa matematiikkaosiossa harjoitellaan muun muassa lukumäärien ja numeroiden tunnistaista. Pelaaminen on lapsentasoista ja pelissä lähdetäänkin aivan alkeista, värien ja muotojen tunnistamisesta sekä pienimmän ja suurimman etsimisestä.

Pikku hiljaa opitaan laskemaan yhdestä kahteenkymmeneen sekä ymmärtämään kirjoitetun numeron ja lukumäärän välinen yhteys.

Pelaajan on tarkoitus edetä tehtävästä toiseen, mutta epäonnistumisesta ei rangaista. Yrittää saa kunnes onnistuu. Tehtävissä on mukavasti vaihtelua ja yleistunnelma kannustava, joten oppiminen käy kuin leikki.

Pikku Kakkosen Eskari sisältää matikkakokonaisuuden lisäksi myös oman osionsa koodausvalmiuksien treenaamiseen. Lisäksi tarjolla on myös kieli- ja musiikkipelejä.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pikku Kakkosen Eskari
Androidille peli löytyy täältä: Pikku Kakkosen Eskari

 

Kello haltuun pelaten

Viihdevintiöiden oma pelijulkaisu, Kellonen opettaa lapsille kellonajat yhdessä hujauksessa!

Kellonen näyttää helppojen harjoitusten kautta, mitä tarkoittaa, kun kello on tasan tai puoli sekä yli tai vaille. Viisarikellon lisäksi luodaan katsaus myös digitaaliseen kelloon.

Peli on suomeksi puhuttu eikä luku- tai kirjoitustaitoa tarvita. Kelloa voi siis alkaa harjoitella heti, kun lapsi osaa numerot.

Pelissä on rauhallinen tunnelma eikä virheiden tekeminen haittaa. Jos lapsi ei hoksaa, mihin asentoon viisarit pitäisi sormella pyöritellä, tulee ystävällinen kissa opastamaan hänet oikean kellonajan kohdalle.

Aikuisen avulla pelistä saa irti eniten, mutta Kellonen on turvallista pelattavaa pienille itsekseenkin.

Lue pelistä lisää tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Kellonen
Androidille se löytyy täältä: Kellonen

Matikkaa vähän isommille

Duolingo Math on vähitellen vaikeutuva peli, joka kannustaa harjoittelemaan hitusen matikkaa joka päivä. Sovelluksen tarkoitus on kehittää koululaisten ja aikuisten loogista ja matemaattista ajattelua.

Vaikka aihe on haastava, ei Duolingossa tarvitse osata matemaattisia kaavoja tai kaivaa edes kynää ja paperia esille. Laskut ratkaistaan esimerkiksi valitsemalla oikea vaihtoehto, naputtamalla numero kännykällä tai kirjoittamalla se sormella suoraan näytölle. Tehtävätyyppien vaihtelu pitääkin kivasti pelaajan kiinnostusta yllä.

Duolingo Math on osa perinteistä, kieliä opettavaa Duolingo-sovellusta. Samasta äpistä löytyy myös osionsa musiikin opiskeluun.

Duolingoa voi pelata ilmaiseksi, jolloin sovelluksessa näkyy mainoksia ja eteneminen on haastavampaa. Kuukausimaksun maksamalla saa käyttöönsä sovelluksen kaikki ominaisuudet ja mainokset poistuvat.

Tästä pääset lukemaan pidemmän jutun Duolingo Mathista

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Duolingo

 

Matematiikkaa pizzan ja jätskitikkujen avulla

Numeroita, lukumääriä, muotoja ja sen sellaista opetellaan tässä pelissä leikin kautta ja hauskojen pullonkorkkihahmojen kannustamina. Minipeleissä kootaan autoja napeista ja jätskitikuista sekä valmistetaan pizzaa täytteitä laskien.

Mini Morfi Math -peliä pelatakseen ei tarvita lasku- tai kirjoitustaitoa ja pienikin lapsi onnistuu pelaamisessa itse. Eniten sovelluksella leikkimisestä saa kuitenkin irti aikuisen opastuksella.

Koska Mini Morfien maailma koostuu mm. pullonkorkeista, langasta ja napeista, voi sitä kokeilla askarrella myös tosimaailmassa!

Lue lisää pelistä tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Mini Morfi Math
Androidille se löytyy täältä: Mini Morfi Math

 

Kolikot motivoivat matikkaan

Selkeä ja helppokäyttöinen matikkapeli sopii monen ikäiselle, koska vaikeustasoja on useampia. Aloitusikä on noin 5 vuotta, mutta Fiete Math Climberistä on iloa vielä kymmenvuotiaallekin.

Ruudulle ilmestyy laskutoimituksia ja oikealla vastauksella pelihahmo hyppää pykälän ylöspäin saaden kolikon tai muun palkinnon. Kolikoilla voi ostaa uusia toinen toistaan söpömpiä pelihahmoja.

Vanhemmat voivat säätää vaikeustasoa lapselle sopivaksi sekä seurata edistymistä statistiikan avulla. Sekä tuloksellista että hauskaa! Klikkaa lisätietoa tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Fiete Math Climber
Androidille peli löytyy täältä: Fiete Math Climber

 

Matikan alkeita pikkuisille

Nämä puzzlet sopivat aivan pienimmillekin pelaajille! Tarkoitus on tunnistaa värejä ja muotoja sekä rakentaa mallin mukaan yksinkertaisia 3D-rakennelmia. Laskemistakin tulee harjoiteltua.

Tehtävänä on esimerkiksi raahata pinkki tähden muotoinen kappale sormella samanlaisen palikan päälle tai yhdistää palikat, joissa on yhtä monta pistettä. Pitkälti pelissä on siis kyse parien tunnistamisesta. Epäonnistuminen ei haittaa eikä virheitä lasketa. Kokeilla voi niin monta kertaa, että onnistuu.

Tehtäviä on yli 200 ja ne vaikeutuvat vähitellen. Peli sopii yli 2-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Puzzle Shapes
Androidille peli löytyy täältä: Puzzle Shapes

 

Ninjamatikkaa

Tässä AR-pelissä pääsee laskemaan kuin ninja! Peliä pelataan kuten monia muitakin lisätyn todellisuuden sovelluksia, älylaitteen ruudun läpi omaa kotiaan tai vaikkapa pihaa katsellen. Ruudulle rakentuu virtuaalinen ninjakylä. Pelaajan on löydettävä kylää kiertämällä ja seinien taakse kurkistelemalla se kyläläinen, jolla on oikea vastaus kulloinkin kylän päällä leijuvaan tehtävään. Peliä ei siis voi pelata paikallaa istuen, vaan on lähdettävä liikkeelle!

Kun oikea vastaus on löydetty, sitä tökätään ja luvassa on uusi tehtävä ja uusi etsintäkierros. Peli sopii noin 6-10-vuotiaille.

Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia pelin iPhonelle tai iPadille tästä: Math Ninja AR

 

img_9515

Matikkabingo

Plus- ja miinuslaskujen lisäksi tässä sovelluksessa harjoitellaan myös jako- ja kertolaskuja sekä kellonaikoja. Näytöllä näkyvään laskutehtävään etsitään vastauksia bingoruudukosta. Kun koko rivi on täynnä, palkitaan pieni laskija ”Bingo!”-huudahduksella.

Vaikeustasoja löytyy neljä, ja pelattavaa on pelin yksinkertaisuudesta huolimatta varsin runsaasti. Sovellus sopii eskarilaisille ja pienille koululaisille matematiikan lisäharjoitteluun.  Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Moji Bingo Math

 

 

Matikan lisäksi pelaamalla voi oppia vaikka mitä. Katso myös muut kokoamani oppimispelilistat: Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , ,

1 vastaus

  1. Kiitos tällaisten kehittäjille – lapset oppivat tosi nopeasti – jos ja kun motivaatio ja tapa esittää asia on hallussa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *