Kummitusjutut kiehtovat monia lapsia, mutta jos kyseessä on alle kouluikäinen, ei aikuisille suunnattu kauhu tietenkään tule kyseeseen. Onneksi pienille löytyy useita pelejä, joissa jännitystä on annosteltu vain ripaus ja lapsille sopivassa muodossa.
Hyvässä lastenpelissä ei ole säikyttelyä, vaan jännä tunnelma on saatu aikaan muun muassa tavallista tummempien värien ja aavemaisen musiikin avulla. Peleillä leikkiessä lapsen kanssa voikin keskustella siitä, mitkä ominaisuudet tekevät pelistä tai lastenohjelmasta sopivan jännittävän ja mikä taas liian pelottavan.
Kokosin oheen listan sovelluksista, joiden parissa on hauska tunnelmoida syksyn pimeneviä iltoja ilman, että meno äityy liian pelottavaksi.

Pango Halloween Memory
Pango Halloween Memory on tunnelmaltaan hieman jännittävä muistipeli, jossa liikutaan kummitustalossa samanlaisia aavepareja etsien.
Tarkoitus on tökkiä kummitustalon huoneissa esineitä, joihin kummitukset ovat piiloutuneet. Kun samanlaiset kummitukset putkahtavat samaan aikaan esiin, ne katoavat. Kun koko huoneen kaikki kummitukset ovat löytyneet, syttyy huoneeseen valot ja siirrytään seuravaan huoneeseen karkottamaan kummituksia.
Peli on tunnelmaltaan vähän jännä, mutta aaveet sympaattisia ja ystävällisiäkin.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pango Halloween Memory
Androidille peli löytyy täältä: Pango Halloween Memory

Toca Mystery House
Jos etsii oikein todella jännää halloween-leikkiä, on tämä se valinta! Toca Mystery Housessa pelaaja liikkuu hämärässä, näennäisen hylätyssä talossa. Myös musiikki on paikoin aavemaista.
Talossa ei ole ihmisasukkaita, mutta muutama ystävällinen monsteri kyllä löytyy! Leikin idea on vauhdin tai kilpailullisen pelaamisen sijaan vain tutkia talon huoneista löytyviä mystisiä asioita ja fiilistellä erilaisia tunnelmia.
Tutkimisen oheen on ripoteltu pientä puuhaa tieteellisten kokeiden tekemisestä keittiöstä löytyvän hirviön ruokkimiseen.
Talosta löytyy hirviöitä moneen makuun, mutta liian pelottavaksi meno ei äidy nuorempienkaan kannalta. Aluksi peliä kannattaa silti tutkia lapsen kanssa yhdessä.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Toca Mystery House
Androidille peli löytyy täältä: Toca Mystery House

Toca Boo
Toca Boo hieman vanhempaa pelituotantoa, mutta ahkerien päivitysten ansiosta se toimii hyvin edelleen.
Kyseessä on oikeasti vähän jännä kummittelupeli. Pääosassa on lapsi, joka kummitusasussa yrittää pelotella perheenjäseniään pimeässä ja karmivassa talossa.
Kummitusta liikutellaan sormella ja se yritetään laittaa piiloon esimerkiksi peiton alle, josta se niin ikään sormella tökkäämällä saadaan hyppäämään ja säikäyttämään muut huoneessa olijat.
Mukana on paljon huumoria pimeiden huoneiden vastapainoksi ja pelin käyttely on helppoa, mutta pikkuisimpien kanssa pelaisin peliä silti ensin varmuuden vuoksi yhdessä.
(Peli on tekijöidensä mukaan suunniteltu alle 5-vuotiaille, mutta Google Play ilmoittaa sen ikärajaksi PEGI7. Oma lapseni pelasi peliä 4-vuotiaana, mutta jokainen lapsi on erilainen ja vanhempien kannattaa tämä asia toki huomioida.)
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Toca Boo
Saatavana myös: Android
Tinybopin Monsterit
Monsterikartanossa hirviöt taistelevat ja majailevat seinille ripustetuissa tauluissa. Ensin oma mörkö pitää kuitenkin koota osista, värittää ja äänittää sille oma mörinä.
Tinybopin hirviöpelin mörököllit eivät ole söpöjä, mutta eivät ne kauhean pelottaviakaan ole, varsikaan jos ne laittaa rallattelemaan tuttuja lastenlauluja.
Mikrofonin käyttömahdollisuus on oivallinen lisä 6–8-vuotiaille suunnattuun sovellukseen. Eikä tämä leikki nuoremmillekaan liian pelottava ole. Alkuun pääseminen käyttöliittymän kanssa vaatii ehkä kuitenkin pienimmiltä ensin aikuisen apua.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Monsterit
Monster Mingle
Monster Mingle -pelissä seikkaillaan jännän pimeässä, mutta silti värikkäässä monsterimaailmassa. Omaa hirviötä liikutetaan sormella ruutua koskettamalla, ja esineitä ja asioita tökkimällä löytyy hauskoja pieniä yllätyksiä.
Pelin juju on etsiä maastosta hirviölleen uusia osia, käsiä, jalkoja, silmiä ja siipiä. Löydettyjen osien perusteella hirviön ulkonäkö ja ominaisuudet muuttuvat. Jos hirviöllä on vaikkapa pitkät jalat, se etenee nopeasti. Jos taas sille laittaa siivet selkään, se lähtee lentoon.
Sovelluksen pelimaailma ei ole kauhean laaja, mutta otusten tuunamisen parissa viihtynee silti hetken jos toisenkin. Lisäksi sovellus tarjoaa myös toisen pelimaailman, jossa pelata saa jännitystunnelman sijaan päivänvalossa.
Peli sopii noin 3-4-vuotiaille.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Monster Mingle
Androidille peli löytyy täältä: Monster Mingle
Saatavana myös: Amazon Appstore
Keskusteluvinkki pelin lomaan:
Lasten kanssa voi digileikin lomassa jutella siitä, mitkä elementit tekevät pelistä (tai vaikka elokuvasta) jännittävän. Miten muutokset hahmojen ulkonäössä, valaistuksessa tai musiikissa vaikuttaisivat tunnelmaan?
Miten pelintekijät ovat saaneet juuri tässä pelissä hyytävän tunnelma aikaan? Entä kuinka oma mielentila tai vaikkapa peliympäristön valaistus vaikuttavat jännityksen tai pelon kokemiseen?
Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Pelit, Sovellukset
Tykkäsin ja jaoin Twitterissä. Kiitos taas näistä 🙂
Suurkiitos itsellesi jakamisesta! ❤️