Tiede ja lastenpelit ovat hauska yhdistelmä. Pienikin lapsi voi oppia faktoja leikin lomassa, jos sovellus on tarpeeksi hyvä.
Tinybopin sovellukset ovat.
Tinybop on julkaissut Tutkiskelijan kirjasto -sarjassaan monta kiinnostavaa lasten tiedesovellusta, joissa opitaan eri ilmiöistä interaktiivisia kuvia tökkimällä ja tutkimalla. Yhteensä sovelluksia sarjassa on 11 kappaletta.
Tutkiskelijan kirjaston sovelluksissa ei ole pelillistä päämäärää, vaan lapsi voi itse päättää, miten ja missä järjestyksessä haluaa sovelluksen antiin tutustua. Äänimaailmakin on hillitty. Omalle rauhalliselle pohdiskelulle jää tilaa.
Peleissä ei ole puhetta, mutta niissä on nimetty eri asioita suomenkielisillä ”nimilapuilla”. (Joitain hupsuja käännöksiä löytyy, mutta pääasiassa tekstit ovat ihan ok.) Ilman tekstejäkin kyllä pärjää, ja pienet voivatkin leikkiä sovelluksilla ihan vain huvin vuoksi. Aikuisen on mahdollista sanoittaa lapselle ruudulla näkyvää, mutta välttämätöntä sekään ei ole.
Useimmissa sovelluksissa on mukana englanninkielinen opas aikuisille. Tämä on ainakin itselleni ollut monessa kohtaa helpotus lapsen lisäkysymyksiin vastauksia pohtiessa.
Suosittelen tiedepelejä noin 4-10-vuotiaille lapsille.
Kaikki Tutkiskelijan kirjaston sovellukset löytyvät yksittäin ostettavina iPhone- ja iPad-versioina.
Tinybopin Tutkiskelijan kirjasto
1. Ihmiskeho
Mitä ihmisen sisältä löytyy? Ainakin lihaksia, luita ja hermosto. Ruoansulatuskin on kiintoisa. Pelissä voi syöttää ihmishahmolle erilaisia ruokia ja seurata aterian matkaa läpi elimistön. Meillä tämä peli kiinnosti lasta todella kovasti noin 4-5-vuotiaana, jolloin hän ymmärsi, että ihmisen sisällä on luuranko.
Sovellus tarjoaa lisäostoina immuunijärjestelmän sekä lisääntymiselimet. Lisäksi mainittakoon, että huolimattomasti tehty käännöstyö näkyy sarjan sovelluksista erityisesti tässä.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Ihmiskeho
2. Kasvit
Sovelluksessa tutkitaan kasvillisuutta erilaisissa ympäristöissä kuten metsässä ja aavikolla. Samalla käydään läpi vuodenaikojen vaihtelua sekä tutustutaan yksittäisiin kasveihin ja niiden osiin.
Meillä lapsi ei jaksanut kasviaiheesta oikein innostua, ja itsekin pohdin, että sovelluksessa voisi olla sisältöä enemmänkin. Opettavainen peli on varmasti joka tapauksessa.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Kasvit
3. Talot
Tutkiskelijan kirjastossa pohditaan myös eri kulttuureja. Talot-sovelluksessa kurkistetaan koteihin eri puolilla maailmaa.
Mitä eroa on yhdysvaltalaisella ja jemeniläisellä kodilla? Entä miten jurtassa asutaan? Tutkimisen lisäksi koteja voi koristella omilla valokuvillaan, järjestellä tai vaikka sotkea. Myös tähän peliin olisin kaivannut hitusen enemmän sisältöä, mutta kiinnostava se on silti.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Talot
4. Yksinkertaiset koneet
Tässä sovelluksessa harjoitellaan leikkien fysiikkaa. Sovellusta tutkailemalla opitaan voimasta ja liikkeestä vipuja, pyöriä ja kaltevia pintoja testaten.
Kuinka helppoa on esimerkiksi rakentaa katapultti, jolla voi tuhota kokonaisen linnan?
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin yksinkertaiset koneet
5. Maapallo
Miltä maapallo näytti kymmeniä tuhansia vuosia sitten? Mitä maan alla on? Miten tulivuoret toimivat? Pelissä sivutaan myös ympäristönsuojelua sekä energiantuotantoa.
Tämä sovellus on meillä kovasti lapsen mieleen, sillä siinä pääsee aiheuttamaan tulivuorenpurkauksen!
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Maapallo
6. Sää
Sääilmiöt tutuiksi! Sormella tökkimällä lapsi saa itse aikaan lumimyrskyn tai hurrikaanin.
Lämpömittaria manipuloimalla pääsee myös katsomaan, mitä lämpötilan muuttuessa tapahtuu. (Ainakin koira tarvitsee pakkasella takin, ja helteellä se läähättää).
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Sää
7. Pilvenpiirtäjät
Miten pilvenpiirtäjät on rakennettu? Pelissä tarkastellaan, mitä korkeiden kerrostalojen sisällä tapahtuu. Pelissä pääsee myös testaamaan, miten valtava talo kestää maanjäristyksiä ja myrskyjä.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Pilvenpiirtäjät
8. Aurinkokunta
Sovelluksessa tutustutaan oman aurinkokuntamme planeettoihin ja siihen, millaista niiden pinnalla on. Planeettojen lisäksi myös aurinkoa pääsee tutkailemaan lähietäisyydeltä.
Mikä vaikuttaa eri planeettojen päivän pituuteen? Entä mitä tapahtuu, kun planeettoja kohti ampuu meteorin?
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Space By Tinybop
9. Nisäkkäät
Sovelluksessa tutkitaan elefanttia, laiskiaista ja kengurua kirjaimellisesti pintaa syvemmältä. Eläimiä tökkimällä saa näkyville niiden lihakset ja verenkierron. Myös ruokavalio tulee tutuksi.
Kengurun pussiin kurkistamalla näkee, miten poikanen imee nisästä maitoa, ja eläimet virtuaaliselle juoksuradalle asettamalla voi havainnoida, mikä niistä on nopein liikkuja. Nisäkkäät on monipuolisuutensa ansiosta oma suosikkini sarjassa!
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Mammals by Tinybop
10. Koralliriutta
Miksi pikkukala tykkää kilpikonnasta? Millainen tyyppi on papukaijakala? Pelissä tarkastellaan merieläimiä ja koralliriutan ravintoketjua. Mukana myös hieman hurja hai sekä pikkuotuksia polttavilla lonkeroillaan pyytävä meduusa.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Koralliriutta
11. Olomuodot
Sates of Matter -sovelluksessa tutkitaan kylmän ja kuuman vaikutusta eri aineisiin.
Lapsi voi itse todeta, mitä tapahtuu vaikkapa muoville, kullalle, maissinjyville tai hunajalle eri lämpötiloissa ja eri muotoisissa astioissa. Hauskinta on käräyttää popparit ja sulattaa Lego-palikat!
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Aineen olomuodot
12. Valo & väri
Sovellussarjan viimeisin osa tutustuttaa lapset valon ja värien vaihteluun leikin kautta.
Tehtävissä tutkitaan esimerkiksi valon heijastumista peilistä sekä tarkastellaan pelilaitteen kameran avulla ympäristöä eri värisävyjä etsien. Värejä myös sekoitetaan keskenään ja yhdistetään erilaisiin tunnetiloihin.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Light & Color by Tinybop
Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset
Vastaa