Jätteen lajittelua söpössä paketissa – pelaamalla voi oppia kierrättämään

Suloinen sorsa, kauniit käsinpiirretyt kuvat ja tärkeä teema. Siinäpä oikein oiva paketti lastenpeliksi!

Ducklas: It’s Recycling Time! on pienille lapsille suunnattu sovellus, jonka avulla opetellaan kotitalousjätteen kierrätysperiaatteita.

Lisää ympäristökasvatusteemaisia pelejä löytyy tästä linkistä!

Peli alkaa tilanteesta, missä sorsa joutuu uimaan meressä jätteen keskellä.

Pulaan joutunutta vesieläintä auttaakseen pelaaja saa eteensä kasan roskia: ruokapakkauksia, maitopurkkeja, banaaninkuoria ja sen sellaista. Roskat raahataan sormella kierrätysastioihin. Kun roska hujahtaa oikeaan lootaan, saa pelaaja pisteitä.

Tarjolla oli neljä eri pelitasoa, joista kolmessa kierrätetään roska-laatikoihin ja neljännessä ollaan vähän vaikeammassa ympäristössä jätteenkäsittelylaitoksella. Siellä jätteet tulevat liukuhihnaa pitkin, roska-astiat vaihtavat paikkaa eikä aikaa miettimiselle jää niin paljon kuin muilla tasoilla.

Peli haastaa siis hieman kokeneemmankin lapsipelaajan.

Kunkin tason läpäisystä saa palkinnoksi palan sukellusvenettä. Kun sukellusvene on kasassa, pääsee vielä viidennelle tasolle keräämään roskia meren pohjasta. Lopuksi maapallo on puhdas, ja peli alkaa alusta.

Peli on suunnattu 6-8-vuotiaille. Mielestäni sitä voi silti hyvin pelata jo vaikka neljävuotiaskin. Toki pelissä on epäonnistumisen mahdollisuus, ja yksinpelaava pikkuinen saattaa hermostua, jos menee jatkuvasti pieleen.

Ikää olennaisempaa on mielestäni se, haluaako lapsen kanssa käsitellä kierrätysasioita. Vanhempaa tarvitaan todennäköisesti joka tapauksessa pelin alussa kertomaan, mikä mikin kierrätyslaatikko on. Laatikoiden kyljessä olevat symbolit eivät ole aina ihan itsestäänselvät.

Pelin vahvuus onkin ehdottomasti se, että sen avulla voi keskustella kierrätyksestä ja näyttää lapselle konkreettisesti, miten eri jätteet laitetaan eri roskiksiin. Hyvää asennekasvatusta siis!

Pelaajalle kannattaa mainita myös siitä, miten eri paikoissa kierrätetään vähän eri tavoilla. Meillä 8-vuotias huomasi nimittäin heti, ettei muovipulloja laiteta muovinkeräykseen, vaan viedään kaupan pullonpalautukseen. Samoin kummastusta herätti se, että sanomalehdet ja pahvipakkaukset laitetaan pelissä samaan laatikkoon. Kotona kun kummallekin materiaalille on oma keräyspaikkansa.

Lapsen kanssa voikin miettiä sitä, miten jätettä käsitellään juuri meidän kotonamme, missä oman kodin lähistön kierrätyspisteet sijaisevat ja minne mikäkin roska lajitellaan.

Pelin avulla tulevat luontevasti tutuiksi eri materiaalit. Mukana ovat roskalaatikot biojätteelle, papereille ja pahveille, lasille, metallille sekä muoville. Laatikot on merkitty kuvasymbolein sekä englanniksi kirjoittamalla.

Pelissä puhutaan englantia. Itse pelaamisen kannalta puheella ei ole niin kauheasti merkitystä. Lähinnä pelaajaa kehutaan hyvin tehdystä työstä tai pyydetään yrittämään uudelleen. Ohjeet näytetään puheen lisäksi kuvasymbolein. Puhe on englannin lisäksi mahdollista saada myös ruotsiksi. Tosin pelissä ei ole kielivalikkoa, vaan kieli määräytyy ilmeisesti pelilaitteen kieliasetusten mukaan.

Vaikka kieliasia on pikkuisten kannalta hieman harmillinen, pidin pelin tunnelmasta. Tarina etenee suoraviivaisesti mutta tarpeeksi verkkaisesti. Pelillä on myös selkeä alku ja (onnellinen) loppu. Plussaa on niin ikään sovelluksen tarjoama tärkeä sanoma. Kyseessä on todellinen maailmanpelastuspeli.

Ducklas: It’s Recycling Time! ei sisällä lisäostoja tai kolmannen osapuolen mainoksia. Myös kaikki ylimääräiset valikot ja napit on jätetty pois, joten pelin voi antaa huoletta pieniin käsiin.

VINKKI: Tämä ei ehkä ole paras pelivalinta auto- tai lentomatkan viihdykkeeksi. Roskien lajittelun opettamiseen se sen sijaan on mitä mainioin.

TUTTU UNIPELISTÄ: Pelin takana on ruotsalainen Fused Lizard, jonka sovelluksista olemme aiemmin testaneet ihanan unisovelluksen Captain Roo Roo’s Lullaby Dream Adventure.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Ducklas: It’s Recycling Time!Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *