Puhelin mukaan retkelle: Pelillinen bongaussovellus innostaa isot ja pienet luontoon

Testissä: Seek By iNaturalist

Puhelimen kameraa ja kuvantunnistustekniikkaa hyväkseen käyttävä Seek-sovellus kannustaa luontoretkille ehkä niitäkin perheenjäseniä, jotka tavallisesti pelailisivat mieluummin kotona kännykän kanssa.

Itse hankin tämän sovelluksen jo viime talvena, mutta lähimetsäni läpitunkeva pimeys ja luontokappaleiden haluttomuus tulla kuvatuiksi lannisti bongailun heti alkuunsa. Vaikka talven tunnistussato kohdallani näivettyikin pihamäntyyn ja keittöstä löytyneeseen tomaattiin, on alkanut kevät ollut lajien aarreaitta.

Seek By iNaturalist on ilmainen äppi, jonka tarkoituksena on saada tunnistetuksi ja ”kerätyksi” lähiluonnosta löytyviä kasveja ja eläimiä.

Palkkioksi löydöistään saa ansiomerkkejä ja mahdollisuuden edetä tasolta toiselle. Vapaan bongailun lisäksi Seek tarjoaa myös kuukausittaisia haasteita.

Käytännössä pelaaminen sujuu niin, että sovelluksessa avautuvalla kameranäkymällä osoitetaan kasvia ja laite tunnistaa kohteen sekä yrittää nimetä sen. Bongaukset kuvineen tallentuvat sovellukseen.

Testailin Seekiä keväisillä kävelyilläni kotini lähistöllä ja hyvin vaikutti toimivan. Ihan aina tunnistus ei onnistunut, mutta suurimalla osalla kerroista kyllä. Leskenlehti, mustikka ja västäräkki löytyivät nopeasti. Pian tuli innostus kerätä aina vain uusia lajeja.

Keräilyn lisäksi minua ilahdutti se, että tuntemattomampienkin kasvien nimet muistuivat sovelluksen ansiosta mieleen. Seekin avulla pystyy varsin asiantuvasti kertomaan lapsille, mikä mikäkin kasvi on.

Koska kyseessä ei ole erityisesti lastensovellus, ei Seekissä ole lapsilukkoja tai vaikkapa pikkulapsia erityisesti houkuttelevaa ulkoasua.

Sovelluksen luvataan kuitenkin olevan siinä mielessä lapsiturvallinen, ettei se kerää dataa kirjautumattomista käyttäjistä. Tilin luomalla vanhemmat bongailijat saavat sovellukseen lisää ominaisuuksia, muun muassa sosiaalisen aspektin, mutta tilin luominen ei ole välttämätöntä.

Lapsille suosittelenkin äppiä ihan vain sellaisenaan ilman kirjautumista.

Pienten kanssa Seekiä voi käyttää yhdessä ja kouluikäisille tämä sopii omaankin luuriin ulkoilujen piristykseksi. Lukutaitoinen lapsi saa sovelluksesta paljon irti jo ihan vain siksi, että kasvien ja eläinten nimet selviävät niitä kuvatessa.

Sovellus on hyvällä tavalla koukuttava, ja jos innostusta vain riittää, oppimiselta on aika mahdotonta välttyä.

Itse saattaisin tarjoilla tätä nuorimmaisille ”tosielämän Pokémon Go -pelinä”. Tiedä sitten, menisikö läpi, mutta ties vaikka bongauskärpänen puraisisi!

Voit hankkia sovellukset iOS-laitteellesi tästä: Seek By iNaturalist
Androidille se löytyy täältä: Seek By iNaturalistKategoriat:7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, Ilmaiset, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset, Vinkkipankki

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *