Kuinka saada lapsi innostumaan oppimispeleistä, kun tarjolla on niin paljon helppoa viihdettä?

Sovelluskaupat ja netti ovat täynnä houkuttelevaa aivot vapaalle -viihdettä. Rentoutumiselle on toki paikkansa, mutta välillä lapset olisi kiva saada innostumaan myös ”järkevästä” tabletti- ja kännykkätekemisestä. 

Yksi nykyajan tärkeä taito on nimittäin oppia hallitsemaan ruutujen äärellä vietetyn ajan määrää ja etenkin sen laatua. Yksi keino opettaa näitä taitoja lapselle, on esitellä erilaisia tapoja käyttää älylaitteita viihteen lisäksi myös hyödyksi.

Lue myös: Viisautta tabletissa – Voiko kännykkäpeli todella opettaa lasta?

Olenkin usein harmitellut, että vaikka on olemassa tosi paljon mainioita oppimispelejä, tulee silti helposti valittua mieluummin jokin viihdepeli tai videoiden katselu. Oppimispelit kun vaativat enemmän pinnistelyä ja vaivannäköä, niin lapsilta kuin aikuisiltakin.

 

Kokosin muutaman vinkin, joiden avulla lasta voi innostaa oppimissisällön pariin:

 

❤️ Valitse jotain, mistä lapsi tykkää! Aloittaa kannattaa tietysti jostakin hauskasta oppimissovelluksesta. Niitä löytyy tästä linkistä!

 

🥇 Lähde mukaan pelaamaan! Kun aikuinen pelaa lapsen kanssa yhdessä tai vain seuraa peliä vierestä, lapsi jaksaa usein keskittyä paremmin. Vanhemman kannustus ja kiinnostus motivoivat! Jotkut lapset tykkäävät myös kilpailla aikuisen kanssa vaikkapa matikkapelin pisteistä.

 

📚 Valitse tarkasti, kun siihen on vielä mahdollisuus! Pienen lapsen tablettiin kannattaa alun perinkin valikoida pelejä, jotka ovat vanhemman mielestä järkeviä. Valikoimaa voi myös vaihdella silloin tällöin ja palata myöhemmin taas vanhojen suosikkien pariin, jotta uutuudenviehätys säilyisi mahdollisimman pitkään.

 

🏆Keskustelkaa! Isomman lapsen kanssa voi keskustelemalla sopia sopivasta määrästä eri sisältöjä. Yhdessä sovitut säännöt, lapselle itselleen sopivien tavoitteiden asettaminen ja pieni palkitseminenkin motivoivat järkevyyksien pariin paremmin kuin ylhäältä annetut määräykset.

 

🎮 Tekninen rajaaminen. Erilaisten ruutuaikasovellusten sekä laitteen omien asetusten avulla on mahdollista teknisesti rajata, mitä sovelluksia lapsi saa milloinkin käyttää. Tekninen rajaaminen sopii erityisesti sellaisiin tilanteisiin, joissa vanhempi ei syystä tai toisesta voi itse valvoa laitteen käyttöä.

Ennen kovin ankaraa teknistä rajaamista aloittaisin itse kuitenkin esimerkin näyttämisestä ja keskustelusta.

 

Lue myös: Carrots&Cake on ruutuaikasovellus, joka ohjaa lapset oppimispelien äärelleKategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , , , , , ,

1 vastaus

  1. Lapsen ollessaan hyvin pieni käytin teknistä rajoittamista – puhelimen omaa Kids-tilaa, josta ei ole pääsyä nettiin, asetuksiin tai muuhun sisältöön. Mutta isomman lapsen kanssa kannattaa ilman muuta keskustella säännöistä ja nettiturvallisuudesta, koska pääsyä peleistä muuhun sisältöön ei pysty valvomaan sataprosenttisesti: koko ajan ja kaikilla laitteilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *