Snapchatin sijaintitiedot saattavat paljastaa lapsen kotiosoitteen vieraille

Snapchat

Mitä sovelluksia koululaisesi kännykästä löytyy? Jos et ole varma, kysäise ja vilkaiskaa samalla yhdessä, että äppien asetukset ovat kunnossa.

Monet sosiaaliset median palvelut pyytävät oikeutta käyttäjän henkilökohtaisiin tietoihin kuten puhelimen yhteystietolistaan tai sijaintiin. Kaikkia pyydettyjä tietoja ei ole kuitenkaan pakko klikkailla hyväksytyiksi, jotta sovellusta voisi käyttää.

Asia tuli mieleeni, kun kirjauduin Snapchattiin. Lapseni halusi ko. palveluun ja minä taas halusin tutustua siihen samalla itse. Yllätyin, miten äppi pyysi oikeuksia yhteystietoihini, kuviini ja sijaintiini uudelleen ja uudelleen ihan joka välissä, vaikka olin evännyt pääsyn näihin tietoihin äpiltä jo heti alkuunsa.

Paine hyväksyä pyynnöt oli suuri aikuisellekin, saati somen käyttöä vasta harjoittelevalle nuorelle.

Snäpin käytössä pääsee mainiosti alkuun ihan vain pelkän kameran käyttöoikeuden sovellukselle antamalla. Kaikkea muuta kannattaa itse rauhassa harkita.

Lapsen (tai omienkaan) sijaintitietojen jakamista Snäpissä tai missään somessa kannattaa pohtia erityisesti.

Snapchat pyytää käyttäjiensä sijaintitietoja sinällään ihan hauskan karttaominaisuutensa takia.

Snäpissä näkee Snap Map -kartalla ihan talon tarkkuudella, missä omat sijaintitietonsa jakaneet kaverit juuri sillä hetkellä oleskelevat. Kaverit voivat näin nähdä, missä toiset liikkuvat ja itsekin pääsee jakamaan muille tietoa omista menoistaan. Kavereiden tapaaminen helpottuu ja onhan sitä karttaa hauska katsella myös ihan muuten vain.

Toisaalta, jos sijaintitietojen jakamistilaa pitää päällä koko ajan, ei lapsen kotiosoitetta ole vaikea arvata. Myös arkiset vakireitit paljastuvat muille käyttäjille helposti. Ja tähän yhtälöön kun lisää pahantahtoisen kontaktilistalle pujahtaneen netti”kaverin”, ei lopputulos ole välttämättä kiva.

Lue myös: Näin tarkastat iPhoneltasi, mitä sovellukset vaivihkaa puuhaavat

Kokemukseni mukaan ihan kaikki sosiaaliset mediat, FB, IG, TikTok jne. ovat todella ahneita rohmuamaan asiakkaidensa käyttäjätietoja. Eikä näissä äpeissä ole tietenkään tarjolla mitään lapsimodea, vaan säännöt ovat samat kaikille oli käyttäjä iältään sitten 13 tai 30.

Omasta mielestäni olisi tietysti aina parempi, jos sijaintitetoja tai muitakaan henkilökohtaisuuksia ei jaettaisi netissä ollenkaan, mutta ymmärrän kyllä lapsosten halua kertoa tekemisistään kavereille. Oman perheen säännöt asian suhteen vaativat siis pohdintaa ja keskusteluja.

Lasten kanssa pitäisi aina toisinaan käydä äppien asetukset yhdessä läpi. Vähintään kannattaa opetella snäppäävän nuoren kanssa se, miten oma sijainti klikataan pois päältä, jos sitä ei tarvitse juuri sillä hetkellä muille kertoa.

Sijaintitietoa voi venkslata päälle ja pois helposti niin usein kuin tarve vaatii.

 

Näin nappaat Snäpissä sijaintitiedot pois päältä:

1. Valitse alareunan näkymästä karttanäkymä.

2. Klikkaa oikean yläkulman hammasrattaasta itsesi asetuksiin.

3. Laita sijaintitietojen jakaminen pois päältä.

4. Siirryt puhelimesi asetuksiin ja voit sieltä määritellä, miten käyttäjän tietoja jaetaan Snäpin kanssa.Kategoriat:Sovellukset, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *