Lastenpelien tietoturva: Näin tarkastat iPhoneltasi, mitä sovellukset vaivihkaa puuhaavat

iPhonen ja iPadin käyttäjät voivat seurata käyttämiensä sovellusten toimintaa laitteen asetusten kautta.

Sovellusten tietoturva on taas viime aikoina ollut paljon esillä. Erityisesti on puhuttu TikTokin tietoturvaongelmista ja epämääräisistä tavoista käsitellä ihmisten yksityisiä tietoja, mutta kyllä muidenkin palveluiden suhteen kannattaa aina hieman tarkkana olla.

Algoritmit tietävät meistä nimittäin enemmän kuin osaamme edes aavistaa, ja ihmisten henkilökohtainen tieto on yrityksille rahanarvoista omaisuutta. Tästä syystä lastenpelien tietoturva on erityisen tärkeää.

Tavallisen käyttäjän on todella vaikea selvittää, mitä tietoja sovellukset ja nettipalvelut meistä keräävät ja miten kännyköissämme käyttäytyvät. Valvontaa ja lainsäädäntöä tarvitaan, mutta jotain voimme tehdä toki itsekin.

Lapselle peliä ladatessa kannattaa aina tarkistaa sovelluskaupan tekstistä, mitä pelin julkaisija tiedonkeruusta ja sen käytöstä kertoo. Monet lastenpelifirmat ilmoittavat, etteivät ne kerää käyttäjistään mitään tietoa ja hyvä niin.

Pienet lapset eivät tarvitse algoritmeihin perustuvaa kohdennettua mainontaa eikä heidän tietojaan pidä kerätä muutenkaan mihinkään kaupallisiin tarkoituksiin.

 

Lue myös: Mitä tietoja kännykkäsovellus lapsesta kerää? 5 asiaa, jotka kannattaa tietää

 

Lastenpelien tietosuoja

Asetusten tietosuoja-kohdasta pääsee katsomaan äppien toimintaa.

Sovelluskaupan tekstien lukemisen lisäksi ainakin Applen laitteiden käyttäjät voivat myös konkreettisesti seurata iPhoneistaan tai iPadeistaan äppien toimintaa. Kännykän asetuksista voi esimerkiksi tarkistaa, mitkä sovellukset käyttävät laitteen mikrofonia, yhteystietoja tai kameraa sekä mille nettisivuille sovellus ottaa yhteyttä, kun käyttäjä avaa sen iPhonellaan.

Tietojen säännöllinen tarkistaminen varsinkin lasten käyttämiltä laitteilta tuo mielenrauhaa sekä uutta tietoa sovelluksista.

Itse esimerkiksi panin viime keväänä merkille, että turvallisina ja lapsiystävällisinä pitämäni Toca Bocan Life-sovellukset ottivat lapsen pelisession aikana yhteyttä paitsi Googlen ja Yahoon sivuille, myös kiinalaiseen Baiduun.

Asiasta Toca Bocalta kysyessäni sain melko epäselviä selityksiä pelien nettiyhteyksien ja kiinalaisen palomuurin testaamisesta. Viestinvaihdon päätteeksi Baidu-yhteys luvattiin kuitenkin poistaa seuraavien päivitysten yhteydessä.

Tätä kirjoittaessani näyttäisi siltä, että Toca Life World ei enää yhdistä Baidun sivuille, mutta jotkin muut Life-sarjan peleistä tekevät niin edelleen. Yahoo ja Google toimivat ”yhteyksien testaajina” myös World-pelissä edelleen.

Koska en ole tietoturva-asiantuntija, en osaa sanoa, kuinka riskialtista tällainen nettisivujen pingaaminen on, mutta vähintään epäilyttävältä se tuntui. Suurin osa lastenpeleistä ei nimittäin tarvitse nettiyhteyksiensä testaamiseen kiinalaisia nettisivuja eikä edes sitä Googlea.

Tämän tiedän siksi, että olen viimeisien kuukausien aikana seuraillut sitä, mitä lastenpelit kännykälläni puuhaavat.

 

Jos käytät Applen laitteita, voit tarkistaa appien tietoturvaraportin näin:

1. Mene asetuksiin ja etsi ja napauta kohtaa ”Tietosuoja”.
2. Selaa sivun loppuun, sieltä löytyy ”Appien tietosuojaraportti”. Napauta tietosuojaraportointi päälle, ja palaa myöhemmin katsomaan, mitä raportti pitää sisällään.
3. ”Tietojen ja tunnistimien käyttö” -kohdasta voit klikkailla sovelluksia ja tarkistaa, mitä puhelimesi toimintoja ne ovat käyttäneet. (Esim. kamera ja yhteystiedot).
4. ”Appien verkkotoiminta” taas kertoo, mille sivuille kännykkääsi ladattu sovellus on ottanut käytön aikana yhteyttä. (TikTok ja Facebook voivat olla avartavia tsekata, sillä lista on melkoinen!)

 

Joidenkin sovellusten nettitoiminta on todella aktiivista.

 

Mitä raportista sitten löytyy?

Yhden jos toisen some- ja mediapalvelun takaa paljastuu hengästyttävä määrä sivuja, joille surffailustani on kerätty algoritmeille materiaaleja. Tämä ei ole kivaa, mutta odotettavaa kyllä.

Lastenpelit sen sijaan ovat pääosin sitä mitä lupaavatkin olla. Omassa kännykässäni näkyy esimerkiksi, että Pikku Kakkosen sovellus on käyttänyt puhelimeni kameraa. Tämä on ihan ok, koska pelasin sovelluksessa valokuvauspeliä.

Jos kameraa olisi käyttänyt jokin muu äppi, pitäisi alkaa pohtia, miksi näin on tapahtunut. Lupa kameran käyttöön kannatta antaa vain niille sovelluksille, joissa kameraa tarvitaan.

Lastenpelien tietoturva

Yleensä asioihin löytyy looginen syy kuten tuossa Pikku Kakkosen tapauksessa. Joskus asia taas jää käyttäjälle hämäräksi, kuten Toca Bocan kohdalla kävi. Tällöin voi itse tehdä ratkaisun, haluaako sovellusta enää kännykässään pitää tai pitäisikö vaikkapa kysyä aiheesta tekijöiltä lisätietoja.

Asialliset lastenpelifirmat vastaavat useimmiten mielellään ja nopeasti vanhempien lähettämiin kysymyksiin.

Ajatuksen tai parin uhraaminen asialle aina silloin tällöin ei siis tee pahaa. Omasta datastaan ja varsinkin lasten tiedoista kannattaa pitää huolta, eikä ainakaan vahingossa jakaa turhaa tietoa satunnaisille yrityksille.Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:

  1. Harmi, ilmeisesti Androidilla tällaista toimintoa ei ole vielä käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *