Näin rajoitat lapsen peliaikaa reilusti ja vähemmällä riitelyllä

peliajan rajoittaminen

Pelaaminen on mahtavaa, mutta joskus on vain pakko lopettaa tai ainakin pitää kunnon tauko. On näet nukuttava, syötävä, käytävä koulua ja sen semmoista. 

Vanhempina meillä on velvollisuus pitää huolta lasten hyvinvoinnista ja siitä, että rutiinit sujuvat. Peliajan rajoittaminen on siis välttämätöntä, eikä se ole aina ihan helppoa. Vanhemman ja lapsen näkemykset sopivista ruutuajoista eivät nimittäin aina kohtaa.

Tarvitaan keskustelua ja mielestäni myös lempeää ja ymmärtäväistä otetta peliajan rajoittamiseen.

Lue myös: Lapsellani ei ole ruutuaikaa – Tarkoitus on opetella rajoittamista itse

Pelaamisen lopettaminen sujuu vähemmällä riitelyllä, jos asiasta kertoo lapselle reilusti ja siirtymää ennakoiden. Lapselle tärkeää peliä on hyvä kunnioittaa. Ethän itsekään tykkäisi, jos joku nappaisi telkkarista virrat pois kymmenen minuutti ennen leffan loppua!

 

Peliajan loppumisesta voi kertoa lapselle vaikkapa näin: 

  • Sinulla on aikaa vielä yhteen kierrokseen. 
  • Voit pelata rauhassa tämän kentän loppuun. 
  • Vartti peliaikaa jäljellä. Ei kannata aloittaa enää mitään uutta. 
  • Kun pelissä tulee yö, on hyvä hetki lopettaa.

Lapsen pelaamien pelien tuntemisesta on hyötyä, jotta on helpompi antaa juuri omalle muksulle sopiva konkreettinen tieto siitä, mitä ehtii vielä tehdä. Peleistä kannattaa siis kysellä lapselta itseltään ja joskus myös seurata pelaamista vierestä. Näin peliajan rajoittaminen on paljon helpompaa.

Itse olen oppinut esimerkiksi, ettei Fortnitessa kannata aloittaa uutta peliä, jos aikataulu on tosi tiukka. Yksi peli kestää nimittäin 20 minuuttia, eikä kierrosta ole helppo lopettaa kesken varsinkaan, jos pelaa kavereiden kanssa yhdessä. Lapsi vain harmistuu ja niin tekevät myös pelikaverit.

Lue myös: Mikä ihmeen pelikasvatus? – Näin tuet lastasi pelien maailmassa

Sellaiset pelit, jotka voi tallettaa ja jatkaa samasta kohtaa seuraavalla kerralla, tarvitsevat sen sijaan erilaisen lopettamisen hetken.

Ja jos ei osaa kertoa lapselle mitään järkevää lopettamisen paikkaa, voi aina kysäistä, kauanko pelin lopetteluun juuri nyt tarvittaisiin vielä aikaa.Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

1 vastaus

  1. Kiitos mainioista vinkeistä! Nykylapsille koneella pelaaminen on niin tärkeä, että siihen pitää suhtautua aikuisenkin hyvin hellävaraisesti. Järkevää ajankäyttöä pelaamisessa pitää opetella juuri näin, vanhemman johdonmukaisella opastuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *