Millainen on hyvä lasten mobiilipeli?

Lukuisten sovelluskokeilujen jälkeen olen oppinut nopeaksi poistajaksi. Koska laitteilla on vain rajallinen määrä talletustilaa, saa tuorekin lataus deletestä, jos sisältö ei minua kasvattajana miellytä.

Ihan erityisen tarkka olen siitä, että alle kouluikäisen lapseni käyttöön antamani sovellukset ovat laadukkaita ja turvallisia, siksi testaan pelin aina ensin itse ja annan vasta sen sitten lapsen käsiin.

Alla muutama kriteeri, joiden avulla yleensä arvioin, oliko peli hyvä hankinta pienelle lapselle.

 

Sen pitää olla suomeksi tai muuten ymmärrettävissä

Ensimmäinen kriteeri peliä valitessa on tietenkin se, että lapsi ymmärtää sitä. Ellei lapsi osaa englantia, kapenee valinnanvara huomattavasti. Lapsille suunnattuja pelejä on nimittäin sovelluskaupoissa rajattomasti, mutta valitettavasti kielimuuri estää kovin usein pelaamisen.

Vaikka globaaleilla markkinoilla englanti on se peruskieli eikä monia aikuisten älypuhelinsovelluksia ole edes tarvetta kääntää kaikille mahdollisille kielille, on pikkulapsille suunnattujen sovellusten hyvä olla saatavilla lapsen omalla äidinkielellä. Valitettavasti suomi ei useinkaan ole se ensimmäinen kieli, jolle peli käännetään.

Moni pelintekijä on kiertänyt työlään käännösrumban laittamalla peliinsä vain vähän puhetta. Esimerkiksi suosittu Toca Boca on julkaissut kymmeniä erilaisia sovelluksia, joissa hahmot vain ääntelevät, urahtelevat ja murahtelevat. Tämäkin toimii ihan hyvin, vaikka ilahdunkin aina, jos voin hankkia suomea puhuvan pelin.

Tietysti joistain peleistä voi oppia vahingossa leikin lomassa englantia, mikä on aina kiva juttu, mutta parasta on, jos peli tukee lapsen oman äidinkielen kehitystä.

 

Ei yllätysmaksuja eikä vahinko-ostoja

Toinen todella tärkeä kriteeri on se, ettei alle kouluikäisen käyttämissä sovelluksissa ole pelin sisäisiä ostoja. Free to play -pelit, jotka saa ladata ilmaiseksi mutta joissa etenemiseen saattaa tarvita rahaa, ovat toki käteviä pelin kokeiluun ensin ilmaiseksi, mutta vain isommille.

Lapsilla ei ole luottokorttia eikä yleensä edes rahaa, eivätkä he tee ostopäätöksiä. On väärin houkutella pikkulasta etenemään pelissä maksamalla. Sellaisesta tulee vain poru. Jotkut pelit voivat näyttää söpöine hahmoineen lapsille sopivilta, mutta olla silti suunnattu vanhemmille.

Lue myös: Tiedä, mitä lapsesi pelaa – Mistä pelintekijät saavat rahansa?

Mainokset eivät ole kivoja

Varsinkin ilmaispeleissä on usein mainoksia. Joskus lapsi tökkää sormensa vahingossa pelinsisäiseen mainokseen ja joutuu pois pelistä satunnaiselle nettisivulle, joka saattaa vieläpä sisältää aikuisille suunnattua matskua.

Joskus peli on pitänyt poistaa iPhonesta itkun saattelemana, koska lapsen yrittäessä pelata, on hän jatkuvasti tökkinyt itsensä vahingossa mainossivulle. Tosi ärsyttävää. Ei sellaisilla peleillä mitään tee, vaikka olisivat kuinka hyviä muuten.

Ylipäätään maksan mieluummin pelistä muutaman euron kuin annan lapsen katsella ilmaispelien mainoksia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa lasten silmille sopimattomia.

Hyviä, mainoksettomia ilmaispelejä olen listannut tänne.

Aivot pois narikasta

No, ei joka pelin nyt suorastaan opettavainen tarvitse olla, mutta ei sellaisesta haittaakaan ole. Tarjolla on lukuisia pelejä, jotka opettavat vaikkapa koodausta, lukemista tai matikkaa. Viihdepelien lisäksi lapsen laitteelle kannattaakin ladata aina pari oppimispeliä.

 

Yksinkertainen on paras

Eihän sitä peliä jaksa pelata, jos sitä ei osata käyttää. Käyttöliittymän täytyy siis olla sellainen, että kolmevuotiaskin osaa pyöritellä sitä tahtonsa mukaan vähintäänkin sen jälkeen, kun aikuinen on pelin idean kertaalleen näyttänyt.

Lapsille sopivaa!

Sanomattakin on selvää, että pelin tulee olla lapsille sopiva. Ei siis seksistisiä hahmoja, väkivaltaa tai muita roisiuksia. Kovin kamaliin rikkeisiin tällä saralla en kyllä ole törmännytkään. Hyvin kilttejä mobiilipelejä nuo tuntuvat lapsille tekevän, ja App Storekin ainakin lupaa syynätä lastenosastonsa sisällön tarkasti ennen tuotteiden myyntiin päästämistä.

 

Lue myös:

Kaikki lastenpeleiltä näyttävät sovellukset eivät sovi lapsille

Pikaohje: Näin teet iPadista lapsiturvallisenKategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *