Iloiset eläimet on vauvojen oma sovellus

Vauvojen ei tarvitse osata pelata, mutta jos alle yksivuotiaalle haluaa näyttää kännykkää tai tablettia, täytyy sisällön olla ehdottoman vauvaystävällistä.

Onni ja Ilona: Iloiset eläimet on kotimainen, iPadilla ja iPhonella toimiva vauvojen oma sovellus. Kyseessä on digitaalinen lelu, joka on suunniteltu nimeomaan vauvoja varten.

Onni ja Ilona -brändi on sovelluksen lisäksi tuttu myös esimerkiksi vauvojen katselukorteista.

img_2805

Sovelluksessa on 12 kuvaa eläimistä, jotka liikkuvat ja ääntelevä ruutua tökätessä. Mukaan on valikoitu erityisesti vauvoja kiinnostavia kuvioita, esimerkiksi hymyileviä kasvoja. Kehittäjän mukaan huomioon on kuvia suunnitellessa otettu myös se, että vauvojen näkö on heikompi kuin aikuisilla ja kuvien täytyy siksi olla selkeitä ja erottua hyvin taustastaan.

Söpö ja värikäs Iloiset eläimet on itse asiassa hyvin samanlainen kuin vauvoille tarkoitetut kirjat tai katselukuvat.

Itselleni sovelluksesta tuli mieleen se neuvolasta aikoinaan saatu puna-keltainen paperinen hymynaamakuva, jota Testitenava, 6, pällisteli vauvana aivan hurmioituneena. Olisipa ollut hienoa, jos senkin olisi saanut tökkäämällä liikkumaan ja ääntelemään!

Koska Testitenava on menettänyt kiinnostuksensa katselukuviin jo vuosia sitten, annoin Iloiset eläimet -sovelluksen tuttavapiiriini kuuluvan seitsenkuisen Testivauvan käsiin. Tai oikeammin Testivauvan äidin käsiin, sillä vauvat ja digilaitteet eivät tietenkään kuulu yhteen ilman aikuista.

img_2803Testivauva kiinnostui sovelluksesta oitis, ja kuvien joukosta löytyi oma suosikkikin, vinhaa vauhtia lentävät mehiläiset. Vauva jaksoi keskittyä katseluun vain pienen hetken, mutta äidin mukaan kuvakirjojen kanssa keskittyminen herpaantuu yleensä vieläkin nopeammin eikä tarkoitus toki olekaan pelailla pitkiä aikoja kerrallaan.

Ruudun hamuilua ehti parilla testikerralla tapahtua, vaikka pääasiassa vauva halusikin napata pelilaitteena käytetyn iPhonen äidiltään ja tunkea sen suuhunsa. Tekniikka ei muutenkaan ollut ihan hallussa. Vauva näet koetti tökkimisen sijaan tarttua ruudulla näkyviin asioihin kuin leluihin – luultavasti työntääkseen ne suuhunsa.

img_2804

Testivauvan äiti piti sovelluksesta. Se oli hänen mielestään hauska ja toi vaihtelua kirjojen katseluun, mitä harrastetaan Testivauvan perheessä paljon. Sovellusta kokeillaan äidin mukaan todennäköisesti uudestaankin, sillä vauva selvästi ilahtui siitä.

Vauvasovelluksen hyvä puoli on, että sitä katselemalla ja koskettamalla pieninkin lapsi voi saa onnistumisen kokemuksia. Kuolakäpälän kun vain länttää ruudulle, niin heti lähtee mehiläinen lentoon tai pingviini keikkumaan. Tarkkuuta tai hienomotoriikan hallintaa ei tarvita. Ja toki kuvia voi ihan vain katsella koskettamattakin, tai antaa vanhemman hoitaa tökkimishommat.

img_2802

Mielestäni tällainen digitaalinen lelu on vauvaperheille ihan testaamisen arvoinen juttu. Tämä kulkee luultavasti kirjoja ja leluja varmemmin matkassakin mukana ja antaa aikuiselle mahdollisuuden viihdyttää lasta hetken yllättävissäkin tilanteissa.

Kun kännykästä löytyy vauvasovellus, ei vauvalle ainakaan tule matelevassa ruuhkabussissa hätäpäissään näytettyä YouTubea tai muuta haitallista nettisisältöä.

Iloiset eläimet -sovelluksen saa ladata ilmaiseksi. Ilmaisversiossa on valmiina pöllö, mehiläinen ja leppäkerttu. Loput eläinkuvat saa käyttöönsä lunastamalla täysversion 3,99 eurolla.

Katso esittelyvideo!

VINKKI: Sovellusta on tarkoitus katsella aina yhdessä vanhemman kanssa. Yksin pientä lasta ei pidä minkään laitteen kanssa jättää. Kuvissa näkyviä asioita kannattaa sanoittaa vauvalle samalla tavalla kuin mitä tahansa kuvakirjaa katsellessa.

Voit hankkia sovellukset iOS-laitteellesi tästä: Onni ja Ilona: Iloiset eläimet

 

Lue myös: Oppiiko se ollenkaan puhumaan – pohdintaa taaperoista ja älylaitteistaKategoriat:0-1-vuotiaille, 1–2-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset, Vauvat

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *