Näin järjestät lastenkutsuille älyajan aarrejahdin

Älylaitteen avulla voit luoda vaihtelua keväisiin ulkoiluhetkiin. Moderni aarrejahti kännykän tai tabletin kameraa hyödyntämällä on hauska ja lapset liikkumaan kannustava leikki.

Aarrejahdissa lapset etsivät pelialueelta etukäteen määriteltyjä asioita ja kuvaavat ne. Ideaa on helppo hyödyntää myös vaikka lastenkutsuilla.

img_0033

Tarvitaan vain tarpeeksi suuri alue, mielikuvitusta ja kamera

Paikka

Pelialue on hyvä määritellä selkeästi. Piha tai puisto on metsää parempi paikka, sillä kompastumis- ja eksymisvaara on pienempi. Jos pelaajat eivät ole kovia ryntäilemään, on metsässäkin toki paljon kuvattavaa. Leikin voi laittaa pystyyn jossain erityisessä retkikohteessakin kuten Korkeasaaressa. Ja tietysti pelata voi myös sisätiloissa.

Lista kuvattavista asioista

Kuvauskohteet riippuvat kuvauspaikasta. Ne voivat olla eläimiä, kasveja tai mitä tahansa esineitä. Tai sitten luovuutta voi koetella enemmän tyyliin ”kuvaa viisi keltaista/isoa/kaunista/hyödyllistä asiaa”.

Jos pelaajat osaavat jo lukea, voi heille jakaa kaikki kuvausaiheet yhdellä kertaa lapulla. Paperille voi myös piirtää lukutaidottomia varten kuvat halutuista kuvauskohteista. Tai sitten vanhempi voi vain kertoa uuden aiheen pelaajalle aina, kun edellinen rasti on suoritettu.

Pelin säännöt

Ennen pelin aloitusta tarvitaan säännöt. Muodostetaanko pelaajista joukkueet vai pelaako kukin lapsi itsenäisesti? Tähän vaikuttaa paitsi pelaajien myös saatavilla olevien kameroiden määrä. (Osallistuahan voi älylaitteen lisäksi tietysti myös tavallisella digikameralla!)

Entä otetaanko aikaa? Vai odotetaanko vain, että kaikki ovat valmiita? Saako juosta vai pitääkö ottaa rauhallisesti? Jos mukana on hyvin eri-ikäisiä pelaajia, muita vastaan kilpailu voi tuntua epäreilulta.

Lopuksi

Pelin päätteeksi ihastellaan kuvia ja jaetaan pieniä palkintoja. Palkita voi nopeimman lisäksi myös esimerkiksi kauneimman, hauskimman tai kekseliäimmän otoksen napanneet. Jos pelin järjestää kutsuilla onginnan sijaan, voi kaikille jakaa luontevasti pienen osallistumispalkinnon.

img_0089

”Eläin.”

Testasin ja huomasin

  • En lähtisi järjestämään aarrejahtia hirveän isolle porukalle alle eskari-ikäisiä. Riski laitteiden putoiluun ja muuhunkin törmäilyyn on liian suuri. Nyrkkisääntö on, että mitä pienemmät natiaiset, sitä pienempi porukka ja pienempi alue.
  • Aarrejahdin voi järjestää ihan vain yhdellekin lapselle! Itse asiassa se on maailman helpoin idea ”mulla ei ole mitään tekemistä”-tilanteisiin.
  • Koska tehtävistä voi tehdä kuinka haastavia vain, innostuvat leikistä pienten lisäksi koululaisetkin. Heillä on usein jo oma kännykkäkin, joten pelivälineitä ei tarvitse haalia ympäri naapuristoa. Myös pelialue voi koululaisten kanssa olla laajempi.
  • Tehtävistä kannattaa tehdä tarpeeksi vaikeita tai sitten niitä tarvitaan paljon. Testikerralla meillä oli kaksitoista tehtävää ja peli oli silti ohi noin kymmenessä minuutissa. (Noh, ehkä ”jotain vihreää” oli pihalla leikkiessä turhan helppo rasti.


Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *