Mölisevät kaverini, Hiili, Rikki ja Argon – alkuaineet tutuiksi pelaten

Toca Lab: Elements -pelissä opiskellaan alkuaineiden jaksollista järjestelmää. Kuulostaa äkkiseltään ehkä vaikealta, mutta koska kyseessä on Toca Bocan peli, ollaan kaukana vakavasta.

Pelissä pienen tieteilijän on tarkoitus kerätä laboratoriokokeita tehden kaikki alkuaineet, jotka on pelissä kuvattu hassuina persoonallisina öttiäisinä.

Toca Lab elements

Aluksi plakkarissa on vain yksi ötökkä. Sille sitten aletaan tehdä temppuja. Alkuaineita jäädytetään, käristetään ja keitellään ja sitten katsotaan, mitä tapahtuu.

Joskus öttiäisestä tulee magneettinen, joskus syntyy uusi alkuaine. Kukin öttiäinen on omanlaisensa. Lapsi saa itse testailla, onko kyseessä esimerkiksi kova vai pehmeä, painava vai kevyt alkuaine.

Nelivuotias pelaaja ei tajunnut pelin aluksi alkuaineista tietenkään hölkäsen pöläystä, mutta örkkien keräily oli hauskaa ja laboratoriossa työskentely sujui helposti.

Testattava alkuaine hengailee vain pöydällä, ja eri työvaiheisiin voi ryhtyä hyllyillä olevia työvälineitä tökkäämällä. Punainen ja vihreä nuoli kertovat, koska ötökkää on vatkattu laitteissa tarpeeksi.

Toca Lab elements

Lapsen mielestä hauskinta oli pelin keräilyaspekti. Leikkiin saattaa kyllästyä, mutta siihen on hauska palata, koska alkuaineita riittää kerättäväksi: Kaikki 118.

Toca Labissa ei ole puhetta, vaan pelkkää ääntelyä. Öttiäiset vinkaisevat tai örähtävät jotain oman kemiallisen merkkinsä suuntaista, kun niitä tökkää. Alkuaine numero 49, Indium (In) esimerkiksi vinkuu ”iiiin”. Hassua (ja vähän rasittavaa).

Vaikka pääasia tietysti on leikki, voi tästä ehkä jotakin oppiakin. Ainakin sen, että on ylipäätään olemassa jotain sellaista kuin alkuaineet. Pelin parissa viihtyy ainakin 4-vuotias, mutta on siitä varmasti iloa vielä pari vuotta vanhemmallekin.

Äidille pelistä oli sivistävää hyötyä. Alkuaineita tuli näet kerrattua Wikipediasta lunttaamalla, koska lapsi kyseli koko ajan, mikä kenenkin ”ukon” nimi on.

Peli kilpaili vuonna 2014 eurooppalaista digiosaamista esittelevässä The People’s Lovie Awardissa. Se oli ehdolla mobiilisovellusten Kids & family -sarjassa.

Testasin pelin uudelleen elokuussa 2023: Suhteellisesta iäkkyydestään huolimatta sovellus toimii hienosti edelleen, ja sitä on jopa paranneltu sitten alkuperäisen julkaisun! Keräsin kaikki alkuaineet yhden iltapäivän aikana eikä eteen tullut bugeja tai muutakaan erikoista. Käytössä iPhone ja uusin iOS.

Peli ei sisällä lisäostoja tai kolmansien osapuolien mainoksia.

Kysymyksiä, joihin voit joutua vastaamaan:

• Mikä on alkuaine?
• 
Ai onks toi kadmium? Tuleeks sille paha olo, jos sen laittaa kieputtimeen?

Peli löytyy nykyisin ainoastaan Toca Bocan kuukausimaksullisesta Piknik-kokonaisuudesta, jossa on muitakin sarjan pelejä.Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *