Miksi lastenpelissä ei saisi olla mainoksia? Näkeehän lapsi mainoksia telkkaristakin

ipad ja iphone, joissa kuvat Mikko Mallikas - Sago Mini -peleistä.

Hyvässä lastenpelissä ei ole mainoksia.

Kun arvioin Viihdevintiöt-blogiini lastenpelejä, mainitsen usein, ettei sovellus sisällä kolmannen osapuolen mainoksia. Mutta miksi peleissä ei saisi olla mainoksia? Katselevathan lapset mainoksia tv.n lastenohjelmien väleissäkin.

Ensinnäkin, en ole mikään lapsille suunnattujen mainosten ystävä ylipäätään ja soisin lasten katselevan myös lastenohjelmansa ilman kaupallisia tiedotteita. Mobiilipelien ja sovellusten mainokset ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia kuin perinteiset telkkarimainokset. Myös mediat itsessään ovat erilaisia.

 

Medioissa on eroja

  • Tärkein ero mobiilipelissä ja tv:ssä nähdyn mainoksen välillä on se, että telkkarimainos ei johda nettiin. Pelissä näkyvää mainosvideota klikkaamalla joutuu useimmiten mainostajan nettisivulle ja siitä eteenpäin ties minne päin verkkoa. Mainoksen sulkeva ruksi on ruudun ylälaidassa usein niin pieni ja huomaamaton, että takaisin leikkimään haluava lapsi joutuu pelistä pois usein ihan vahingossa.
  • Lisäksi telkkarissa joku on tarkistanut sen, millaisia mainoksia lastenohjelmien yhteydessä näytetään. Sovelluksissa on villimpi meno. Olen nähnyt lapsille muuten sisältönsä ja ikärajansa puolesta sopivan sovelluksen yhteydessä K18-matskua niiden tavallisimpien ruokakauppojen ja puhelinoperaattorien mainosten lisäksi. 

  • Pelaaminen on intensiivisempää kuin katselu. Lapsen aktiivinen leikki voi keskeytyä täysin odottamatta ruudulle ilmestyvän mainosvideon takia. Vähän kuin joku tunkisi väkisin suurta lelukuvastoa naamalle kesken Lego-rakentamisen. Kyllä siinä keskittyminen herpaantuu.

 

Ulkopuolisten mainosvideoiden lisäksi lastenpeleissä voi olla sovelluksen omaa sisäistä myyntiä. Mikäli pelissä tarjotaan aggressiivisesti ja jatkuvalla syötöllä oikealla rahalla ostettavia lisäosia, joutuu peli niin ikään Viihdevintiöiden nou nou -listalle.

Sen sijaan pienimuotoista pelistudion muiden äppien mainostamista sovelluksen etusivulla katson useimmiten läpi sormien.

Pääasia on, että leikki ei keskeydy mainonnan takia eikä lapsi tee ostoksia vahingossa leikin lomassa.

Mainoksettomia ja turvallisia pelejä löydät täältä!Kategoriat:Yleiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *