TikTokissa leviää raaka video – Kannattaa puhua lasten kanssa

Viime sunnuntaista lähtien sosiaalisessa mediassa on jaettu raakaa itsemurhavideota, jossa mies ampuu itseään. Asiasta kertoo muun muassa The Verge.

Alun perin video julkaistiin ilmeisesti Facebookin livelähetyksenä, ja Facebookista se levisi sittemmin erityisesti nuorten suosimaan videopalvelu TikTokiin. 

Eikä se ole enää vain TikTokin ongelma, vaan netissä kaikki voi tietysti levitä minne vain. Suomalaisten keskustelupalstojen perusteella videota olisi jaettu myös meillä ja myös lasten keskuudessa.

Niin kuin tuossa The Vergen jutussa sanotaankin, TikTok tekee tällä hetkellä hartiavoimin töitä poistaakseen videon. Tällaisilla kohuvideoilla on kuitenkin ikävä tapa pompsahtaa nettiin uudestaan ja uudestaan, joten on mahdollista, että siihen voi vielä törmätä joko kokonaisuutena tai jonkun harmittomalta näyttävän videon keskelle leikkattuna pätkänä.

Tästä syystä perheessämme käytiin tänä aamuna YouTubea paljon katselevan lapsen kanssa aiheesta varmuuden vuoksi lyhyt ja faktapohjainen keskustelu.

Kerroin, että tällainen video mahdollisesti netistä löytyy, mutta sitä ei ole pakko katsoa, vaikka kaveripiiri siitä kohisisi. Jos jotain ikävää kuitenkin sattuu silmiin osumaan, siitä täytyy kertoa kotona, jotta kauhujutut eivät jäisi yksin päähän pyörimään.

Monessa mielessä surullinen tapaus, joka jälleen muistuttaa, että jälkikasvua tulee ihan yleisesti ja tietysti ikätason mukaisesti opastaa myös näiden netin nurjempien puolien varalta. Lapsella olisi hyvä olla asialliset toimintaohjeet tiedossa jo valmiiksi, mikäli hän johonkin ikävään netissä joskus törmää. 

Nuori, jos aihe ahdistaa, voit hakea tukea esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimesta tai chatista. Ohjeet löytyvät täältä.

Lue myös: TikTok – Pitäisikö lapsi päästää suosittuun videopalveluun vain ei?

 Kategoriat:Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *