Lastenpeli Spoofy on viihdyttävä tietopaketti kyberturvallisuudesta

Ennen kuin lapselle hankkii ensimmäisen oman älypuhelimen, täytyy hänen kanssaan käydä läpi aika liuta turvallisuusasioita. Netissä itsenäisesti toimimiseen tarvitaan aluksi paljon tukea ja opastusta.

Aina vanhemmalle ei tule edes mieleen, mitkä kaikki asiat puheeksi pitäisi ottaa. Siksi innostuinkin melkoisesti lapsille kyberturvallisuutta opettavasta Spoofy-pelistä.

Spoofy kyberturvallisuus

Spoofy on kotimainen, suomea tai ruotsia puhuva seikkailupeli, jossa käydään läpi ne tavallisimmat sudenkuopat, joihin kokematon netinkäyttäjä voi langeta.

Pikkukoululaisille suunnattu peli neuvoo konkreettisesti, millaisia kuvia kannattaa jakaa nettiin, miten toimia kiusaamistilanteissa ja millaisiin sivuihin netissä luottaa. Samalla se antaa vanhemmille työkaluja käsitellä netti- ja tietoturva-asioita lastensa kanssa.

Spoofy

Mitäs pitäisi tästä kuvasta piilottaa, jotta sen voisi jakaa nettiin?

Käytännössä pelaaja on Spoofyssä arjen kybersankari, joka auttaa läheisiään nettipulmissa. Pelaamisen lomassa lapsi saa tietoa netin vaaranpaikoista ja konkreettisia neuvoja, miten toimia ongelmatilanteissa.

Pelialueita on neljä; koulu, mummola, koti ja kaupunki. Pelaaja liikkuu alueilla ihmisiä kohdaten ja esineitä keräten. Vaaria autetaan nettikaupoilla ja koulukaveria valeprofiilin tunnistamisessa.

Vaikka peli on opettavainen, se on myös hauska ja oivaltava. Pelin lapsihahmot ovat sympaattisia ja pelimaailma värikäs.

Spoofy

Kolmasluokkalaiseni testasi pelin ja piti siitä yhtä paljon kuin äitinsäkin. Eri syistä vain. Lapsen mielestä peli oli hauska, vaikka hän ”tietenkin” tiesi jo kaikki siinä opetetut tärkeät asiat. Koulussa oli kuulemma kerrottu.

Katselin vierestä, kun lapsi pelasi ja annoin hänen selittää, miksi hän ratkaisi tehtävät niin kuin ratkaisi. Saatiin hyviä keskusteluja turvallisuusasioista.

Pelaamiseen ei tarvita luku- tai kirjoitustaitoa, joten sitä voi pelata nuorempikin, vaikka eskarilainen.

Uskallan väittää, että Spoofyn pitäisi olla ihan ensimmäinen peli, joka lapsen omaan puhelimeen ladataan. Suosittelen lataamista silloinkin, vaikka nettiturvallisuudesta olisi kotona tai koulussa jo puhuttu. Pelatessa tärkeät asiat tulee hyvin kerrattua.

Spoofyn omilta nettisivuilta löytyy lisätietoa sekä opas vanhemmille ja opettajille.

Spoofyn kehittänyt CGI Finland on julkaissut pelin yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen, Valtion kehitysyhtiö Vaken, Nordean, Opetushallituksen sekä Espoon, Turun ja Jyväskylän kaupunkien kanssa. Käyttäjlle se on ilmainen.

Lue myös: Mitä tietoja kännykkäsovellus lapsesta kerää? 5 asiaa, jotka kannattaa tietää

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Spoofy
Androidille se löytyy täältä: Spoofy
Peliä voi pelata myös selaimella osoitteessa Spoofy.fiKategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, Ilmaiset, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *