Lapsen kanssa yhdessä pelaaminen on kivaa – kokeile myös aikuisten pelejä!

Jokainen lapsi ilahtuu takuuvarmasti, jos vanhempi haluaa puuhailla yhdessä – olipa kyseessä sitten lukeminen, prinsessaleikit tai pelaaminen.

Pelaaminen lapsen kanssa on kivaa ja hyödyllistä, eikä yhteiseen peliharrastukseen ei tarvita aikaisempaa kokemusta pelaamisesta. Sekin riittää, että aikuinen katselee vierestä ja on kiinnostunut siitä, mitä jälkikasvu puuhailee.

Joskus roolit voi kuitenkin kääntää toisinpäin. Monia aikuisiakin innostavia pelejä voi pelata yhdessä niin, että vanhempi pelaa ja lapsi ”auttaa” vieressä.

Meillä on paljon kokemusta tällaisesta yhteispelaamisesta, sillä lapsen molemmat vanhemmat harrastavat pelaamista.

Lapsi on aina todella innoissaan, kun saa katsella ”aikuisten” pelejä. Tietenkin pelin pitää olla myös lapsen silmille sopiva.

Kokosin isoille suunnattuja mobiilipelejä, joita myös pieni voi vieressä katsella. Näitä on jompi kumpi vanhemmista meillä pelannut niin, että 4-6-vuotias lapsi on osallistunut vierestä katselemalla, kommentoimalla ja neuvomalla.

Listaamani pelit ovat ikärajoiltaan korkeintaan PEGI7 eli ne saattavat sisältää lievää sarjakuvaväkivaltaa. Mielestäni ne sopivat kuitenkin vanhemman (tai isosisaruksen) kanssa yhdessä pelattaviksi jo nuorempanakin. Kannattaa tutkia pelien kuvia ja luonnehdintoja ja miettiä, sopivatko ne juuri oman lapsesi katseltaviksi.

 

VINKKI: PEGI-merkintä kertoo, minkä ikäisille pelin sisältö sopii. Se ei kerro pelin vaikeustasosta vaan siitä, sisältääkö peli esimerkiksi väkivaltaa.

Tutustu sisältömerkintöihin ja kokeile peliä itse ennen kuin alat pelata yhdessä lapsen kanssa.

Eurooppalaisen PEGI-systeemin ikärajat löytyvät kaikista Google Playssa myynnissä olevista peleistä, mutta iTunesin App Storella on oma tapansa merkitä sisältövaroitukset. Joskus saman pelin ikärajamerkinnät siis vaihtelevat pelikauppojen välillä.

 

img_0418

Super Mario Run

Hyväntuulinen tasohyppely on sekä äidin että pojan suosikki. Eskari-ikäinen osaa pelata jo itsekin, mutta lapsi tykkää oikeastaan enemmän katsella peliä vierestä. Pelisessiot on helppo pitää lyhyinä, ja vuoroa voi vaihdella toisen pelaajan kanssa. Super Mario on melko tyyris – se maksaa peräti kympin, mutta sitä voi testata ensin ilmaiseksi.

Hyvä tietää: Vaatii nettiyhteyden

Katso pelin traileri

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Super Mario Run

Machinarium

Kehuttu seikkailupeli, jossa pelataan robotilla. Machinarium on temmoltaan rauhallinen ja antaa töitä älynystyröille. Tekstiä tai puhetta ei ole, vaan hahmot kommunikoivat kuvin. Pelissä on kiusaamisteema ja hieman jännitystä, mutta sankari selvittää kaikki ongelmat lopulta. Onnellinen loppu.

Puzzlet ovat paikoin hankalia, mutta sovelluksessa on mukana ohjekirja, jossa on kuvallisia vinkkejä.

Hyvä tietää: Peli oli lapsen mielestä niin hyvä, että sen loppuminen itketti.

Katso pelin traileri

Voit hankki pelin iOS-laitteellesi tästä: Machinarium
Androidille peli löytyy täältä: Machinarium

Octodad: Dadliest Catch

Surrealistinen seikkailupeli, jossa perheenisä yrittää pitää vaimoltaan ja lapsiltaan salassa sen, että hän ei ole ihminen vaan mustekala. Myös konsoleille tarjolla olevan Octodadin pelituntuma ei ole mobiilissa ihan helppo ja vaatii vanhemmaltakin kokemusta pelaamisesta. Jokaista mustekalan lonkeroa ohjataan erikseen, joten liikkuminen on hankalaa, mutta niinhän se mustekalalla kuivalla maalla pitääkin olla.

Absurdi tarina ja yleinen sekoilu nauratti meillä lasta kovasti. Pelikaverina toimineelta isältä vaadittiin dubbaustaitoja, sillä pelissä puhutaan englantia.

Hyvä tietää:  Peli on pääasiassa humoristinen, mutta sisältää myös joitakin hieman uhkaavia kohtauksia. Mustekalaa uhataan muun muassa keittiöveitsellä.

Katso pelin traileri

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Octodad: Dadliest Catch
Androidille peli löytyy täältä: Octodad: Dadliest Catch

img_2036

Super Phantom Cat

Super Mario -henkinen retrotasohyppely, jossa pääosassa on söpö kissa. Pienen lapsen motoriset taidot (tai stressinsietokyky) eivät ehkä yllä itse pelaamiseen, mutta värikkäässä maailmassa esteiden yli hyppivää ja aarteita keräilevää kissaa on hauska katsella. Pelissä ei ole puhetta ja todella vähän tekstiäkin. Toisin kuin Super Mario Run, tämän saa myös Androidille.

Katso pelin traileri!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Super Phantom Cat
Androidille peli löytyy täältä: Super Phantom Cat

PokemonGo.

Pokémon Go

Pokémon on osoittautunut aivan mahtavaksi jutuksi, jota pelatessa olemme lapsen kanssa talsineet kymmeniä kilometrejä ja kohdanneet uusia tuttavuuksia. Peliä voi pelata melkein missä vain ja se sopii ainakin aikuisen valvonnassa pienillekin lapsille. Varsinkin vilkkaassa liikenteessä pelatessa tarvitaan aikuinen mukaan. Ennen omaa pelikännykkää, lapsi lähinnä seurasi, kun äiti pelasi. Tämäkin järjestely toimi oikein hyvin.

Hyvä tietää: Pelissä on mahdollisuus tehdä lisäostoja. Vaatii nettiyhteyden.

Katso pelin traileri

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pokémon Go
Androidille peli löytyy täältä: Pokémon Go 

img_0420

Love You to Bits

Rauhallinen ja kaunis seikkailupeli, jossa päähenkilö yrittää koota rikkimennyttä robottiaan. Samalla ratkotaan tehtäviä. Peli ei sisällä tekstiä eikä puhetta. Lapsi rakastaa tätä peliä ja halusi isän pelaavan tätä uudestaan ja uudestaan läpimenon jälkeenkin.

Peli on samantyyppinen kuin aiemmin mainittu Machinarium, mutta helpompi. Love You to Bits on myös kivan värikäs eli varmasti monen lapsen silmää miellyttävä.

Hyvä tietää: Pelin kaunis ja haikea musiikki on saanut herkimpiä lapsia kyyneliin.

Katso pelin traileri

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Love You to Bits

img_0421

Prune

Tunnelmaltaan ja musiikiltaan erittäin rauhallinen ongelmanratkaisupeli, jossa yritetään kasvattaa puuta yhä suuremmaksi oksia sormella karsimalla. Tyylikkään minimalistinen ulkoasu ei ehkä houkuttele lapsia, mutta pelaaminen on yksinkertaista, monelle aikuiselle mieluista ja lapsille sopivaa katsottavaa. Meillä lapsi on saanut välillä pelata kenttiä läpi äidin puolesta.

Prunen ei vaadi aikaisempaa kokemusta peleistä, joten tämä sopii loistavasti myös aloittelevalle aikuispelaajalle.

Katso pelin traileri

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Prune
Androidille peli löytyy täältä: PruneKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Windows Phone, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

1 vastaus

  1. Itse en malta odottaa, että lapsi on FIFA-iässä 😀

  2. Aivan mahtavaa että Machinarium on muillakin hallussa! <3 Samalta firmalta myös peli nimeltä Samorost, joka pitkälti samantyylinen. Vahva suositus! Myös Botanicula on ok, mutta ei niin hyvä kuin nuo kaksi mainittua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *