YouTube ei ole paras paikka katsoa lastenohjelmia – Valitse mieluummin Lasten Areena

Kirjoitin taannoin Viihdevintiöiden Instagramissa pienistä lapsista, YouTubesta sekä YouTube Kids -sovelluksesta. Aihe herätti sen verran keskustelua, että päätin käsitellä sitä myös täällä blogin puolella. (Instagram-postauksen voi käydä katsomassa tästä.)

YouTube voi äkkiseltään tuntua hyvältä paikalta löytää ilmaiseksi katsottavia lastenohjelmia. Sieltä kun on kosolti niin uutta kuin vanhempaakin, suomeksi puhuttua sisältöä lapsille. Palvelussa on myös hauskoja musiikkivideoita sekä tietenkin lapsille tuttujen tubettajien tekemää materiaalia.

YouTubessa on kuitenkin monta ongelmaa lasten kannalta. Tästä syystä en itse jättäisi pientä lasta selailemaan YouTuben valikoimaa ilman aikuisen läsnäoloa ja valvontaa. En myöskään lataisi YouTube-sovellusta peruskoulun alaluokkia käyvän lapsen omaan kännykkään, vaan Tube-hommat hoidettaisiin kotona yhteisiltä laitteilta.

 

Perustelut kriittiseen suhtautumiseeni seuraavat alla:

  • Ensinnäkin ruudulla näkyvän lastenohjelman loputtua voi pyörähtää ihan yllättäen käyntiin mitä tahansa aikuisille suunnattua, kaikin puolin haitallista tai muuten vain älyvapaata sisältöä.
  • YouTubessa on myös lastenohjelmilta näyttäviä videoita, joiden keskelle onkin laitettu tahallisesti lapsille haitallista ja aikuisenkin näkökulmasta häiritsevää materiaalia. Ohjelma siis saattaa kuulostaa toisesta huoneesta kuuntelevalle vanhemmalle Pipsa Possulta, mutta ollakin todellisuudessa ihan jotakin muuta.
  • Vaikka lapsi katselisi ihan oikeaa lastenohjelmaa, voi YouTuben ilmaisversiossa kesken katselun näkyä vaikkapa K16-elokuvan traileri tai muu lasta pelottava mainos.

 

YouTubea astetta parempi ratkaisu on YouTube Kids -sovellus

YouTube Kids ei myöskään ole täysin ongelmaton, sillä sinnekin on päätynyt lastenohjelmalta vain päällisin puolin näyttävää sisältöä. YouTube Kidsin sisältöä ei kuratoi ihminen, vaan ainakin osin algoritmi, joten virheitä sattuu.

YouTube Kidsiin voi kuitenkin säätää hyvinkin tiukat turva-asetukset sekä itse käsin valita videoita lapsen katsottavaksi. Näin nuoremmatkin lapset voivat katsoa suosikkitubettajien videoita edes hieman turvallisemmin. Tätä suosittelen ensisijaisesti pienille koululaisille sen oikean YouTuben sijaan.

Ohjeet videoiden siirtämiseen YouTubesta YT Kids-sovellukseen löytyvät tästä jutusta:

YouTube Kids – Näin lisäät palveluun lapsesi suosikkitubettajat

YouTubea on siis paras katsoa lapsen kanssa yhdessä, aikuisen omalta laitteelta. Jos taas haluaa jättää lapsen toisinaan katselemaan ohjelmia ihan itsekseen vaikkapa kotitöiden tekemisen ajaksi, kaikkein paras paikka katsoa lastenohjelmia ilmaiseksi on Ylen Lasten Areena -sovellus.

Lasten Areenassa ei ole mainoksia eikä aikuisille tehtyä sisältöä, vaan oikeasti ihmisen valitsemia oikeita lastenohjelmia. Palvelun ainoa huono puoli on se, etteivät kaikki ohjelmat näy ulkomailla.

Lasten Areenasta sekä muistakin Ylen mainioista sisällöistä löytyy juttua tästä:

Kokoa alle kouluikäisen lapsen tablettiin ilmainen Yle-pakettiKategoriat:Sovellukset, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *