Kokkaussovellus Carrot Kitchen kannustaa lapset keittiöön pelillisin keinoin

Huom! Palvelu päättyi harmillisesti vuoden 2022 lopussa.

Miltä kuulostaisi sovellus, joka opettaa lapsen laittamaan ruokaa ja vieläpä siivoamaan itse jälkensä? Aika hyvältä varmasti, ja vielä paremmalta, kun se oikeasti toimii!

Saimme 10-vuotiaani kanssa testattavaksemme kotimaisen Carrot Kitchen -sovelluksen. Pelillistä kokkausta tarjoilevasta, laadukkaasti toteutetusta apsista oli helppo innostua sellaisenkin, joka ei ole ruokaa ennen pahemmin laittanut.

Carrot Kitchen

Carrot Kitchen on ikään kuin keittokirjan ja tv:n kokkiohjelman yhdistävä palvelu. Lapsille sopivat, helpot reseptit klikkaillaan auki värikkäästä valikosta. Sitten ne katsellaan älylaitteen ruudulla työvaihe kerrallaan suomeksi puhuttujen videoiden muodossa.

Ruokaohjeiden lisäksi appi opettaa myös laitteiden muun muassa uunin ja sauvasekottimen käyttöä niin ikään konkreettisten videoiden avulla.

Pelillisyys tulee esiin resepteistä karttuvissa pisteissä. Annoksia valmistamalla ja taitojaan kehittämällä pääsee kohoamaan aina korkeammalle kokkaustasolle ja saa vähitellen avattua uusia ruokaohjeita.

Carrot Kitchen

Ohjeita on helppo seurata.

Neljäsluokkalaiseni innostui Carrot Kitchenistä vasta pienen maanittelun jälkeen, mutta kun innostus oli kerran syttynyt, alkoi valmiita ruokia syntyä keittiössämme harva se päivä.

Lapsi testasi sovelluksen valikoimasta itse valitsemiaan ruokalajeja, ja on palannut tekemään hyväksi havaitsemiaan reseptejä useamman kerran uudestaankin.

Odotettavasti makeat herkut, kuten suklaamousse saavuttivat suurimman suosion, mutta sovelluksessa on paljon myös niin sanottua kunnon ruokaa ja tervellisiä välipaloja.

Reseptit on merkitty vaikeusasteen mukaan. Aloitimme helpoista annoksista. Olin aluksi vieressä valmiina auttamaan, mutta ohjeet olivat niin selkeät ja hyvin palastellut, että lapsi suoriutui lähes kaikesta itsenäisesti.

Vain joidenkin keittiölaitteiden kanssa tarvittiin ensimmäisellä kerralla lähinnä henkistä tukea.

Lapsen luottamus omaan osaamiseensa nousikin jo siitä, että reseptivideoilla esimerkkiä näyttävät toiset lapset vanhempien tai opettajien sijaan.

Muutaman kokeilukerran jälkeen nuori kokki oli oppinut paitsi paistamaan herkullisia kananmuna-juustoleipiä myös vatkaamaan täydellisen kovaa valkuaisvaahtoa ja valmistamaan katkarapunuudelit koko perheelle.

Carrot Kitchen

Itsetehty välipala maistuu paremmalta.

Palvelu on suunnattu 6-13-vuotiaille eikä ennakko-osaamista oikeastaan tarvita.

Videot on pätkitty työvaiheittain niin, että ohjetta on helppo seurata ja hankalat kohdat voi katsoa vaikka useampaan kertaan. Edes lukutaitoa ei reseptien seuraamiseen vaadita, joten kokkailun voi aloittaa vanhemman avulla vaikka jo alle kouluiässä.

Kaikkien reseptien työvaiheisiin kuuluvat myös biojätteen kierrätys ja siivous, mikä ilahduttaa henkilöitä, jotka tulevat keittiöpuuhiin Carrot Kitchen -sessioiden jälkeen.

Carrot Kitchen on kuukausi- tai vuosimaksullinen ja sitä saa testata ensin ilmaiseksi. Yhden kuukauden kokkailu maksaa 6,99 euroa (Tällä hetkellä alennettu hinta on 5,59 e). Maksamalla kerralla pidemmän pätkän, pääsee hieman halvemmalla.

Hinta ei tästä palvelusta mielestäni ole ollenkaan paha, sillä jos lapsi innostuu, sovellus mahdollistaa ihan oikean ohjatun kokkailuharrastuksen. Vanhemmatkin saavat ehkä maistiaisia.

Palveluun kirjaudutaan vanhempien sähköpostiosoitteella. Kun lapsi löytää sovelluksesta mieluisan reseptin, voi hän lähettää ostoslistan apin kautta suoraan vanhemman sähköpostiin. Tämä on kätevä systeemi ja helpottaa ostosten suunnittelua.

Testaajakokin yhteenveto: Opin tämän sovelluksen ansiosta tekemään vaikka mitä uutta, esimerkiksi sulattamaan suklaata mikrossa.

Mielestäni on kivaa, että reseptejä suorittamalla pääsee nousemaan korkeammalle levelille. Kaikki tekemäni annokset ovat maistuneet hyvältä. Uusia päivityksiä ja ruokia saisi tulla vielä useammin.

Äidin kommentti: Suosittelen Carrot Kitcheniä kaikille ruoanlaitosta innostuneille lapsiperheille. Erityisesti suosittelen sitä kuitenkin kaltaisilleni, ei ehkä niin kokkailuhenkisille vanhemmille.

Carrot Kitchenin avulla lapset (ja aikuiset) saavat uusia taitoja ja itseluottamusta keittiössä posiitiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä.Kategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *