Latasin Koronavilkun myös lapsen kännykkään – näin jäljityssovellus toimii

Koronavirusta vastaan taistellaan kännykällä nyt myös Suomessa. Vasta julkaistun Koronavilkku-sovelluksen avulla on tarkoitus jäljittää ja katkaista viruksen tartuntaketjuja.

Sovelluksen juju piilee siinä, että mitä useampi sen lataa, sitä paremmin se toimii. Tästä syystä appi löytyy meidän perheessämme myös lapsen kännykästä.

Koronavilkku

Lue myös: Mitä tietoja kännykkäsovellus lapsesta kerää? 5 asiaa, jotka kannattaa tietää

Käytännössä Koronavilkku toimii niin, että sen ladanneiden ihmisten kännykät ”seurustelevat” keskenään Bluetooth-yhteyden välityksellä. Kun ihmiset liikkuvat ruuhkaisissa paikoissa ja kohtaavat toisiaan, sovellus panee sen merkille.

Kun sitten joku apin käyttäjistä sairastuu, hän tallettaa tiedon positiivisesta koronatestituloksestaan Koronavilkkuun. Sen jälkeen sovellus tiedottaa altistumisesta niille henkilöille, jotka ovat viimeisen parin viikon aikana olleet kännykkä mukanaan samassa tilassa sairastuneen kanssa. Yksinkertaista ja näppärää!

Tietoturva on tietysti ensimmäinen asia, joka tällaisen sovelluksen suhteen tulee mieleen. Kehittäjän mukaan Koronavilkku ei kuitenkaan tallenna henkilö- tai sijaintitietoja, eikä hälytyksen saaja tietenkään saa tietää, kenen takia altistus kohdalle osui. 

Sovellus ei edes vaadi rekisteröitymistä. Eikä se villeimmistä nettispekulaatioista poiketen myöskään vahtaa käyttäjänsä menoja ja tapaamisia saati hälytä kesken kauppareissun vastaantulevan koronapotilaan kohdalla.

Etukäteen on vaikea arvioida, miten tehokkaasti appi toimii käytännössä eli kuinka moni sairastunut lopulta sairastumisestaan sovellukseen viitsii ilmoittaa. Vilkun toimivuus on luonnollisesti täysin kiinni siitä, kuinka moni sitä oikeasti käyttää.

Koronavilkku

Itselleni latauspäätös oli itsestäänselvyys, ja Koronavilkku löytyy myös neljäsluokkalaiseni puhelimesta. Eipähän ehditä sitten tartuttaa turhaan muita ihmisiä, vaan osataan vetäytyä eristykseen tai kysellä lisäneuvoja terveydenhuollosta, jos altistuminen varovaisuudesta huolimatta joskus kohdalle osuu.

Ilman sovellusta tieto tuskin koskaan kaikkia arjen pyörteissä kohdattuja vieraita kontakteja tavoittaisi.

Sovelluksen käyttö ei vaadi lapselta erityistä harjoittelua. Sen verran siitä kannattaa silti jutella, että lapsi tietää, kuinka mahdollisen altistumisnotifikaation tullessa tulee toimia.

Koronavilkun julkaisussa ovat olleet mukana THL, Kela ja apin kehittänyt Solita Oy. Solitan blogista löytyy useimmiten sovelluksesta kysytyt kysymykset vastauksineen. Sovelluksesta kerrotaan kattavasti myös THL:n nettisivuilla.

Lataa ilmainen Koronavilkku Applen App Storesta tai Google Play -kaupasta.Kategoriat:Sovellukset, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *