Kun kotiplaneettamme alkaa kiehtoa lapsen mieltä, on hänelle hauska tarjota iänmukaista oikeaa tietoa aiheesta. Ja sitähän on tarjolla runsain mitoin sekä kirjojen että pelien muodossa.
Esittelyssä kolme hyvää vaihtoehtoa eri ikäisille lapsille!
Maapallo hallussa – Karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Tim Marshall (teksti), Grace Easton ja Jessica Smith (kuvitus), Atena
Upeasti kuvitettu värikäs lasten tietokirja lähestyy maapalloa karttojen kautta.
Isojen maiden mittasuhteet tulevat esiin, samoin se, miten maantieteellinen sijainti voi vaikuttaa politiikkaan ja kaupankäyntiin. Historiaakin sivutaan ja sitä, miksi maa-alueista voi syntyä sotia.
Kirja on oikein kiinnostava myös aikuiselle, ja luimmekin sitä lapsen kanssa yhdessä. Teksti on palasteltu monin paikoin pieniksi pätkiksi ja taitettu värikkäisiin faktapalleroihin, joten lukeminen olisi ollut ylivoimaista lapselle itselleenkään. Ihan kaikki teksti ei kuitenkaan auennut kolmasluokkalaiselle heti, vaan aikuisen lisäselityksiä kaivattiin.
Kirja sisältää todella paljon syvällistä tietoa ja tekstien lisäksi myös karttoja on tosi mielenkiintoista tutkia. Tämä kirja onkin ollut lapsen yöpöydällä kauan läpilukemisen jälkeenkin. Lisäksi kaivoimme kirjan innoittamina esiin jo hieman pölyyntyneen karttapallomme lisätutkimuksia varten.
Kirja on lapsille muokattu versio Tim Marshallin aiemmasta bestselleristä Maantieteen vangit.
Lapsen kommentti: Tykkään tästä kirjasta, koska siinä on paljon kuvia ja Suomikin näkyy Eurooppa-sivulla. Opin, että Venäjä on maailman isoin maa. Sen naapurimaita ovat sekä Suomi että Kiina! Sitä oli ensin vaikea käsittää.
Kuuntelen mielelläni satuja, mutta myös tietokirjat kiinnostavat, koska niistä voi oppia vaikka, että mitkä maat ovat naapureita keskenään. Suosittelen kirjaa koululaisille.
Kysy ja kurkista! Maailman ympäri
Katie Daynes, Tammi
Jos Marshallin kirja on koululaisille, sopii kurkistuskirja nuoremmille lapsille. Tarjolla yksinkertaistettuja tietopläjäyksiä niin maailman kielistä, tulivuorista kuin kierrättämisestäkin.
Kaikkein parasta ovat tietysti pahviset kurkistusluukut, joita kirjassa on yhteensä kuusikymmentä. Meillä on aina tykätty näistä kyselykirjoista kovasti sillä ihan lonkalta aikuinen ei vain pysty kaikkiin kysymyksiin vastaamaan.
Koska kirja on tosiaan pienemmille lapsille suunnattu, eivät vastaukset ole aina kovinkaan kattavia. Netistä on kuitenkin helppo kaivaa lisätietoa silloin, kun eteen tulee lisäkysymyksiä.
Kirjaa lapselle lukiessa kannattaakin pitää poikkeuksellisesti kännykkä käden ulottuvilla!
Lapsen kommentit: Tykkään tästä kirjasta, koska siitä voi testata omia tietojaan. Mietin aina kysymyksen kohdalla, osaisinko vastata siihen itse ja luukun avaamalla voi testata, menikö oikein. Kuvat ovat myös hauskoja.
Opin tästä kirjasta sen, montako maata on olemassa ja että maapalolla on vieläkin paikkoja, joita ei ole tutkittu.
Tinybopin Maapallo
Tinybopin Tutkiskelijan kirjastoon kuuluvassa sovelluksessa ei tutustuta valtioihin, vaan maapalloon itseensä.
Miltä Maa näytti kymmeniä tuhansia vuosia sitten? Mitä maan alla on? Miten tulivuoret toimivat? Pelissä sivutaan myös ympäristönsuojelua sekä energiantuotantoa.
Sovelluksessa ei ole pelillistä päämäärää, vaan tarkoitus on tökkiä, tutkia ja oivaltaa itse.
Sovellus ei sisällä puhetta, mutta siinä on suomenkielisiä lyhyitä tekstejä, jotka valottavat sitä, mitä ruudulla näkyy. Pelata voi silti ilman lukutaitoakin.
Tämä sovellus on meillä kovasti lapsen mieleen, sillä siinä pääsee aiheuttamaan tulivuorenpurkauksen!
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Maapallo
Androidille se löytyy täältä: Tinybopin Maapallo (kuukausimaksullinen pelipaketti)
Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Kirjat, Muut, Pelit
Vastaa