Tänäkin vuonna meillä Viihdevintiöillä on testattu kymmeniä lastenpelejä. Osa niistä on päätynyt blogiin, osa ei. Kokosin testaamistamme peleistä ne, jotka sykähdyttivät meitä tänä vuonna eniten.
Täytyy myöntää, että lista, ja varsinkin sen järjestys, ovat varsin mielivaltaisia ja moni hyvä sovellus jäi poiskin. Kaikki mainitut pelit ovat silti aivan loistavia vaihtoehtoja vaikkapa pitkien lomien ajanvietteeksi.
Mukaan mahtui hyvä otos sekä iOS- että Android-pelejä. Kaikki mainitut pelit sopivat alle kouluikäisille lapsille.
Lue myös: Viihdevintiöt valitsi vuoden 2019 parhaat lastenpelit
1. Toca Mystery House
Suloinen ”kauhupeli” noin 4-7-vuotiaille. Pelin tarkoitus on sormella tökkien tutkia mystistä kartanoa ja sen monia huoneita. Jännittävä talo on pimeä ja täynnä hauskoja yllätyksiä (sekä söpöjä hirviöitä).
Testipelaajat arvostivat pelin omintakeista aihetta ja tunnelmaa. Mysteeritalon parissa pienikin lapsi pääsee osalliseksi jännityksestä ja halloween-tunnelmasta ilman, että tarvitsisi oikeasti säikähtää tai pelätä.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Toca Mystery House
Androidille peli löytyy täältä: Toca Mystery House
2. Comomola Where is My Hat
Hauska hatunbongaus- ja tökkimispeli koko perheelle! Pelissä yritetään huomata, minkä ruudulle ilmestyvän eläimen päässä on juuri se hattu, jota kullakin pelikerralla etsitään. Oikeaa eläintä tökkäämällä saa pisteen.
Pelin vaikeustaso etenee pelaajan taitojen mukaan, joten sen parissa viihtyvät lapset taaperosta eskarilaiseen.
(Muokkaus 4/2022: Tämä peli on jo poistunut sovelluskauppojen valikoimasta:)
3. Leiki sanoilla, Mikko Mallikas!
Lukemaan opettelu on hauskaa, kun opettajana on Mallikkaan Mikko. Pelissä harjoitellaan piirtämään kirjaimia sekä kokoamaan kirjaimista sanoja. Lisäksi saa tietysti ihan vain leikkiä pelihahmoilla. Mukana ovat Mikon lisäksi isä, Milla ja muut kirjoista ja lastenohjelmista tutut tyypit.
Pelissä puhutaan suomea ja tarjolla on useampia kielivaihtoehtoja.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Leiki sanoilla, Mikko Mallikas
Androidille peli löytyy täätltä: Leiki sanoilla, Mikko Mallikas
4. Tinybopin Koralliriutta
Tässäpä tiedesovellus heille, jotka ovat kiinnostuneet vedenalaisesta maailmasta. Pelattavaa ei juuri ole, vaan tarkoitus on tutkia ruudun läpi koralliriutan elämää. Eläimet on nimetty suomeksi nimilapuin, mutta sovellusta voi toki tutkia ennen lukemaan oppimistakin.
Koralliriutta sopii noin 4-10-vuotiaille. Sarjassa on julkaistu muitakin vastaavia tutkimussovelluksia aiheinaan muun muassa avaruus ja ihmiskeho.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Coral Reef by Tinybop
5. Toca Life: World
Melkein olin jo tähän pelisarjaan kyllästynyt. Toca Life -nukkekotipelejä tulee tyrkylle monta vuodessa ja aina ne ovat suunnilleen samanlaisia.
Nyt pelisarjan idea kuitenkin aukeni. Toca Life: Worldissä kaikki Life-pelit voi koota yhden sovelluksen alle ja leikkiä maailmassa vapaasti omalla hahmollaan niin lomaa, lääkäriä, ravintolaa kuin kauppaakin. Jutun juju piilee maksullisissa lisäosissa, joita lapset tietenkin peliin sitten kinuavat. Kokonaisuus on kuitenkin hieno, ja kiinnostaa varmasti laajuutensa ansiosta vähän isompiakin pelaajia. Peli sopii noin 4-9-vuotiaille.
(Sovelluksessa on lisäostoja ja Toca Bocan omia mainosvideoita, joten pienimpien lasten vanhempien kannattaa tutustua sovellukseen myös itse.)
Vastaava pelit yhteen kokoava sovellus löytyy muuten myös Toca Bocan sisarstudiolta, Sago Miniltä.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Toca Life: World
Androidille se löytyy täältä: Toca Life: World
Tarjolla myös Amazonin sovelluskaupassa
6. Pepi Hospital
Humoristisessa ja varsin monipuolisessa Pepi Hospital -pelissä leikitään kokonaisessa sairaalassa. Pelaaja pääsee tutustumaan itsenäisesti niin ambulanssiin, röntgenlaitteeseen kuin hammaslääkäriinkin. Potilailla on erilaisia pieniä vaivoja, joita voi ihan oikeasti parantaa esimerkiksi kipsaamalla ja lääkitsemällä. Pelissä on mukana valikoima eläin- ja ihmishahmoja, joita lapsi saa liikutella vapaasti.
Kyseessä on niin sanottu nukkekotipeli, joka tarjoaa ainoastaan pohjan leikille. Pelin juoni on keksittävä itse eikä pelissä ole erityistä päämäärää, pistelaskua tai lopetusta.
Peli sopii noin 4-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pepi Hospital
Androidille sovellus löytyy täältä: Pepi Hospital
7. Pepi Tales: Kings Castle
Heti perään toinen Pepi. Ihan vain siksi, että vaikka kyseessä periaatteessa on kaksi samantyyppistä nukkekotipeliä, ovat pelit hahmoiltaan, kuvitukseltaan ja teemaltaan aivan erilaisia.
Kun Pepi Hospitalissa leikitään lääkärinvälineillä hassujen hahmojen kanssa, on kuninkaanlinnassa tarjolla värikäs satumaailma klassikkotarinoista tuttuine hahmoineen. Pelissä voi leikkiä prinsessaa, ritaria tai vaikka Saapasjalkakissaa. Voi harrastaa pukuleikkejä, tutkia aseita, kokata tai sulkea mörön tyrmään.
Nukkekotipeleistä on moneksi ja valinnan voi tehdä lapsen kiinnostuksen mukaan. Saduista, miekkataisteluista ja prinsessoista tykkäävälle 3-7-vuotiaalle King’s Castle on ihan rautaa!
Voit hankkia peli iOS-laitteellesi tästä: Pepi Tales: King’s Castle
Androidille peli löytyy täältä: Pepi Tales: King’s Castle
8. Avokiddo Fitoons
Avokiddo-pelifirman tämän vuoden uutuus oli raikkaan erilainen yllätys. Kyseessä on peli, joka kannustaa liikkumaan ja syömään tervellisiä ruokia.
Pelissä valitaan hahmoille treenivaatteita, kokataan ja testaillaan erilaisia urheilulajeja. Sanoma on silti varsin yksinkertaistettu: kun syö herkkuja, pelihahmo lihoo. Kun urheilee, se laihtuu.
Sovellus sopii kuitenkin pohjaksi keskusteluille terveellisistä elintavoista. Se myös esittelee aika kavalkadin urheilumuotoja. Josko lapsi jostain niistä vaikka innostuisi! Meillä innostuttiin erityisesti kokkailuhommista ja hahmojen syöttämisestä.
Pelin käyttöliittymä on aika monimutkainen eikä Fitoons näin käy ainakaan ihan pienimpien lasten ensimmäiseksi peliksi.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Avokiddo Fitoons
Androidille peli löytyy täältä: Avokiddo Fitoons
9. Nampa Farm
Nampa Designin pelejä tähdittävät värikkäät ja sympaattiset eläimet, joiden habitus on omiaan ilahduttamaan aivan pienimpiä lapsia. Mukana peleissä on aina myös tanssimista sekä roimasti huumoria!
Uusimmassa Nampassa seikkaillaan maatilalla. Minipeleissä muun muassa maalataan latoa, tuunataan työkoneita, hoidetaan keinuhevosta ja soitetaan kanapianoa. Peli on leppoisaa ja viihdyttävää tekemistä noin 2-5-vuotiaille.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Nampa Farm
10. Pango Kumo
Jos lapsi on vielä liian Tinybopin tiedepeleihin, voi hän tarttua tähän sääilmiöitä söpösti esittelevään pilvipeliin. Peli sopii noin 2-4-vuotiaille ja kertoo lapselle leikin lomassa veden kiertokulusta ja sateen tehtävistä.
Pelin käyttöliittymä on todella yksinkertainen ja pelaamisesta selviytynee itsenäisesti jo pieninkin taapertaja. Myös pelihahmona toimiva kiltinnäköinen hymyilevä pilvi on omiaan pienten pelaajien kaveriksi.
VINKKI: Jos sääilmiöistä haluaa opetella vähän isomman lapsen kanssa, kannattaa tsekata tämä Tinybopin sääpeli!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pango Kumo
Androidille peli löytyy täältä: Pango Kumo
Saatavana myös Amazonin sovelluskaupasta
Lue myös edellisvuosien parhaista. Eivät ole vanhentuneet nekään!
Viihdevintiöt valitsi vuoden 2017 parhaat lastenpelit
Viihdevintiöt valitsi vuoden 2016 parhaat lastenpelit
Viihdevintiöt valitsi vuoden 2015 parhaat lastenpelit
Kategoriat:1–2-vuotiaille, 3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset, Yleiset artikkelit
Vastaa