Myymistä ja manipulointia – mainokset eivät kuulu pikkulasten peleihin

Lasten pelaamisesta ja ruutuajasta huolehtivan vanhemman kannattaa aina ensimmäiseksi kiinnittää huomiota mainoksiin, joita lapsi näkee pelatessaan. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienempi lapsi on kyseessä.

Ajatus tuli jälleen kerran mieleeni tällä viikolla. Luin Talouselämästä jutun, jossa käsiteltiin mainontaa pienille lapsille suunnatuissa peleissä. Jutussa kerrottiin amerikkalaistutkimuksesta, jossa käytiin läpi 135 Google Play -kaupan alle 5-vuotiaille kohdennettua sovellusta.

Tutkijat olivat tehneet perin negatiivisia havaintoja. Suosittelen jutun lukemista ihan kaikille vanhemmille!

Eräässä pelissä esimerkiksi pieniä pelaajia oli manipuloitu itkevällä pelihahmolla, jos sovelluksen sisäisestä kaupasta poistui ostamatta.

Kuulostaa törkeältä, ja sitähän se on. Olen itse pelannut satoja lastenpelejä, paljon useampia kuin kyseessä olevassa tutkimuksessa oli käsitelty, ja ikävä kyllä itselläni on samansuuntaisia kokemuksia.

Lue myös: Mitä vanhempien pitää tietää ilmaispelien mainonnasta?

Vaikka pelin esittelytekstissä lukisi, että peli on tarkoitettu alle 5-vuotiaille, voi kesken pelin ruudulle lävähtää vaikkapa sotapelin mainos. Lisäksi jotkut sovellukset tyrkyttävät sovellusten sisäisiä ostoja hyvin aggressiivisesti, vaikka kohderyhmä ei vielä omistaisi omaa rahaa tai osaisi edes lukea. Perin hämmentävää.

Vastuu lasten pelaamista peleistä on tietysti vanhemmilla, mutta kyllä täytyy ihmetellä myös sitä pelifirmaa, jonka ansaintalogiikka perustuu alle 5-vuotiaille mainostamiseen. Mitä siinä ollaan myymässä ja kenelle?

Lue myös: Ikärajat eivät kerro kaikkea – miksi kielsin lapseltani smurffipelin?

Tämän vuoksi Viihdevintiöt suositteleekin vain mainoksettomia pelejä. Mainospeliä ei voi jättää leikki-ikäisen käsiin hetkeksikään valvomatta, sillä vanhempi ei koskaan voi tietää, mikä mainos ruudulle seuraavaksi pyörähtää.

Pidän mainosvideoiden lisäksi myös sovelluksen sisäisiä ostoksia pienten lasten kannalta ongelmallisina, mutta tässä asiassa en ole ihan niin tiukka. Pelien erilaisista ansaintamalleista voi lukea lisää tästä.

Olen pelejä testatessani huomannut, että tunnettu brändikään ole aina tae hyvästä pelistä. Esimerkiksi Disney, jota muissa tuotteissa suorastaan palvon, on pelien suhteen tuottanut monet kerrat pettymyksen sekä äidille että peliä hinkuvalle lapselle.Kategoriat:Yleiset artikkelit

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *