Lidlin julkaisemassa ilmaispelissä rakennetaan oma kauppa

Kaupallinen yhteistyö: Lidl

Huom! Peli on poistunut sovelluskaupoista.

Mini Lidl on digitaalinen versio perinteisestä kauppaleikistä. Testasimme ilmaisen mainospelin ja yllätyimme positiivisesti.

Pelin tarkoitus on rakentaa oma Lidl-myymälä kokoamalla sinne myyntihyllyjä, hankkimalla tuotteita myytäväksi ja palkkaamalla henkilökuntaa. Asiakkaita houkutellaan alati laajenevalla valikoimalla ja viihtyisällä miljööllä. Peli alkaa pienestä torikaupasta ja etenee vähitellen isoksi marketiksi, jossa tuotteita ja palveluita on koko ajan enemmän.

Yksinkertaisimmillaan pelaaminen on hyllyjen täyttämistä, sotkujen siivoamista ja kassan tyhjentämistä ruutua tökkäämällä.

Juju piilee etenemiseen tarvittavissa erikoiskolikoissa, joiden avulla kauppaansa pääsee kehittämään. Kolikoita saa pelissä eteen tulevista tehtävistä, mutta nopeasti niitä voi hankkia suuren määrän menemällä oikeaan Lidl-myymälään etsimään ja skannaamaan kännykän kameralla tuotteiden viivakoodeja.

Peli on siis tarkoitettu houkuttelemaan perheitä Lidliin sekä lasten viihdykkeeksi kauppamatkalle. Kun vanhemmat shoppaavat, voivat lapset hankkia hyllyjen välissä pelikolikoita.

Peliä voi silti pelata myös ainakin alemmilla tasoilla ilman skannausreissujakin. Näin oma myymälä rakentuu vain huomattavasti hitaammin. Mekanismi on tuttu monista free-to-play-peleistä, joissa peliä voi edistää ostamalla pelitimantteja oikealla rahalla. Mini Lidlissä ei tarvitse maksaa, mutta oikeasta kauppavierailusta on hyötyä.

Testasimme pelin yhdessä 7-vuotiaan kanssa

Koska kyseessä on ilmainen mainospeli, ajattelin suoraan sanottuna etukäteen, ettei sisältö olisi kovin kummoista. Mini Lidlissä on kuitenkin ajatusta. Se on hauska ja opettavainenkin peli, joka toki mainostaa pelissä näkyvin logoin julkaisijaansa, mutta ei toisaalta tuputa monien muiden ilmaispelien tapaan lapsille sopimattomia mainosvideoita tai lisäostoja.

Meillä kauppaleikeistä yleensäkin innostunut lapsi otti pelin riemumielin vastaan. Aluksi kaupanpitäjä tosin rakensi niin paljon hyllyjä, etteivät asiakkaat mahtuneet liikkumaan ja ruoka ehti pahentua ennen kuin se ehdittiin ostaa. Mikä loistava paikka keskustella jälkikasvun kanssa ruokahävikistä!

”Miksi nää asiakkaat heittelee munia lattialle?!”

Vähitellen peli-idea aukeni ja pian kännykkää ei meinannut saada lapsen käsistä ollenkaan. Milloin oli kerättävä rahaa siivoojan palkkaamiseen, milloin häädettävä liikkeestä sinne rynnänneitä, ympäriinsä kakkaavia koiria.

Parasta lapsen mielestä olivat erilaiset asiakkaat, joilla kullakin oli oma ostoslistansa. Kamalinta se, kun asiakkaat valittivat sotkusta, mutta sotkivat silti koko ajan itse!

Koska pelasimme peliä yhdessä, osasin selittää aina välillä lapselle epäselviä kohtia. Mini Lidlissä on paljon ominaisuuksia eikä kaiken hahmottaminen ole ihan helppoa. Toisaalta juuri monipuolisuus pitää kiinnostusta yllä eikä peliä ole edes tarkoitettu ihan pienimmille lapsille.

Itse suosittelen peliä noin 6-7-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Omakohtainen kokemus kertoo, että aikuinenkin innostuu!

Peli ei sisällä puhetta, vaan asiakkaat kommunikoivat puhekupliin ilmestyvin kuvin. Peli sisältää kuitenkin suomeksi kirjoitettuja ohjeita, joten ainakin välttävästä lukutaidosta on pelatessa hyötyä.

Maksullinen vai ilmainen peli?

Sovelluskaupat ovat ilmaista ladattavaa pullollaan, mutta lapsille sopivuus ei aina ole itsestäänselvyys. Ilmaispeliksi Mini Lidl on mielestäni oikein kelpo hankinta.

Se on verrattavissa ilmaisiin Lego-peleihin, jotka niin ikään ovat pohjimmiltaan mainoksia, mutta samalla myös kivoja pelejä. Toisaalta se on sen verran koukuttava ja monimutkainen, etten antaisi sitä ihan nuorimmille lapsille, vaikka pelaaminen näyttäisi alkuun sujuvankin.

Jokaisella pelillä, ilmaisellakin, on aina ansaintalogiikkansa. Vanhemman on hyvä tiedostaa, millä keinoin oman lapsen pelaamassa pelissä kerätään tekijöille palkka. Lasten kanssa kannattaa keskustella pelien ominaisuuksista ja niiden sisältämistä mainoksista.

 

Mini Lidlin plussat:

 • Mini Lidl on viihdyttävä ja humoristinen. 
 • Se sopii sekä kouluikäisille lapsille että aikuisille.
 • Pelattavaa riittää pitkäksi aikaa.
 • Peli opettaa hauskanpidon ohella oikean kaupan toimintaa. Myös ruokahävikkiin on kiinnitetty huomiota.
 • Peli tarjoaa lapselle hauskaa tekemistä kauppareissulla. (Skannattavia tuotteiden etsinnästä voi tehdä myös perheen yhteisen jutun.)
 • Turvallisuus on otettu huomioon: peli ei sisällä lisäostoja, mainosvideoita tai linkkejä pelin ulkopuolelle.

Ja miinukset:

 • Vaikka peli on kiva, kyseessä on loppujen lopuksi mainos.
 • Lapsi voi alkaa mankua pääsyä Lidliin tuotteita skannaamaan, vaikka vanhemmilla ajatus olisi ollut tehdä ostokset muualla.
 • Pelimekaniikka on paikoin monimutkainen. Kerättävät pisteet, rahat, kolikot ja vastaavat menevät aluksi helposti sekaisin eikä myymälän laajentamisen idea aukene ihan heti. Sovellus sisältää kuitenkin suomeksi kirjoitetut selkeät ohjeet.

 

Postaus on tehty yhteistyössä Lidlin kanssa.Kategoriat:Sisältöyhteistyö

Avainsanat:, ,

 1. Miten tuossa voi edetä tasoja? Olen itse siis tasolla 2, mutta en tiedä miten siitä pääsen eteempäin…
  Kiitos jos joku viitsisi auttaa 🙂

  • Moi Sara!

   Pelin valikosta valitaan ”myymälä”. Sieltä näkee, paljonko valuuttaa ja vaihtotuotteita tarvitaan tason nousuun.

   Rahaa saa pelaamalla eli myymällä tuotteita asiakkaille. Vaihtotuotteita taas saa hyvitysautomaatilla pelaamalla.

   Hyvitysautomaattiin voi saada pelikolikoita käyttämällä viivakoodintunnistinta oikeassa Lidl-kaupassa tai tekemällä pelin osoittamia päivätehtäviä.

   Vähän monimutkainen juttu, mutta toivottavasti tästä oli apua. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *