Viihdevintiöiltä opaskirja vanhemmille: Kuinka kasvattaa diginatiivi

Nyt sitä saa! Meidän kirjaa nimittäin! Kuinka kasvattaa diginatiivi on Viihdevintiöiden hengessä kirjoitettu opas pienten lasten digikasvatukseen.

Noin kaksi vuotta sitten päätimme ystäväni, viestintäkonsultti Satu Irisvikin kanssa, että kirjoitamme älylaiteaiheisen kasvatusoppaan diginatiaisten vanhemmille. Siihen kerättäisiin kaikki löydettävissä oleva tieto, mikä vanhemmilla pitäisi olla, kun taapero tarttuu ensimmäisiä kertoja puhelimeen tai tablettiin.

Diginatiivin_kasvatusopas_etukansi_final

Viihdevintiöissä olin jo tovin ehtinyt vinkkailla turvallisiksi toteamiani lastenpelejä, mutta se ei riittänyt. Halusimme tehdä oppaan, jollaista olisimme itse tuoreina äiteinä tarvinneet kasvatuksen tueksi. Kaipasimme nimenomaan positiivisuutta ja kannustusta kieltojen ja liikojen rajoitusten sijaan.

Olimme monet kerrat keskustelleet aiheesta keskenämme, ja törmänneet jatkuvasti muihin epätietoisiin vanhempiin. Useimpien tuttavien taaperoikäiset lapset sormeilivat ainakin toisinaan älylaitteita. Liian usein ruudulla näkyi pyörivän jokin aikuisten sovellus. Puhumattakaan niistä lapsista, jotka eivät käyttäneet laitteita lainkaan. Miten he selviävät ummikkoina maailmassa, joka on yhtä digiä?

Mikä on oikea tapa toimia pikkulasten ja älylaitteiden kanssa? Missä iässä pitää aloittaa ja miten?

Lähtöajatuksemme kirjaan oli, ettei oikeita diginatiiveja ole. Ihan jokainen lapsi tarvitsee mediasisältöjen ja teknologian kanssa opastusta. Silloinkin, ja ehkä varsinkin silloin, kun teknisten härpäkkeiden käyttö näyttäisi äidistä ja isästä päälle päin sujuvan kuin vettä vain.

Rupesimme etsimään asiantuntijoita, joiden osaamisen voisimme valjastaa vanhempien käyttöön. Löytyi maan mainioita haastateltavia: aiheeseen perehtyneitä lastenpsykiatreja, kasvatustieteilijöitä, pelikasvattajia, erityisopettajia, lastenpelien julkaisijoita sekä iso liuta tavallisia vanhempia, jotka halusivat kertoa omasta tavastaan kohdata kasvatushaasteet ja digiaika.

Pikku hiljaa Kuinka kasvattaa diginatiivi alkoi hahmottua.

 

TÄLLAINEN SE SITTEN ON: Kirjassa pohdimme muun muassa sitä, miten lapsen voi tutustuttaa teknologiaan ja moderniin mediamaailmaan turvallisesti ja hallitusti mutta samalla positiivisesti ja kannustavasti. Kerromme, mitä kaikkea kivaa tabletilla voi lasten kanssa tehdä ja millaiset sovellukset ja pelit ovat pienille lapsille sopivia. Valotamme myös, miksi ruutuaikaa ei kannata laskea kellolla ja miksi vastustamme YouTuben lastenohjelmia. Vinkit löytyvät myös lapsen ensimmäisen oman kännykän hankintaan ja ensimmäisiin itsenäisiin nettisurffailuihin. Kannustammepa vanhempia itseäänkin kokeilemaan pelaamista!

Kirja julkaisija on S&S-kustantamo ja sen löytää hyvinvarustelluista kirjakaupoista. Jee!

Jos aihe kutkuttelee mutta kaupoille ei pääse, voi kirjan tilata näpsäkästi myös netistä.Kategoriat:Kirjat, Muut, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *