Anarkistinen Karjukirja tarjoaa puuhaa pidemmillekin matkoille

Kovina reissaajina olemme puuhakirjojen suurkuluttajia. Yleensä lapselle napataan pädin lisäksi mukaan tehtävälehdykkä tai pari, jos tiedossa on pitkä lento tai takapenkkisessio. Tavallisesti puuhat on kuitenkin varsin nopeasti puuhattu.

img_3251

Alkukesästä julkaistu Karjukirja – Hauskaa puuhaa pahiksille (S&S) edustaa puuhakirjojen premium-luokkaa.

Ensinnäkin tehtäviä on niin paljon, 63 sivua, ettei tekeminen lopu varmasti kesken pidemmälläkään reissulla. Toiseksi Vuokko Hurmeen suunnittelemat tehtävät ovat niin mahtavan anarkistisia, että kaiken maailman ”yhdistä jokaiselle ninja-eläin-ukkelille oikea ase-ruoka-työväline” -tyyppiset tehtävät kalpenevat ja menevät nurkkaan häpeämään mielikuvituksettomuuttaan.

Kirjan tehtävien idea on lyhyesti ilmaistuna tehdä kaikki väärin.

Jo ensimmäisellä sivulla vaaditaan, että kirjaan on tehtävä reikiä ja kuvat on väritettävä yli viivojen. Pääosassa on Suvi Karin piirtämä ”pahis”, Karju, joka syö pahoja ruokia ja katsoo televisiota neljätoista tuntia päivässä.

img_3253

Perin sääntöorientoitunutta Testitenavaa, 7, ällistytti aluksi puuhakirjan railakas ote. Tee tylsällä kynällä! Kirjoita solvauksia! Piirrä sotkua!

Tavallisesti lapsi on tottunut noudattamaan sääntöjä pilkuntarkasti. Niinpä hän nytkin teki työtä käskettyä ja arastellen askarteli ensimmäiselle sivulle reiän. Pian jo nauratti. Saako näin todella tehdä?

Hihitellen poika suunnitteli ällöttävän ruoka-annoksen (ämpärillinen puklua) samalla sivusilmällä vanhempien ilmeitä vilkuillen. Aikuisille suunnattuja jekkuja hän ei suostunut näyttämään, eikä tietysti tarvitsekaan.

Kirjan tehtävät ruokkivat todellakin luovuutta. Tarkkoja ohjeita ja sääntöjä ei ole, vaan lapsi saa vapaat kädet. Mukana on paljon suunnittelu- ja mielikuvittelutehtäviä.

Karjukirjasta saa eniten irti lukemisen ja kirjoittamisen taitava lapsi. Tosin monessa kohtaa tehtäviä voi suorittaa yhtä hyvin piirtäenkin, ja tokihan kirjaa voi täyttää myös aikusen kanssa yhdessä. Mukana on kuitenkin muun muassa yhdyssanatehtävä ja tarinan kirjoittamista.

Pienen koululaisen perheessä tämä kannattaa ehdottomasti tsekata!

Lisää tietoa kirjasta löytyy täältä!Kategoriat:Kirjat, Muut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *