Huom! Pelin päivittäminen lopetettiin keväällä 2018.
Suomalaisen Lightneerin kehittämässä Big Bang Legends -pelissä alkuaineet ovat söpöjä öttiäisiä. Pelaamisen tuoksinassa tieto karttuu ihan huomaamatta.
Käytännössä pelistä oppii alkuaineiden jaksollista järjestelmää kemiallisine merkkeineen. Myös esimerkiksi atomin rakenne tulee tutuksi.
Tutustuin peliin ensimmäistä kertaa jo viime syksynä Slushissa, mutta aloin toden teolla testata sitä vasta nyt pelin virallisen ilmestymisen myötä.
Peli on selvästi tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Olen urakoinut kaikki pelissä tällä hetkellä olevat 50 kenttää eikä kasassa ole lähestulkoonkaan kaikkia alkuaineita, joiden kerääminen on pelin tarkoitus. Uusia kenttiä luvataankin olevan tulossa piakkoin.
Kuusivuotias Testitenava on pelannut vähemmän, mutta kummasti ovat heliumit, litiumit, protonit ja kvarkit tulleet hänellekin (ainakin sanoina) tutuiksi.
Pelin idea on ”minigolfmainen”. Alkuainepalluroita ammutaan sormella tähtäämällä kohti vihollisia tai maalia ja ratkaistaan näin yksinkertaisia kenttiä.
Pelin edetessä saadaan pikkuhiljaa täydennystä palleroarsenaaliin eli lisää alkuaineita. Kemiallisiin merkkeihin tutustutaan vaivihkaa ja vahingossa. Peli esimerkiksi pyytää tasojen välillä tunnistamaan oikean merkin kolmesta vaihtoehdosta. Oikeasta vastauksesta saa palkintoja.
Iso plussa Big Bang Legendsissä on suomenkielisyys. Puhetta tosin on vain vähän. Lähinnä alkuaineet sanovat oman nimensä ääneen. Teksti on niin ikään suomeksi ja sitä on vasta vuoden päivät lukea osanneellekin sopiva määrä.
Peli on koukuttava ja hauska. Se opettaa, mutta ei tunnu tuputtavalta. Pääasia on ehdottomasti hauskanpidossa. Kun elämät loppuvat, peliä tekee aikuisenkin mieli jatkaa, vaikka opettavainen osuus sinällään tuttua juttua olisikin.
Eri ominaisuuksilla varustetut alkuainehahmot ovat söpöjä, ja voisi hyvin kuvitella lasten keräävän niitä kuin Pokémoneja, mikäli innostus lähtee kaveriporukassa kiertämään.
Tällä hetkellä kukaan Testitenavan kavereista ei vielä pelaa peliä, joten tärkeä ja pelaamaan kannustava saavutusten vertailu kavereiden kanssa on jäänyt toistaiseksi puuttumaan.
Nyt vain toivotaan, että tästä tulee lasten keskuudessa hitti.
Pelin ainoa huono puoli on, että sitä voi pelata myös ilmaiseksi
Big Bang Legendsin ansaintalogiikka perustuu mainoksiin tai niiden sijaan maksettavaan kuukausimaksuun.
Kun elämät loppuvat, täytyy pelaajan katsella mainosvideoita uusia saadakseen. Vaihtoehtoisesti 0,99 euron kuukausimaksun maksamalla mainosten tilalla nähdään lyhyitä opetusvideoita.
Mainokset eivät mielestäni sovi lastenpeleihin. Ei, vaikka ne olisivat lapsille sopivia. Siksi suosittelenkin vahvasti, että mikäli peli lyhyen testaamisen jälkeen miellyttää, vanhemmat ostaisivat lapselle oikeuden pelata ilman mainoksia.
”Lue mulle, mitä se ukko taas sanoo.”
Maksulliset opetusvideot täydentävät pelin sisältöä hyvin. Infopläjäykset ovat sopivan lyhyitä sekä tiedon omaksumista että pelin jatkuvuutta ajatellen.
Harmillisesti videot ovat englanniksi, mutta ainakin isommat koululaiset osaavat varmasti jo lukea suomenkielisen tekstityksen. Itse olen lukenut lapselle tekstejä ääneen.
Alle euro kuussa ei ole iso hinta hyvästä pelistä, jossa ei ole mainoksia ja joka ei tuputa lisäostoja. Kun peliin kyllästyy, voi tilauksen lopettaa. Lisäksi ainakin tällä hetkellä ensimmäinen kuukausi näyttäisi olevan maksuton.
HUOM! App Store antaa Big Bang Legendsin ikärajaksi 9+, mutta Google Play on armeliaampi PEGI3:llaan. Itse sanoisin, että tämä sopii suurin piirtein eskari-ikäisestä ylöspäin vähän kiinnostuksen ja pelikokemuksen mukaan. Pelissä on linkkejä Lightneerin nettisivulle ja ilmaisversiossa myös App Storeen, joten tarkkana laitteen turva-asetusten kanssa, mikäli pelin antaa kovin pienelle täppäilijälle.
Esimerkiksi nämä asiat lapsi on Big Bang Legendsistä oppinut:
1. Atomi on pieni ja koostuu vieläkin pienemmistä osista.
2. Litium (Li) on kohtelias ja muistuttaa paristoa.
3. Protonissa on kolme kvarkkia.
4. Hiili (C) tulistuu helposti.
5. Ihmiset ovat pohjimmiltaan tähtipölyä.
VINKKI: Varaudu pelaavan lapsen tiedonjanoon: Miksi helium nostattaa ilmapallon ilmaan? Mihin booria käytetään? Mistä litiumia saa?
Kategoriat:9-12-vuotiaille, Sovellukset
Vastaa